Sari direct la conținut

V​IDEO De ce nu va fi deschis anul acesta drumul expres Craiova – Pitești: Cele trei puncte critice unde lucrările vor fi gata abia la primăvară

HotNews.ro
Drumul Expres DX12 Craiova - Pitesti - Podul peste Oltet, Foto: Captura YouTube
Drumul Expres DX12 Craiova - Pitesti - Podul peste Oltet, Foto: Captura YouTube

Un tronson de circa 40 de kilometri din Drumul Expres Craiova – Pitești, poate cel mai important dintre tronsoane pentru că ar urma să reprezinte o variantă ocolitoare pentru Slatina și Balș, a tot fost promis de autorități că va fi gata până la finalul anului, deși termenul oficial de finalizare e la mijlocul lui 2022. Constructorul UMB își luase angajamentul să termine mai devreme, având în spate un istoric de proiecte inaugurate mult înainte de termen, însă trei puncte critice de pe traseu au blocat practic deschiderea în acest an a primului tronson de drum expres din România.

„Anul viitor, în primul semestru, se deschid primii 40 de km, care vor scoate în sfârşit traficul de tranzit din oraşele Balş şi Slatina”, anunța acum două zile ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

Anunțul lui Grindeanu a consfințit astfel că deschiderea traficului nu va avea loc până la finalul anului, așa cum mult timp a existat speranța autorităților.

„La Craiova-Pitești depindem foarte mult de vreme. Practic ar trebui ca să nu plouă până la sfârșitul lunii decembrie, ca să fim siguri că se poate da în trafic”, spunea în luna noiembrie secretarul de stat în Transporturi, Ionel Scrioșteanu.

Și Asociația Pro Infrastructura se declara sceptică încă de prin luna septembrie că deschiderea traficului în decembrie ar putea avea loc, „în ciuda mobilizării exemplare a constructorului”.

Din nefericire, însă, vremea nu a fost de partea constructorului.

Drumul Expres Craiova – Pitești: Podul peste Olt și Balta Milcov, la sud de Slatina

Poate cea mai impresionantă lucrare de pe întreg Drumul Expres Craiova – Pitești este Podul peste Olt și peste balta Milcov la Sud de Slatina.

Podul peste Olt are o deschidere centrală de circa 70 de metri, iar el practic se continuă cu un viaduct cu o lungime totală de peste 1,7 km cu 38 de deschideri mai mici care „urcă” drumul expres mai departe pe dealul din capătul luncii, la sud de Slatina.

În acest punct UMB a reușit abia la final de septembrie să monteze „ultima piesă din puzzle” – tablierele metalice de 53 de metri și peste 160 de tone fiecare peste Olt. După acel moment constructorul a lucrat serios în prezent la finalizarea întregului viaduct, la hidroizolație, asfaltare și montarea elementelor de siguranță, însă a mai rămas un element de finalizat: zidul de sprijin și legătura viaductului cu restul drumului expres (min 02.50 din video-ul de mai jos).

Drumul Expres Craiova – Pitești: Podul peste Olteț la sud de Balș

Un alt punct critic ce nu a putut fi gata până la finalul anului este Podul peste Olteț, la sud de Balș, un viaduct lung de câteva sute de metri cu 12 deschideri și cu pile care ajung și la circa 12 metri înălțime.

Aici constructorul a reușit abia recent să ridice ultimele grinzi metalice, dar mai are ceva de lucru la finalizarea podului și conexiunea sa cu restul proiectului.

Imagini cu podul peste Olteț pot fi văzute în clipul de mai jos:

Drumul Expres Craiova – Pitești: Subtraversarea Căii Ferate de la Găneasa

Un alt punct problemă ce a „deraiat” deschiderea mult anticipată în 2021 este în zona Găneasa, acolo unde drumul expres subtraversează două drumuri, dar și o cale ferată. Practic, constructorul a săpat drumul expres pe sub actualele poduri pentru un drum agricol și pentru DN64, însă mai există problema căii ferate ce încă n-a fost rezolvată complet.

A fost realizat un nou segment de cale ferată în paralel cu actuala cale, iar de curând constructorul a ridicat noul pod metalic pe care se va muta noua porțiune de cale ferată, însă strămutarea liniei încă nu a avut loc.

Ulterior abia vechea porțiune de cale ferată va fi demolată și va fi excavată restul porțiunii pentru realizarea drumului expres.

Drumul Expres DX12 – Tronsonul 2, variantă ocolitoare pentru Balș și Slatina

Deschiderea celor circa 40 de kilometri din DX12 Craiova – Pitești în 2021 a fost o speranță continuă pe parcursul anului, chit că termenul contractual este abia jumătatea anului viitor. Cei 40 de km sunt poate cei mai importanți ai întregului Drum expres de la Craiova la Pitești pentru că ar reprezenta practic varianta ocolitoare pentru Balș și Slatina, cele mai aglomerate două puncte de pe traseu.

Fostul ministrul al Transporturilor, Cătălin Drulă, spunea încă de la începutul anului că se bazează pe promisiunea constructorului UMB de a finaliza și a da în trafic până la final de 2021 cei circa 40 de km de pe tronsonul 2 al Drumului Expres DX12 Craiova – Pitești. Similar, iar fosta șefă de la Drumuri anunța încă din decembrie 2020 într-un interviu pentru HotNews.ro că anul acesta tronsonul 2 din DX12 ar putea fi gata.

Încrederea autorităților că s-ar putea finaliza mai repede proiectul se baza pe faptul că firma românească UMB are deja o tradiție în a lucra cu toate motoarele turate și de a finaliza mult înainte de termen lucrările.

Anul trecut UMB a finalizat cei 16 km din autostrada A7 (Centura Bacău) cu mai bine de un an înaintea termenului contractual, iar în trecut a mai finalizat și o porțiune din A1 de lângă Timișoara cu aproape jumătate de an în avans.

Tronsonul 2 (împărțit în două loturi) are o lungime de 39,85 km și va ocoli orașele Balș și Slatina. Contractul cu asocierea SA&PE Construct SRL – Spedition UMB SRL – Tehnostrade SRL – Consitrans SRL a fost semnat la final de 2018 pentru circa 309 milioane de euro.

Contractul are termen 12 luni pentru proiectare și 24 de luni pentru execuție, lucrările demarând în primăvara lui 2019.

Tronsonul 2: Balș – Slatina

Lungime: 39,85 km

Tronsonul 2 este la rândul său împărțit în două loturi: Balș-Piatra Olt de 18,5 km și Piatra Olt-Slatina de 21,35 km

Constructor: UMB – Tehnostrade – SA&PE Construct

Valoare: 1.45 miliarde lei (fără TVA)

Contract semnat: decembrie 2018 (lucrări începute în mai 2019)

Termen de finalizare: Q1 2022

Potrivit CNAIR, pentru execuția Tronsonului 2 al Drumului Expres Craiova – Pitești, vor fi realizate 34 de structuri. Acestea vor avea 869 de grinzi care presupun:

– peste 20.000 metri³ de beton,

– peste 3.200 tone oțel beton,

– lungimi între 12 – 40 metri,

– înălțimi între 60 – 200 centimetri,

– peste 1.800.000 metri de toron.

Lungimea totală a acestor grinzi depășește 32.000 metri. Grinzile sunt realizate în fabrica de grinzi a antreprenorului, aflată în șantier.

Specificații tehnice pentru Drumul Expres DX12:

Lungime: 121 km

Viteza de proiectare: 120 km/h

Platforma: 22,00 metri

Partea carosabilă: 4 x 3,5 metri

Spațiu median: 3,00 metri

Acostamente: 2 x 1,5 metri

Benzi de încadrare: 4 x 0,5 metri

CITEȘTE ȘI:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro