VIDEO. Discursul lui Oprah Winfrey care a „fascinat mulțimea cu un apel la bun simț și decență”
Generația Z nu o cunoaște atât de bine pe Oprah Winfrey, 70 de ani. O consideră mai degrabă o vedetă TV a generației părinților lor. O recentă apariție în fața a zeci de mii de oameni și felul în care a vorbit a fascinat tineri care nu o urmăreau până acum, scrie presa americană.
„Sunt oameni care vor să vă facă să credeți că cărțile sunt periculoase, iar puștile de asalt sunt sigure. Aceștia sunt oamenii care caută mai întâi să dezbine și apoi să cucerească”, a spus Oprah la Convenția Democrată, care a avut loc în această săptămână la Chicago. A fost pentru prima dată când Oprah Winfrey, cunoscută pentru filantropie și implicare civică, dar care rareori a avut apariții electorale în favoarea cuiva, a luat cuvântul la o convenție politică a unui mare partid.
Chiar și acum, Oprah a apărut târziu, misterios, din postura de invitat special. Față de unii dintre mult mai tinerii săi antevorbitori, Oprah pornea cu un handicap, având în vedere că asistența de 20.000 de activiști politici de la Convenția Democrată avea un puternic filon progresist.
Dar gheața s-a spart repede, încă de când Oprah a intrat pe scenă și a spus în fața suporterilor Kamalei Harris: „Cine spune că nu te mai poți întoarce acasă?”, referindu-se la lunga sa ședere în Chicago din anii 1980 până în anii 2000, când a găzduit emisiunea sa zilnică «The Oprah Winfrey Show».
”Libertatea nu este la liber, pe gratis”
Apariția, tonul și sensul spuselor ei ei, potrivit unei mari părți apresei americane, au surprins, au entuziasmat și au făcut ca generația Z să asiste la ceea de New York Times a numit ”un discurs care a fascinat mulțimea cu un apel la bun simț și decență”.
”Libertatea nu este la liber, pe gratis”, a spus Oprah Winfrey, adresând un mesaj audienței, în special celei tinere.
Ea a oferit exemplul istoric al lui Tessie Prevost Williams, una dintre primele tinere de culoare care a rămas în clasă, după ce s-a promulgat legea abolirii segregării în învățământ. Până la această lege, clasele erau separate: copii albi și copii negri. Când a apărut legea, părinții albi și-au retras copiii din clasă. Trei fete de culoare au stat singure în clasă, ”în timp ce geamurile erau acoperite cu hârtii, ca să nu se tragă în ele”.
„Iar grația, curajul și îndrăzneala unor femei precum Tessie Prevost Williams au fost cele care au deschis calea pentru alte tinere”, a spus Oprah Winfrey.
”Când o casă ia foc, nu întrebăm despre rasa sau religia proprietarului”
Într-o atmosferă polarizată, Winfrey a făcut apel la bun simț. „În ciuda a ceea ce unii ar vrea să credeți, nu suntem atât de diferiți de vecinii noștri. Când o casă ia foc, nu întrebăm despre rasa sau religia proprietarului. Nu ne întrebăm cu cine trăiesc ei sau cum au votat. Nu, încercăm doar să facem tot ce ne stă în putință pentru a-i salva”, a spus Oprah.
Îndemnul ei a fost: „Să alegem loialitatea față de Constituție în detrimentul loialității față de orice individ, pentru că aceasta este cea mai bună parte a Americii. Și să alegem optimismul în locul cinismului, pentru că aceasta este cea mai bună parte a Americii. Și să alegem incluziunea în locul răzbunării. Să alegem bunul simț în locul absurdului, pentru că aceasta este cea mai bună parte a Americii”, a spus Oprah, în aplauzele mulțimii.