Sari direct la conținut

VIDEO Cum arată acum primul tronson de autostradă care ar putea fi inaugurat în 2021

HotNews.ro
Ciotul din Autostrada Transilvania care va fi gata la final de 2021, Foto: Captura YouTube
Ciotul din Autostrada Transilvania care va fi gata la final de 2021, Foto: Captura YouTube

Circa 9 km de șosea rapidă, din care 4,5 km de autostradă și 4,7 km de drum cu patru benzi și separator de sens ar urma să fie dați traficului până la finalul anului sau chiar și mai devreme. Lucrările sunt pe final, iar noi imagini de pe șantier ilustrează mobilizarea bună a constructorului austriac. Chiar dacă discutăm doar de un tronson foarte scurt, el este „unul de efect care va rezolva o (bună) parte din problemele de trafic” din zonă.

Tronsonul A3 de la Târgu Mureș la Ungheni (Aeroport) nu este unul lung, un „ciot” de doar puțin peste 9 km – 4,5 km de autostradă și 4,7 km de drum de legătură cu patru benzi – însă vine în continuarea a 33 de kilometri de autostradă deja dați în trafic și ar permite șoferilor să intre pe autostradă mult mai aproape de Târgu Mureș.

„Tronsonul A3 Ungheni – Târgu Mureș, un sector de 10 kilometri, jumătate autostradă, jumătate drum de legătură (n.r. cu câte două benzi pe sens.). Nu avem probleme acolo, se avansează foarte bine”, a spus fostul ministru Cătălin Drulă când și-a făcut bilanțul la Ministerul Transporturilor. Drulă a precizat că tronsonul ar urma finalizat în noiembrie.

În momentul de față stadiul lucrărilor a e aproape de 80%, iar constructorul se concentrează în continuare pe finalizarea structurilor și a nodului rutier cu DJ151D (min.5.55). Mai există echipe mobilizate și pentru finalizarea podului peste râul Niraj (min. 4.55).

În paralel se așterne stratul final de uzură și se mai lucrează și la cele 2 sensuri giratorii prin care proiectul se conectează la Municipiul Tg. Mureș (început de video).

Filmarea de mai jos începe tocmai cu giratoriile respective și drumul de patru benzi care conectează autostrada de Tg. Mureș, iar secțiunea de autostradă propriu-zisă începe de pe la minutul 3.51.

A3 Târgu Mureș – Ungheni (Aeroport)

Lungime: 4,5 km autostradă + 4,7km drum de legătură

Constructor: Strabag

Valoare: 192 mil. lei

Contract semnat: 29 mai 2020 (ordin de începere lucrări – iulie 2020)

Termen de execuție: 18 luni (contractual – ianuarie-februarie 2022)

Finalizare probabilă: Q4 2021

Stadiu fizic oficial (iulie- cf CNAIR): 57,4%

Detalii despre proiect: 3 poduri și pasaje pe drumuri de legătură, 6 poduri și pasaje pe autostradă, 2 noduri rutiere pentru conectarea autostrăzii la rețeaua de drum existentă

„Într-adevăr, doar un ciot, dar unul de efect care va rezolva o (bună) parte din problemele de trafic din sudul municipiului Târgu Mureș”, aprecia în vară Asociația Pro Infrastructura.

A3 Târgu Mureș – Ungheni – un lot cu probleme: de la un contract reziliat la o licitație care s-a întins nepermis de mult

Inițial scos în 2014, contractat în februarie 2015 cu Asocierea LEMACONS & VEGA 93 & ARCADA pe 179 milioane de lei. Din cauza bâlbâielilor financiare ale Companiei de Drumuri de atunci – autostrada fiind contractată pe fonduri europene, dar exact în momentul trecerii de la un exercițiu financiar la altul – lucrările n-au început, au tărăgănat un an.

Rezultatul? În aprilie 2016 constructorul a cerut rezilierea contractului pentru că nu s-a dat ordinul de începere în termen de 12 luni.

Tronsonul a fost scos la licitație jumătate de an mai târziu, în octombrie 2016, dar procedura s-a dovedit a fi o înșiruire de amânări și tergiversări, inclusiv o bătălie adevărată în instanțe.

Depunerea ofertelor a fost amânată de mai multe ori până abia în martie 2017, după care evaluarea ofertelor a fost tărăgănată nepermis de mult. Atribuirea lucrărilor către Strabag pentru circa 192 milioane de lei a venit inițial în noiembrie 2017, după care au urmat contestațiile și decizii diferite date în instanță care au întors de două ori rezultatul procedurii.

În noiembrie 2018, Compania de Drumuri reevalua ofertele la decizia instanței și dădea câștigător asocierea Itinera Spa – Retter Projectmanagement SRL cu o ofertă mai mare, circa 209 milioane de lei. Contestațiile au continuat și, după un an decizia a fost întoarsă – CNAIR fiind obligată să reevalueze ofertele.

Atât de mult timp a trecut însă de la lansarea licitației, încât ofertele depuse inițial de constructori și-au pierdut valabilitatea. Asocierea Itinera a decis să nu mai conteste și să-și retragă oferta. Astfel, Strabag a rămas singura firma care în final a semnat contractul pe 29 mai 2020.

CITEȘTE ȘI:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro