Sari direct la conținut

VIDEO Dinu Patriciu a fost achitat in dosarul Rompetrol. Sentinta nu e definitiva

HotNews.ro
Dinu Patriciu, Foto: AGERPRES
Dinu Patriciu, Foto: AGERPRES

Omul de afaceri Dinu Patriciu a fost achitat, marti, de Tribunalul Bucuresti in dosarul Rompetrol, in care procurorii au cerut pedeapsa maxima, de 20 de ani de inchisoare, pentru infractiuni printre care delapidare, spalare de bani si manipularea pietei, relateaza Mediafax. Sentinta nu e definitiva.

„Eu dintotdeauna m-am stiut nevinovat si (decizia de marti, n.r.) este ceea ce ma asteptam sa se intample; am convingerea ca si in urmatoarele instante se va intampla la fel (…) Acesti ultimi sapte ani au fost o poveste urata (…) Sunt convins ca politica n-a avut nimic de-a face cu solutionarea acestei cauze”, a comentat Dinu Patriciu, intr-o interventie la Realitatea TV, sentina data de magistratii Traibunalului Bucuresti in acest dosar.

Tribunalul Bucuresti l-a achitat pe Dinu Patriciu pentru infractiunile de delapidare, spalare de bani si asociere in vederea comiterii de infractiuni, apreciind ca faptelor imputate de procurori le lipsesc unul din elementele constitutive ale infractiunii (articolul 10, litera d, Cod procedura penala), potrivit minutei remisa presei de catre instanta.

In ce priveste manipularea pietei prin tranzactii sau ordine de tranzactionare, instanta a decis achitarea deoarece le lipsesc unul din elementele constitutive ale infractiunii, respectiv „care dau sau ar putea da semnale false sau care induc in eroare in legatura cu cererea, oferta sau pretul instrumentelor financiare, fapta prevazuta si pedepsita de articolul 244, alin. 5, litera a, punctul 1 si care mentin prin actiunea unei sau a mai multio persoane actionand impreuna, pretul unuia sau a mai multor instrumente financiare, la un nivel anormal ori artificial, fapta prevazuta de articolul 244, alin. 5, litera a, punct 2, raprtat la prevederile articolului 248 si coroborate cu prevederile articolului 279, alineatul 1, din legea 297/2004 cu aplicare a art. 10 si 12 Cod penal, cu aplicarea articolului 41, alin. 2, Cod penal”.

Totodata, instanta l-a achitat pe Patriciu pentru o alta infractiune de spalare de bani, „sub aspectul schimbarii sau transferului de bunuri, cunoscind faptul ca provin din savarsirea din infractiuni, in scopul ascunderii sau a disimularii originii ilicite a acestor bunuri”. Judecatorul a apreciat ca acestei fapte ii lipseste unul din elementele constitutive ale infractiunii (articiolul 10, litera d, Cod procedura penala).

Din acelasi motiv, Patriciu a fost achitat si pentru infractiunea de initiere sau constituire a unui grup infractional organizat, dar si pentru infractiunea de dezvaluire de informatii privilegiate.

Totodata, instanta i-a achitat si pe ceilalti 11 inculpati din dosar – printre care Sorin Rosca Stanescu, Sorin Pantis si Gabriela Anghelache – judecatorul Tribunalului Capitalei considerand ca faptelor imputate le lipsesc unul din elementele constitutive ale infractiunilor.

Instanta a respins si cererea Parchetului de confiscare a sumei de 9.885.496 de euro si de instituire a sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile si imobile ale lui Dinu Patriciu, Alexandru Bucsa si Iulian Aldea, cheltuielile de judecata in cuantum de 50.000 de lei ramanand in sarcina statului.

Procurorii vor face apel la Curtea de Apel Bucuresti.

Decizia de marti, care nu este definitiva, a fost luata dupa doua amanari ale pronuntarii, in 2 si 20 august.

Tribunalul Bucuresti a incheiat in 18 iulie judecarea dosarului Rompetrol, iar instanta a stabilit atunci ca decizia va fi pronuntata in 2 august. La data stabilita, instanta care a judecat cauza a amanat decizia pentru 20 august.

La ultimul termen de judecata, Parchetul instantei supreme a cerut judecatorilor Tribunalului Bucuresti condamnarea lui Dinu Patriciu si a lui Alexandru Bucsa la pedeapsa maxima pentru infractiunile de care sunt acuzati in dosarul Rompetrol, respectiv 20 de ani de inchisoare.

In cazul celorlalte persoane acuzate in acest dosar, procurorul a cerut instantei orientarea catre minimum pedepsei, cu executare, ceea ce ar insemna zece ani de inchisoare.

Cine este judecatorul care l-a achitat pe Dinu Patriciu

Magistratul care a judecat acest doar este Constantin Marino Marin. Acesta a facut parte din completul de judecatori care a decis eliberarea din arest a lui Gigi Becali, invinuit pentru sechestrarea unor persoane care i-au furat automobilul. Constantin Marino Marin este fratele lui Stelian Barna, fostul sef al Garzii Financiare Bucuresti. In martie 2010 avocatii lui Dinu Patriciu au solicitat recuzarea judecatorului Marino pe motiv ca „este incompatibil cu acest dosar, deoarece fratele acestuia, Stelian Barna, este un lider important al PDL Ilfov”. Cererea de recuzare a fost respinsa de Tribunalul Bucuresti. Vezi detalii aici

Presa centrala a relatat ca Stelian Barna este fostul sef al Garzii Financiare Bucuresti pentru care Agentia Nationala de Integritate a solicitat conficarea sumei de 740.000 euro. Potrivit ANI fostul sef al Garzii Financiare Bucuresti demis in urma unui scadal mediatic legat de afacerile sale nu a putut justifica cei 740.000 euro cu veniturile pe care le-a realizat in perioada 2004-2011. Vezi detalii aici

Presa a relatat ca, in noiembrie 2010, acelasi judecator a decis eliberarea lui Liviu Iordan, Stefan Zugravu si Gigel Gheorghe, acuzati in cazul furtului de arme de la unitatea din Ciorogarla, seful DIICOT Codrut Olaru calificand hotararea instantei drept un gest de iresponsabilitate, intrucat armele au fost gasite acasa la cei trei. Decizia a fost atacata cu recurs de DIICOT, iar Curtea de Apel Bucuresti a decis ca cei trei sa ramana in arest. Vezi detalii aici.

Marin Constantin Marino a facut parte din completul de judecata care a decis pe 17 aprilie 2009 eliberarea din arest a lui Gigi Becali. Pe 23 aprilie CSM a demarat o verificare asupra modului in care dosarul a fost repartizat aleatoriu. Pe 30 aprilie inspectia CSM a decis ca in acest caz nu s-a realizatnici un fel de incalcare procedurala

Judecatorul a demisionat in 2008 din pozitia de sef al Biroului Electoral Municipal Bucuresti dupa ce reprezentantul PC din cadrul Biroului Electoral Central a solicitat schimbarea sa din functie, principalul motiv fiind scandalul inregistrarii candidaturii lui Sorin Oprescu in cursa electorala pentru Primaria Capitalei. Vezi detalii aici

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/player’; if(typeof flowplayer == ‘undefined’) { document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/4027a707c564c69e2613c9c892e5169c/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”)); content channel

In septembrie 2006, omul de afaceri Dinu Patriciu a fost trimis in judecata in dosarul Rompetrol, pentru delapidare, spalare de bani si asociere pentru savarsirea de infractiuni. El este invinuit si de manipularea pietei prin tranzactii sau ordine de tranzactionare care dau sau ar putea da semnale false sau care induc in eroare in legatura cu cererea, oferta sau pretul instrumentelor financiare si care mentin, prin actiunea uneia sau a mai multor persoane actionand impreuna, pretul unuia sau al mai multor instrumente financiare, la un nivel anormal ori artificial, coroborate cu prevederile unui articol din Legea 297 din 2004 privind piata de capital. O alta infractiune imputata lui Patriciu este cea de dezvaluire de informatii privilegiate, dar si de initiere sau constituire a unui grup infractional organizat.

Alaturi de el, in acest caz mai sunt inculpati Alexandru Bucsa, Petrica Grama, Florin Iulian Aldea, Cerasela Elena Rus, Claudiu Simulescu, Sorin Stefan Rosca Stanescu, Sorin Pantis, Victor Eros, Paul Gabriel Miclaus, Elena Albu si Gabriela Victoria Anghelache.

Potrivit Parchetului, activitatea infractionala a inculpatilor a fost analizata sub doua aspecte: creanta Libia (primele trei infractiuni ale lui Patriciu, precum si cele de care sunt acuzati Grama si Bucsa) si manipularea pietei de capital.

Alexandru Bucsa este acuzat de complicitate la delapidare, complicitate la spalarea de bani si asociere in vederea savarsirii de infractiuni. Petrica Grama este acuzat de complicitate la delapidare si asociere in vederea savarsirii de infractiuni.

Florin Iulian Aldea este acuzat de complicitate la savarsirea infractiunii de manipulare a pietei prin tranzactii sau ordine de tranzactionare, de complicitate la savarsirea infractiunii de spalare de bani si de aderare sau sprijinire sub orice forma a unui grup infractional organizat.

Cerasela Elena Rus este acuzata de complicitate la savarsirea infractiunii de manipulare a pietei prin tranzactii sau ordine de tranzactionare si de sprijinirea sub orice forma a unui grup infractional. Claudiu Simulescu este acuzat de complicitate la savarsirea infractiunii de manipulare a pietei prin tranzactii sau ordine de tranzactionare si de aderare sau sprijinire sub orice forma a unui grup infractional organizat.

Sorin Rosca Stanescu este acuzat de utilizare a informatiei privilegiate si de aderare sau sprijinire sub orice forma a unui grup infractional organizat. Sorin Pantis este acuzat de manipulare a pietei prin tranzactii sau ordine de tranzactionare si de aderare sau sprijinire sub orice forma a unui grup infractional organizat. Victor Eros a fost trimis in judecata pentru favorizarea infractorului si pentru aderare sau sprijinire sub orice forma a unui grup infractional organizat.

Paul Gabriel Miclaus si Elena Albu sunt acuzati de favorizare a infractorului si aderare sau sprijinire sub orice forma a unui grup infractional organizat. Ultimul inculpat trimis in judecata in acest caz este Gabriela Victoria Anghelache, acuzata de fals intelectual, favorizarea infractorului si de aderare sau sprijinire sub orice forma a unui grup infractional organizat.

Inainte de a fi pus sub acuzare in acest caz, Dinu Patriciu a fost retinut pentru alte invinuiri, in 27 mai 2005, dupa mai bine de 13 ore de audieri, de procurori DIICOT, fiind eliberat dupa cateva ore, instanta apreciind ca omul de afaceri poate fi cercetat in libertate. Ulterior, Consiliul Superior al Magistraturii a confirmat faptul ca in cazul retinerii lui Patriciu nu au fost respectate procedurile.

Retinerea lui Dinu Patriciu a declansat numeroase reactii in mediu politic si economic.

Premierul de atunci Calin Popescu Tariceanu l-a sunat pe procurorul general al Romaniei in exercitiu, Ilie Botos, in ziua in care a fost citat la Parchet si apoi retinut Dinu Patriciu, confirma Biroul de presa a Ministerului Public. Potrivit sursei citate, premierul l-a intrebat pe Botos acuzatiile care ii sunt aduse lui Patriciu. Acest demers al premierului a generat un amplu scandal politico-juridic.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro