VIDEO Coronavirusul a provocat închiderea a cinci orașe în China / Bilanțul deceselor se ridică la 18
Autoritățile chineze au anunțat joi al 18-lea deces provocat de coronavirus, în timp ce cinci orașe din China, Ezhou, Huanggang și Wuhan, unde a izbucnit focarul, și Chibi și Zhijiang au intrat în carantină. Autoritățile au decis suspendarea transportului public, cinematografele, teatrele și cafenelele au fost închise. De asemenea, și Orașul Interzis, cel mai celebru monument istoric al Chinei, se va închide până la noi ordine din cauza epidemiei virale care a început să se răspândească în lume, a anunțat joi instituția. În cursul zilei de joi au fost confirmate și primele cazuri de coronavirus din Vietnam și din Singapore.
UPDATE 19. 35: Restricții de circulație au fost impuse și în orașele mai mici Chibi (sud-estul provinciei Hubei) și Zhijiang (în vestul provinciei Hubei), potrivit The Guardian.
UPDATE 18.45: Autoritatea sanitară din provincia Hebei din China a anunțat că un pacient infectat cu coronavirus a murit, ceea ce ridică bilanțul deceselor la 18 în China.
UPDATE 18.30: După ce patru pacienți chinezi din Scoția au fost testați pentru a se verifica dacă sunt infectați cu coronavirus, purtătorul de cuvânt al premierului Boris Johnson a spus că rezultatele sunt negative.
”Aceste măsuri sunt pur din precauție și niciun test nu a ieșit pozitiv”, a spus purtătorul de cuvânt.
UPDATE 17.35: Coronavirusul a fost confirmat la doi cetățeni chinezi în Vietnam, dar ”sunt în stare bună”, a spus ministrul Sănătății din Vietnam, relatează Reuters.
UPDATE 15.55: Palatul Imperial își va închide ușile începând de sâmbătă pentru a evita contaminarea, a anunțat instituția, potrivit AFP.
UPDATE 15.15: Singapore confirmă primul caz de coronavirus, relatează media locală, citând ministrul Sănătății.
UPDATE 14.29: Cel de-al treilea oraș a fost închis, la câteva ore după ce autoritățile au decis suspendarea transportului public, închiderea gărilor și aeroporturilor în Huanggang și Wuhan. 17 decese au fost raportate, 95 de pacienți sunt în stare critică, iar alte 633 de cazuri de persoane infectate au fost confirmate, potrivit Guardian. Ezhou are în jur de 1 milion de locuitori și este situat în apropierea celorlalte două orașe închise.
Potrivit sursei citate, oficialitățile chineze se tem că festivitățile dedicate Anului Nou chinezesc, programate pentru vineri, ar putea determina o accelerare a răspândirii virusului.
De altfel, Capitala Chinei a anulat joi popularele festivități din cauza epidemiei virale care a dus la decesul a 17 persoane în China. Noul An începe vineri și durează o săptămână. Locuitorii Beijingului se adună cu această ocazie cu sutele de mii în parcuri pentru a participa la dansurile tradițional al Leului și al Dragonului.
Numărul victimelor rămâne 17, deși The Telegraph și Sky News relatau că s-a ajuns la 25 de morți.
Autoritățile din Huanggang au dispus, de asemenea, închiderea cinematografelor, a teatrelor și cafenelelor și le-au cerut cetățenilor să nu părăsească localitatea, cu excepția unor cazuri extraordinare. Huanggang are 7,5 milioane de locuitori și se află la 70 de km est de Wuhan.
Până acum, 17 persoane au murit ca urmare a infectării cu coronavirus, majoritatea în orașul Wuhan și în împrejurimi, deși în cursul zilei de joi The Telegraph relata că s-a ajuns la 25 de decese. Printre victime se numără persoane în vârstă de 73 și 89 de ani, cea mai tânără victimă având 48 de ani.
Autoritățile au oprit transportul public în încercarea de a controla răspândirea virusului, mai multe persoane care aveau bilete de tren cumpărate din timp fiind nemulțumite pentru că nu au fost notificate și nu au unde să se ducă.
”Cei care nu respectă regulile vor fi pedepsiți potrivit legii”, scria într-un anunț public.
Forțele de ordine păzesc intrările din gara orașului, iar mașinile așteptau să poată pleca din oraș, înainte de intrarea în vigoare a stării de carantină care ține blocați 11 milioane de locuitori din Wuhan.
În jur de 570 de noi cazuri de îmbolnăviri au fost raportate.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) va relua astăzi dezbaterile privind emiterea unei eventuale alerte internaționale, după ce miercuri nu a reuşit să cadă de acord dacă focarul actual de coronavirus din Wuhan (China) trebuie sau nu declarat ca fiind o situaţie de urgenţă internaţională. Simptomele noului coronavirus, denumit provizoriu de OMS 2019-nCoV, sunt, în multe cazuri, similare cu cele ale unei răceli, dar pot fi însoţite de febră şi oboseală, tuse uscată şi dispnee (dificultate în respiraţie).
Până joi dimineața numărul morților era de 17, iar cazurile de infectare raportate erau 440.
Virusul este deja prezent în cel puţin 13 provincii chineze, pe lângă regiunile administrative speciale Hong Kong şi Macao, care au confirmat primele cazuri miercuri, şi au fost depistate cel puţin 4 persoane afectate în Thailanda şi câte una în Japonia, Coreea de Sud, Taiwan şi Statele Unite.