Sari direct la conținut

VIDEO Cozi kilometrice la mâncare și porții insuficiente, în sudul Ucrainei. La Odesa, oamenii fac plajă, ca semn de protest față de invazia rusă

HotNews.ro
Cozi la alimente, Foto: Alex Buzica/RRA
Cozi la alimente, Foto: Alex Buzica/RRA

De când orașul Herson a fost ocupat iar Nikolaevul trece prin bombardamente agresive, în Odesa a ajuns un nou val de refugiați – transmite corespondentul Radio România Actualități, Alexandru Buzică.

Mulți dintre ei au ales să meargă la plajă, în ciuda avertismentelor date de autorități, care au anunțat că atât în mare, cât și sub nisip sunt mine care pot, oricând, exploda. Totuși, cei care ignoră aceste avertismente spun că este felul lor de a protesta față de invazia rusă.

Orașul Odesa este considerat acum mult mai sigur de când s-au reluat exporturile maritime de cereale, iar aici se află foarte multe delegații ale Națiunilor Unite, care supraveghează securitatea. În ciuda sirenelor care sună, oamenii încearcă să își trăiască viața normal.

Voluntarii îi ajută pe cetățenii ajunși aici, după ce și-au părăsit locuințele din sudul țării, grav afectat.

Din păcate, ajutoarele se dau limitat iar cetățenii relocați în Odesa din alte regiuni trebuie să se înregistreze la centre special amenajate pentru a primi ajutoare.

Katerina are 60 de ani și locuia în Odesa până să înceapă războiul. A venit să primească mâncare pentru doi vecini care nu se puteau deplasa.

Foto: Alexandru Buzică/RRA

”Viața este grea pe timp de război, chiar dacă aici, la noi, nu se bombardează. Sună alarmele și stau mereu stresată, chiar și în suflet îmi sună alarma când o aud. Mă sperie foarte tare. Eu sunt aici cu familia mea. Ca să vedeți cât de grea este viața…tocmai vin de la un centru de ajutor și am luat această plasă gratis cu alimente.

Nu sunt pentru mine, ci sunt pentru vecinii mei mai bătrâni, care nu se pot deplasa. Eu, mulțumesc lui Dumnezeu, am tot ce îmi trebuie. Viața e mai grea pentru cei în vârstă și nevoiași” – povestește femeia.

Foto: Alexandru Muzică/RRA

Kiril are 30 de ani și este voluntar. Și-a schimbat viața de când a început războiul. ”În fiecare zi, împart 150 de pachete cu mâncare pentru oamenii nevoiași din Odesa, dar și din alte regiuni.

Mâncarea pe care o oferim patru zile pe săptămână este diferită. Astăzi, avem legume și cu puțină carne de pui. O masă de seară, cu alte cuvinte..dar care e de mare ajutor pentru cei care au pierdut tot în război sau nu mai au locuri de muncă.

Uneori, mai există și felul unu: o supă, un borș. Din păcate, mâncarea noastră este pentru 150 de oameni, dar cei vin să ia ajutoare sunt în număr mult mai mare, de peste 300 de oameni..și, din păcate, nu avem pentru toți, bugetul este limitat.

Avem liste cu cei nevoiași, dar câteodată vin și oameni care nu sunt pe liste și nu putem să îi refuzăm..Eu locuiesc în Odesa, dar sunt din Donețk și stau cu grijă, m-am apucat de voluntariat la începutul războiului și viața mi s-a schimbat total..”, spune tânărul.

Contraofensiva ucraineană are loc la 130 km de Odesa, iar oamenii speră ca aceste acțiuni să aibă rezultate.

În sudul Ucrainei, sunt cozi kilometrice la mâncare

Situaţia umanitară în sudul Ucrainei, la Mykolaiv, se degradează pe zi ce trece. Orașul, care avea o populație de 450.000 de locuitori înainte de război, acum are cu 60% mai puțin, pentru că majoritatea au ales să fugă din cauza bombardamentelor neîncetate care afectează regiunea.

Foto: Alexandru Buzică/RRA

Conducta care aproviziona cu apă potabilă cetățenii a fost distrusă de ruşi, iar pentru că aceasta se află într-un teritoriu ocupat de invadatori, spre zona Herson, autoritățile ucrainene nu o pot repara.

Oamenii formează cozi lungi, chiar și de un kilometru, pentru o porție de mâncare. În centrul orașului se află organizații umanitare din toată lumea, care îi ajută în special pe cei bătrâni și nevoiași.

Urmărește ultimele evoluții din a 167-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro