VIDEO Dan Manolescu: Micșorarea pragului la microîntreprinderi conduce la o creștere a taxelor pentru multe firme / Ce spune despre eliminarea facilităților
Reducerea pragului la microîntreprinderi este o măsură vehiculată în diverse moduri de mediul politic, iar Planul fiscal pe care îl va trimite Guvernul la Bruxelles spune că o modificare va fi făcută până în martie 2025.
“Este această idee vehiculată în spațiul public cu privire la cerințele Comisiei Europene de reducere în continuare a pragului. Ca mecanism, ar fi bine ca un astfel de demers să fie făcut cu un început de an, pentru că ar fi mult mai ușor de aplicat”, a declarat Dan Manolescu, președintele Camerei Consultanților Fiscali (CCF).
Se poate aplica și în cursul anului, dacă Guvernul vrea să meargă în direcția asta, „pentru că deja există posibilitatea de a schimba regimul de la micro la profit în cazul depășirii de plafon”.
„Dacă o firmă depășește plafonul în cursul anului, trece din trimestrul respectiv la plătitor de impozit pe profit. Dar pentru ușurință, la nivel general, cred că ar fi mult mai ușor de aplicat de la început de an. Din punct de vedere al efectelor e clar că poate pentru o serie întreagă de agenți economici ar fi o măsură care ar conduce la o creștere a taxelor plătite”, a afirmat Manolescu.
El este de părere că la un moment dat e clar că lucrurile se vor duce în direcția creșterilor taxe.
„Dacă nu crește plafonul în această zonă, vor crește taxele în altă parte. Prin urmare, are sens să pierdem niște bani europeni, că înțeleg că e vorba de vreo 300 și ceva de milioane de euro pentru a menține încă un an sau cât vom putea, că nu cred că va dura foarte mult, acest mecanism de funcționare din prezent? Înțeleg că așteptăm o decizie politică care se va tranșa până la urmă, la nivel de Coaliție, respectiv dacă și când se va întâmpla un astfel de demers”, a explicat președintele CCF.
Este oportună eliminarea excepțiilor acum?
„Facitățile din industria construcțiilor, alimentare și din agricultură urmau oricum să expire în 2028. Însă până în 2028 mai sunt câțiva ani și probabil că din punct de vedere al modului în care se văd astfel de de lucruri din partea Comisiei Europene e nevoie de făcut ceva mai devreme, pentru că e greu de susținut ideea că vom fi nevoiți să creștem anumite taxe pe muncă, de exemplu, dacă vorbim de cota unică care se vehiculează, și în același timp noi să nu avem un sistem unitar aplicat pentru toată lumea”, apreciază Manolescu.
El este de părere că poate ar fi mai bine ca toată lumea să plătească cota unică, să fie pe același palier, iar apoi să se vadă dacă se colectează suficient.
„Altfel, câtă vreme plătesc doar unii, e clar un element care conduce la discrepanțe și care a generat în piață o distorsiune. Avem multe exemple de industrii care se plâng că, de fapt, pleacă oamenii dintr-o zonă într-alta și, ca atare, o astfel de măsură nu face bine per ansamblu economiei. Ok, ajută pe unii, de acord”, afirmă expertul.
Momentul luării unei astfel de măsuri, spune el, poate nu e unul cel mai fericit.
„Și industria construcțiilor și zona de agricultură nu trec printr-o perioadă foarte bună, însă e de văzut care vor fi consecințele. Momentul, într-adevăr, e delicat acum când lucrurile nu sunt tocmai roze. Să se vină acum cu o astfel de măsură, cu siguranță vor fi crescute problemele pe care deja le au”, a mai arătat Dan Manolescu.
Dan Manolescu este artizanul actualului Cod Fiscal, fost secretar de stat în Finante, acum presedintele al Camerei Consultantilor Fiscali.
Cotat ca un profesionist al Finantelor, Dan Manolescu este fiul Mariei Manolescu, care de asemenea a fost secretar de stat în perioada 2001 – 2004 și a condus proiectul codului fiscal al României finalizat în 2003 în urma unui efort fara precedent de consultare a experților în domeniu și a mediului de business.