Sari direct la conținut

​VIDEO Crapaturile de pe tronsonul demolat din autostrada Orastie – Sibiu s-au extins pe inca 300 de metri. Pana la 1 martie Compania de Autostrazi vrea sa liciteze lucrarile de reparatii

HotNews.ro
Fisura in asfaltul autostrazii Orastie - Sibiu lot 3, Foto: CNADNR
Fisura in asfaltul autostrazii Orastie - Sibiu lot 3, Foto: CNADNR

Pana la sfarsitul lunii februarie va fi lansata licitatia pentru expertizarea intregului lot de 22 de km intre Sibiu si Orastie, lot unde au aparut fisuri, a fost demolat partial si inchis traficului, iar pana la 1 martie Compania de Autostrazi va licita si lucrarile de reparatii. Anuntul a fost facut marti de catre directorul CNADNR, Catalin Homor, care a precizat si ca fisurile aparute pe tronsonul de 200 de metri unde a si fost demolat corpul autostrazii s-au extins in prezent pe inca 300 de metri.

„Pana la sfarsitul lunii februarie va fi lansata licitatia pentru expertizarea intregului lot de 22 de km. Estimarea pe care am facut-o e ca pana la sfarsitul anului vom avea expertiza pe masa si ne vom face o imagine completa asupra calitatii lucrarilor. In paralel vom lansa o licitatie pentru repararea acestui sector de autostrada. Zona unde se afla sapatura, zona unde au mai aparut crapaturi, toate lucrarile si finalziarea sistemului de drenaj si de colectare a apelor pluviale. Programul este ca in luna septembrie sa repunem in trafic acest sector de autostrada”, a declarat Catalin Homor, seful CNADNR.

Potrivit acestuia, fisurile aparute in zona unde a fost excavat corpul autostrazii s-au extins.

„Acea fisura, crapatura, s-a extins pe 300 de metri. S-au produs niste fenomene de tasare. Conservarea lucrarilor reprezinta alte lucrari. Decat sa contractam lucrari de conservare maid egraba contractam lucrari de remediere. Riscul sa se mai extinda este mic. Acolo, in zona respectiva unde au aparut crapaturile, exista o sectiune de corp a autostrazii, o stratificiatie putin atipica fata de restul autostrazilor. Lucrarile nu au fost respectate intocmai. Exista un strat de piatra sparta ce nu a fost executat conform proiect. Acest strat se regaseste doar pe acesti circa 600 de metri. Noi ne asteptam sa nu se mai extinda si sa ramana izolata pe acea sectiune. Daca se constata si alte deficiente se va interveni. Pana pe 1 martie vrem sa lansam licitatia pentru reparatii”, a spus Homor.

Cat priveste relatia cu fostul constructor, italienii de la Impregilo, dupa rezilierea contractului facuta la inceptul anului, seful CNADNR spune ca se afla in proces de executare a garantiilor din acel contract.

„Avem doua scrisori de garantie in cuantum de 90 de milioane de lei. In momentul de fata se lucreaza la determinarea pagubelor si prejudiciilor produse astfel incat in momentul in care executam acele scrisori de garantie sa avem o justificare solida”, a spus Homor.

VIDEO de la conferinta CNADNR (despre Sibiu – Orastie, Lot 3 de la minutul 22:49):

Ministrul Transporturilor a anuntat pe 13 ianuarie ca reziliaza contractul cu firma italiana Impregilo pentru Lotul 3 din Sibiu – Orastie, autostrada inchisa si demolata partial la mai putin un an de la inaugurare. Ministrul sustine ca rapoartele companiei arata ca lucrarile au fost facute necorespunzator si cu materiale de calitate slaba.

Costescu a declarat ca, potrivit legii, firma Salini – Impregilo va fi trecuta pe o lista neagra si timp de doi ani nu va putea participa la alte licitatii organizate de catre Compania de Drumuri si Autostrazi, iar autoritatile vor incerca executarea garantiilor de circa 90 de milioane de lei depuse la proiect.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro