Sari direct la conținut

VIDEO Cum arată Pasajul de la Domnești acum: Giratoriul suspendat a fost montat complet peste Centura Capitalei / De ce a fost aleasă o astfel de soluție

HotNews.ro
Pasajul Domnesti - stadiul in noiembrie 2021, Foto: Captura YouTube
Pasajul Domnesti - stadiul in noiembrie 2021, Foto: Captura YouTube

Pasajul de la Domnești, primul pasaj de tip giratoriu suspendat care va fi finalizat pe Centura Capitalei, a prins contur după ce grinzile principale de metal au fost montate. Noi imagini de pe șantier ilustrează avansul lucrărilor și cercul suspendat care acum este complet închis, rămânând de lucru la o parte din rampele de coborâre și urcare.

În imaginile noi realizate cu drona se observă cum elementele principale ale giratoriului suspendat au fost deja montate, însă mai e de lucru la rampele de coborâre/urcare dinspre București și Domnești, precum și rampele dinspre A1 și dinspre Bragadiru.

Stadiul fizic al lucrărilor a ajuns la peste 45% în prezent, după ce lucrările au fost reluate în vara lui 2020.

Lucrările la pasajul Domnești au fost reluate în vara lui 2020, după aproape doi ani de blocaje constante. Ultima problema fusese intrarea în insolvență a constructorului principal STRACO, însă șantierul și lucrările au fost preluate în sarcina subcontractorului Tracon.

Primele lucrări la pasajul de la Domnești au început în 2018 în baza unei autorizații de construire parțiale, dar restul proiectului s-a blocat din mai multe motive: proiectul tehnic a trebuit complet refăcut față de ce s-a scos la licitație pentru că Primăria Capitalei a cerut lărgirea zonei pasajului pentru a fi amplasat o linie de întoarcere a tramvaiului; utilitățile au fost relocate cu foarte mare dificultate; expropierile inițiale și cele suplimentare (ca urmare a modificării proiectului) au fost realizate cu mare întârziere; constructorul a intrat în insolvență.

Pasajul Domnești – Giratoriu suspendat

Lungime: 536 m

Cost: 91,5 mil lei

Constructor: STRACO GRUP SRL – SC COMNORD SRL – SPECIALIST CONSULTING SRL / Construcție preluată de subcontractorul TRACON

Contract semnat: 2017

Termen de finalizare: 24 de luni (proiectare și execuție)

Finalizare posibilă (n.r.): Q2-Q3 2022

Stadiu la zi (noiembrie 2021): cca 45%

De ce se construiesc pasaje de tip giratoriu suspendat pe Centura Capitalei

Pasajul suprateran de la Domnești va fi primul pasaj de tip Giratoriu suspendat de pe Centura Capitalei, însă nu și ultimul. În prezent sunt în execuție încă trei astfel de pasaje.

Un pasaj de tip giratoriu suspendat cu o formă mai alungită se construiește acum la intersecția centurii cu Olteniței. Un alt pasaj giratoriu suspendat în curs de realizare este cel de la intersecția Centură-Berceni. Un alt astfel de pasaj, doar că rămas mult în urmă cu execuția, va fi la intersecția Centurii cu DJ301-Cernica.

Soluția giratoriilor suspendate (în imaginea de jos este un astfel de pasaj construit lângă Ploiești) va fi aplicată pe Centura de Capitalei pentru că Centura Capitalei este lipită de calea ferată de centură, astfel încât orice pasaj trebuie să rezolve direcțiile de trafic și peste calea ferată.

Practic, giratoriile suspendate vor permite șoferilor să o ia în oricare direcție și să evite și calea ferată de centură, în timp ce Șoseaua de Centură va rămâne la sol și nu va mai avea în calea ei nici o intersecție cu conflict de trafic.

Foto: Pasajul de la Ploiești

FOTO: Planul pasajului de la intersecția DNCB cu Șoseaua Olteniței care va supratraversa centura printr-un giratoriu alungit și suspendat.

CITEȘTE ȘI:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro