VIDEO Directorul Casei Nationale de Sanatate, Lucian Duta: "Sistemul informatic a fost si este sabotat"
Anumiti „baieti informaticieni” au reusit, pana acum o luna, sa profite financiar de pe urma fraudelor din sistemul asigurarilor de sanatate, afirma intr-un interviu HotNews.ro dr. Lucian Duta, directorul CNAS. Aflat in mijlocul unei perioade extrem de tensionate, provocate de blocarea Sistemului Informatic Unic Integrat (SIUI), Lucian Duta vorbeste despre contractul incheiat pentru construirea acestui sistem si despre despagubirile care vor fi solicitate consecutiv blocarii lui. Care sunt reactiile CNAS in fata provocarilor din sistem si de cata sustinere din partea premierului Emil Boc mai beneficiaza directorul CNAS in urma blocarii SIUI? Lucian Duta raspunde la toate aceste intrebari.
Informatia pe scurt:
- SIUI a fost si este sabotat de niste „baieti informaticieni” care, practic, controlau prin programe proprii functionarea la nivelul anumitor case judetene (…). Ma refer la cei care introdusesera programe paralele cu SIUI-ul, programe prin care se facea pana acum o luna de zile raportarea si platile in sistemul Casei Nationale de Asigurari (…). Cel mai pregnant acest lucru s-a vazut la Casa de Asigurari de Sanatate Bucuresti. Baietii acestia care s-au opus si se vor opune in continuare, probabil inca cateva luni de zile, duc in realitate tot catre sferele de management ale caselor judetene.
- Daca este justificat sa cerem despagubiri…absolut, o vom face. (despre solicitarea de despagubiri pentru blocarea SIUI in aceste zile, n.r.).
- Nu prea sunt atat de optimist cu introducerea Caselor Private de Asigurari.
- Nu am reusit sa recuperam o suma semnificativa din creantele companiilor de stat (este vorba in special de Compania Nationala a Huilei si de CFR, n.r.).
- In urmatorii doi ani cred ca vom reusi sa reducem termenele de plata din sistem (exista in prezent datorii neachitate de catre CNAS catre farmacii provenind din februarie 2010, n.r.).
- Fondurile alocate spitalelor sunt mai mici in 2011 cu 10%. Daca scaderea aceasta nu va fi urmata de o redimensionare a numarului spitalelor, atunci lucrurile nu vor sta foarte bine. Cel putin in acest an vom mentine criteriul numarului istoric de cazuri pentru spitalele care raman.
- In acest moment cred ca am sustinerea premierului Emil Boc.
V.M.:Dupa discutia de astazi, aveti in continuare sustinerea premierului?
Lucian Duta: Dupa discutiile pe care le-am avut cu premierul Emil Boc cred ca dansul ma sustine si cred ca intelege eforturile pe care ne-am angajat sa le facem. Nu s-a vorbit despre demisia mea dar aceasta este o functie in care am fost numit de premier. Daca vreodata se va pune problema de a-mi da demisia la cererea primului-ministru este absolut evident ca o voi face. In acest moment eu zic ca am sustinerea dansului.
V.M.:Ati vorbit, in raspunsurile catre cititorii HotNews.ro, despre „sabotarea” Sistemului Informatic Unic Integrat de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Cine sunt cei care au „sabotat” sistemul?
Lucian Duta: SIUI a fost sabotat si este sabotat de niste „baieti informaticieni” care practic controlau prin programe proprii functionarea la nivelul anumitor case judetene, ocolind SIUI-ul. Eu nu spun ca aceste aplicatii erau ilegale, dar erau niste aplicatii care produceau niste profituri in anumite zone private. Sistemul SIUI a fost auditat de catre o echipa de tehnicieni ai Casei Nationale si, pe baza acestei auditari, am luat hotararea ca in 2010 sa trecem la varianta centralizata a sistemului. E o hotarare comunicata Consiliului de Administratie si in urma discutiilor pe care le-am avut am luat decizia sa construim acest sistem.
Cand vorbesc despre “baietii informaticieni” ma refer la cei care introdusesera programe paralele cu SIUI-ul, programe prin care se facea pana acum o luna de zile raportarea si platile in sistemul Casei Nationale de Asigurari, raportare care nu putea fi controlata 100% si intr-o maniera despre care nu puteai spune ca e foarte sigura. Pentru ca numai cu SIUI-ul, un sistem care poate sa interactioneze cu datele cetatenilor si ale medicilor si ale furnizorilor de servicii din toate judetele, poti sa ai garantia ca un pacient, o reteta sau un serviciu nu este gestionat decat o singura data in sistem si nu este dublat, triplat, nu se elibereaza retete pe numele mortilor sau a pacientilor care nu exista. Toate cazurile pe care am reusit sa le arat presei – am facut publice cazuri in care s-au prescris retete la pacienti decedati – se faceau exact in acele judete care refuzau practic sa implementeze SIUI-ul.
V.M.:Dar cine sunt ei? Unde s-a observat cel mai intens o astfel de activitate?
Lucian Duta: Cel mai pregnant acest lucru s-a vazut la Casa de Asigurari de Sanatate Bucuresti. De cand am preluat conducerea Casei Nationale, impreuna cu colegul de la Bucuresti, toate eforturile noastre impreuna au fost sa fortam implementarea acestui sistem, care in momentul preluarii mele era zero in Bucuresti. Baietii acestia care s-au opus si se vor opune in continuare, probabil inca cateva luni de zile, duc in realitate tot catre sferele de management ale caselor judetene. Este o poveste destul de complicata, bine acoperita juridic pentru ca in urma controalelor pe care le-am efectuat am vazut ca sunt destul de bine acoperiti juridic. Noul sistem SIUI garanteaza ca platile care se fac de Casa Nationala sunt plati reale si foarte bine controlate.
Nu stiu daca este intamplator sau nu, dar toata efervescenta media din ultimele zile s-a realizat in jurul Casei Bucuresti si lucrurile in tara nu stau deloc asa cum sunt prezentate la Bucuresti. Nu vreau sa fac supozitii, dar dati-mi voie sa emit ipoteza ca nu este deloc intamplator ca ceea ce se arunca in eter la aceasta ora, si care pare cataclismic, in realitate este o defectiune normala recunoscuta si pe site-ul partenerului Oracle. Din punct de vedere tehnic, la aceasta ora, este o eroare care a aparut in platforma venita la pachet, scrisa de firma americana. Nu este o platforma scrisa in Romania. Este o platforma folosita in toate marile sisteme din lume, eroarea a mai aparut, s-a rezolvat si cam asta este.
V.M.:Veti solicita despagubiri pentru blocarea sistemului informatic al Casei?
Lucian Duta: Nu va pot raspunde la cald in acest moment pentru ca va trebui sa discut cu juristii, va trebui sa ne uitam in contract. Noi nu avem contract cu furnizorul de platforma, ci cu un integrator de sistem, o alta firma, si trebuie vazut clar daca putem cere despagubiri pentru acest lucru. Nu stiu sa va dau un raspuns sigur. Daca este justificat sa cerem despagubiri…absolut, o vom face.
V.M.:Pentru mentenanta sistemului s-au prevazut 44 milioane de euro din care s-a actualizat sistemul. Pana acum s-au cheltuit 36 milioane. Pentru a verifica acesta date, directorul dumneavoastra, Dorin Ionescu, a fost intrebat de colegii de la Gandul cat a costat sistemul informatic. Iata ce a raspuns: „Asta e problema acum? Mai avem de platit 15 ani de acum incolo”. Ce anume mai avem de platit?
Lucian Duta: Contractul este de 103 milioane. Pentru vechiul sistem s-au platit, in 2008, 50-60 milioane si acum s-au mai platit inca 36 milioane. Restul pana la 103 sunt practic mentenanta pe care o facem pentru acest sistem timp de 11 ani. Nu vorbim de alti bani ci de acelasi contract, dar altfel redimensionat. Probabil ca, de multe ori subalternii mei nu au exercitiul comunicarii foarte exacte cu media. Eu nu am plecat la drum cu ideea de a cheltui mai multi bani, ci din contra.
V.M.: Faceti o previziune: in cat timp credeti ca in Romania vor exista case de asigurari private functionale?
Lucian Duta: Noi am discutat cu Banca Mondiala si i-am rugat sa ne asiste in incercarea de a defini un pachet de servicii de baza, fara de care nu se poate. Nu e un proces foarte simplu, trebuie sa tii cont de foarte multi parametri. Cred ca anul acesta avem toate sansele sa putem macar sa-l definim, iar odata definit el trebuie asumat. Pentru ca este o asumare foarte mare din punct de vedere politic. Nu eu am inventat apa sau roata. Toata lumea stie de acest pachet de servicii de baza doar ca nu au avut pana acum curaj sa-l implementeze pentru ca aduce niste costuri politice. Trebuie sa ai curaj si sa recunosti ca statul nu are destule resurse. Resursele pe care le administreaza Casa nu sunt banii statului, sunt bani privati.
V.M.:Vor avea PD-L si UDMR curajul sa faca asa ceva inainte de alegerile parlamentare?
Lucian Duta: Pana sa va raspund la aceasta intrebare trebuie sa reusesc sa definesc acest pachet de servicii de baza. Dupa aceea vom vedea. Ca principiu, degeaba vorbim acum de asumari politice daca nu avem definit acest pachet.
V.M.:In cat timp veti defini acest pachet?
Lucian Duta: Eu sper ca anul acesta sa-l putem defini. Dar nu poti veni cu el sa spui asta este…e o dezbatere…
V.M.:Deci inteleg ca mai dureaza cel putin un an pana ce putem incepe sa vorbim despre asigurarile private.
Lucian Duta: Cel putin un an. Daca nu vom reusi sa cadem de acord pe un pachet de servicii si bineinteles sa aiba continuitate in ceea ce priveste guvernarile ulterioare, eu nu prea sunt atat de optimist cu introducerea Caselor Private de Asigurari.
V.M.:Aveti o evidenta stricta a tuturor arieratelor din sistem?
Lucian Duta:In acest moment nu va pot da cifra exacta a arieratelor, dar structura acestor arierate sunt corespunzatoare pietei medicamentelor. Pe partea de medicamente nu avem definita o bariera care sa-ti limiteze consumul, iar pe partea de spitale modul in care sunt construite tehnic bugetele lasa loc la producerea de arierate. Bugetul spitalelor este de multe ori supradimensionat in comparatie cu posibilitatile reale de finantare din sistem.
V.M.:Peste jumatate dintre datoriile pe care Casa trebuie sa le recupereze sunt concentrate in zece companii, majoritatea de stat. Printre ele Compania Nationala a Huilei sau CFR-ul. Cat anume din aceste creante au fost recuperate?
Lucian Duta: Din pacate nu am reusit sa recuperam o suma semnificativa din aceste creante.
V.M.:Vor mai fi recuperate vreodata?
Lucian Duta: Cred ca aceasta este o decizie pe care ar trebui sa o discutam intr-un cadru mai larg si care depinde de felul in care isi gestioneaza activitatile fiecare guvern.
V.M.: A aparut o directiva europeana care va obliga statul sa plateasca produsele pe care le achizitioneaza intr-un termen de 30 de zile, doar exceptional sunt acordate 60 de zile. In prezent exista restante din februarie 2010. Exista sanse sa ajungem in doi ani sa respectam aceasta directiva europeana si sa reducem termenele de plata la 30 de zile?
Lucian Duta:In urmatorii doi ani cred ca vom reusi sa reducem termenele de plata din sistem. Cred ca daca vom reusi sa luam niste masuri complementare, daca vom gasi metode sa controlam consumul in functie de cati bani avem, daca vom avea curaj sa ducem informatizarea pana la capat si sa spunem ca avem prea multe spitale in Romania si sa punem piciorul in prag, eu cred ca se poate rezolva.
V.M.:In 2011 Casa are contract cu 505 spitale. Cu cate va avea contract la inceputul lui 2012?
Lucian Duta: Ma feresc sa dau un numar, dar fondurile alocate acestui segment de consum sunt mai mici in 2011 cu 10%. Daca scaderea aceasta nu va fi urmata de o redimensionare a numarului spitalelor, atunci lucrurile nu vor sta foarte bine. Sper ca aceasta scadere nu se va reflecta in scaderea calitatii serviciilor medicale. De aceea e nevoie de masuri rapide. Cel care stabileste cate spitale exista numeric e Ministerul Sanatatii.
V.M.:Spitalele sunt incurajate sa mentina un numar cat mai mare de paturi si sa efectueze cat mai multe internari prin folosirea de catre Casa a criteriului numarului istoric de cazuri rezolvate, in loc sa foloseasca criteriul calitatii serviciilor furnizate. S-ar recomanda diminuarea acestui criteriu, dar masura nu este prevazuta in contractul cadru pe 2011. De ce?
Lucian Duta: Trebuie sa facem cu 10% mai putine contractari si daca numarul de paturi dintr-un judet este mai mare va trebui sa vedem ce facem. Daca raman mai multe spitale fata de cati bani s-au hotarat in acel judet, atunci ce facem? Este o solutie pe care o discutam in continuare cu Ministerul Sanatatii. Ideea nu este de a scadea calitatea serviciilor medicale prin nefinantare, ci de a arunca resurse financiare catre spitalele care ofera calitate.
V.M.:Asadar veti mentine criteriul numarului istoric de cazuri cu spitalele care raman?
Lucian Duta: Deocamdata este un criteriu, dar nu cel unic.
V.M.:Da, dar este cel predominant.
Lucian Duta: Da.
V.M.:Va ramane predominant in continuare?
Lucian Duta:Cel putin anul acesta da.
V.M.: In toamna lui 2010 s-a discutat despre trecerea CNAS in subordinea Ministerului Sanatatii. Atunci, dumneavoastra contraargumentati spunand ca “numai prin independenta CNAS am putea avea garantia ca politicul nu-si va pune amprenta pe activitatea Casei si ca institutia va servi nemijlocit interesele pacientilor”. Dar iata ca prin ordonanta 133 este schimbata componenta Consiliului de Administratie, patru din cei 7 membri fiind numiti de catre premier. Aceasta schimbare nu transforma in praf garantia neamestecului politic in activitatea Casei?
Lucian Duta: Faptul ca s-a modificat componenta Consiliului de Administratie nu inseamna ca s-a modificat si raportul juridic si functional intre presedintele CNAS si Consiliul de Administratie. Eu, cand vorbeam de neamestecul politicului, ma refeream la tendinta care a avut loc pana in 2008, mai ales in preajma campaniilor electorale, de a lasa impresia ca in sistemul de sanatate curge lapte si miere, de a arunca cu bani in dreapta si stanga. Practic statul s-a indatorat doar de dragul campaniilor electorale. In 2004, in preajma campaniei electorale brusc s-a spus ca toata lumea va avea medicamente compensate. Ne-au trebuit 2 ani pana am reusit sa platim arieratele acumulate in urma acestei masuri iar, in 2008, tot in preajma campaniei electorale, s-a scos plafonul de farmacii. A fost un plafon foarte mult comentat si, in 2009, cand guvernul Boc a preluat conducerea, intr-un singur an a trebuit sa plateasca in plus 300 milioane de euro. Am asistat pe parcursul lui 2009 la un fapt nemaintalnit: statul nu avea niciun mecanism de control asupra cheltuielilor banilor din piata farma. Toata lumea consuma, consuma numai medicamente scumpe si nu aveai niciun mecanism de control.
V.M.:Pe de alta parte astazi, patronatele si sindicatele nu au niciun mijloc de control asupra felului in care sunt cheltuiti banii.
Lucian Duta: Majoritatea prerogativelor Consiliul de Administratie sunt numai de a aviza hotarari si nu de a aproba. Rolul Consiliului de Administratie in raport cu Presedintele este foarte bine definit si este unul de dezbatere, de discutie. Eu cand m-am referit la independenta Casei m-am referit la incercarea de a transforma Casa intr-un organism care nu mai trebuie sa fie supus aberatiilor din 2004 si 2008 despre care am vorbit. Modificarea Consiliului de Administratie nu cred ca va produce efecte majore prin care cineva ar putea veni sa-mi forteze mana sa iau decizii neconforme. Nu acesta a fost scopul acestei ordonante.