Sari direct la conținut

VIDEO Exploratorul american blocat la peste 1.000 de metri sub pământ în Turcia a fost salvat după 11 zile

HotNews.ro
Exploratorul Mark Dickey a fost salvat, Foto: Action Press/ Profimedia Images
Exploratorul Mark Dickey a fost salvat, Foto: Action Press/ Profimedia Images

Mark Dickey, exploratorul american care a rămas blocat timp de peste o săptămână la 1.000 de metri sub pământ în sudul Turciei, a fost salvat după o operațiune complexă de salvare desfășurată de autoritățile turce, relatează CNN.

Dickey, în vârstă de 40 de ani, se afla într-o expediţie internaţională de explorare în peştera Morca din munţii Taurus din provincia Mersin, când ar fi început să sufere de hemoragii gastrointestinale la o adâncime de 1.040 de metri.

Peste 150 de salvatori din Turcia şi din alte ţări au lucrat non-stop timp de mai multe zile pentru a-l salva din a treia cea mai adâncă peşteră din ţară, salvatorii reușind să îl aducă aproape de suprafață luni.

„Mark a ajuns la ultimii 180 de metri în 16:26, ora locală (15:26 GMT). Acum se va odihni aici pentru o vreme”, a anunțat în urmă cu o zi Federaţia de Speologie din Turcia pe X, platforma de socializare cunoscută anterior sub numele de Twitter.

„Mark Dickey este în mâinile unui salvator și pare bine la prima vedere”, a declarat marți Recep Salci, un oficial de la Autoritatea pentru Gestionarea Dezastrelor și Situațiilor de Urgență din Turcia, la scurt timp după apariția imaginilor cu scoaterea la suprafață a americanului.

Primele declarații făcute de Mark Dickey după ce a fost salvat

Vorbind ulterior dintr-un cort medical instalat în apropierea peșterii, Dickey a spus că este „grozav să fiu din nou deasupra pământului” și le-a mulțumit echipelor de salvatori și guvernului turc, despre care a spus că i-au salvat viața „fără ezitări”.

„Am fost sub pământ cu o afecțiune medicală pentru mult mai mult timp decât mă așteptam. Nu știu chiar exact cum s-a întâmplat dar știu că răspunsul rapid al guvernului turc de a trimite proviziile medicale de care aveam nevoie mi-a salvat viața din punctul meu de vedere” a spus el.

„Am fost foarte aproape de marginea prăpastiei”, a subliniat exploratorul american.

Asociația Europeană pentru Salvări Speologice a anunțat pe 2 septembrie că a primit un apel care a alertat-o cu privire la situația în care se află Dickey.

Anunțul a declanșat rapid o operațiune internațională de salvare la care au participat cel puțin 200 de persoane, inclusiv salvatori din Statele Unite, România, Ungaria, Polonia și Ucraina.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro