VIDEO Dansul romanesc "Feciorescul de Ticus", in lista patrimoniului cultural imaterial UNESCO
Un dans romanesc specific localitatii Ticusul Nou, Feciorescul de Ticus, a fost inclus, miercuri, in lista reprezentativa a patrimoniului cultural imaterial UNESCO (Organizatia Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura), alaturi de alte 19 traditii si obiceiuri din intreaga lume, potrivit Mediafax.
Alaturi de dansul „Feciorescul de Ticus”, Romania este prezenta in Lista patrimoniului cultural imaterial al umanitatiii UNESCO cu ritualul Calusului, inclus in noiembrie 2005, cu Doina, inclusa in octombrie 2009, cu ceramica de Horezu (decembrie 2012) si cu obiceiul colindatului de ceata barbateasca in Romania si Republica Moldova (2013).
Denumit de UNESCO „Lad’s dance” („Jocul flacaului”, n.r.), dansul „Feciorescul de Ticus”, specific comunitatii din Ticusul Nou – o localitate situata la 70 de kilometri de Brasov, parte din comuna Comana, din Tara Fagarasului -, este practicat de barbati cu varste cuprinse intre 5 si 70 de ani, cu diverse ocazii. Unul dintre conducatorii dansului antreneaza grupul, in timp ce un al doilea dicteaza ritmul, potrivit site-ului unesco.org. Intre participanti se afla dansatori romani, dar si maghiari si romi, obiceiul contribuind la dialogul social si intercultural. Dansul ajuta barbatii tineri sa isi consolideze statutul in comunitate, mai ales in randul fetelor si familiilor acestora, in vederea casatoriei.
„Romania a reusit aseara, prin Ministerul Culturii, la o reuniune UNESCO in Namibia, sa includa pe lista patrimoniului imaterial al umanitatii jocul fecioresc, care se danseaza in special in Transilvania”, a anuntat, joi, ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, pe contul sau de Facebook.