VIDEO Exploratorul american blocat la peste 1.000 de metri sub pământ în Turcia a fost salvat după 11 zile
Mark Dickey, exploratorul american care a rămas blocat timp de peste o săptămână la 1.000 de metri sub pământ în sudul Turciei, a fost salvat după o operațiune complexă de salvare desfășurată de autoritățile turce, relatează CNN.
Dickey, în vârstă de 40 de ani, se afla într-o expediţie internaţională de explorare în peştera Morca din munţii Taurus din provincia Mersin, când ar fi început să sufere de hemoragii gastrointestinale la o adâncime de 1.040 de metri.
Peste 150 de salvatori din Turcia şi din alte ţări au lucrat non-stop timp de mai multe zile pentru a-l salva din a treia cea mai adâncă peşteră din ţară, salvatorii reușind să îl aducă aproape de suprafață luni.
„Mark a ajuns la ultimii 180 de metri în 16:26, ora locală (15:26 GMT). Acum se va odihni aici pentru o vreme”, a anunțat în urmă cu o zi Federaţia de Speologie din Turcia pe X, platforma de socializare cunoscută anterior sub numele de Twitter.
„Mark Dickey este în mâinile unui salvator și pare bine la prima vedere”, a declarat marți Recep Salci, un oficial de la Autoritatea pentru Gestionarea Dezastrelor și Situațiilor de Urgență din Turcia, la scurt timp după apariția imaginilor cu scoaterea la suprafață a americanului.
WATCH: *THE* amazing moment U.S. caver Mark Dickey was hoisted out of the earth. After 10 days down, 3000 feet below. Dickey’s now in intensive care and in “very good” condition. The head of medical told me it’s a miracle. @CBSNews is here in Turkey. \uD83C\uDDF9\uD83C\uDDF7https://t.co/6NmVW3injD pic.twitter.com/OLDStdvZxx
— Ramy Inocencio 英若明 (@RamyInocencio) September 12, 2023
Primele declarații făcute de Mark Dickey după ce a fost salvat
Vorbind ulterior dintr-un cort medical instalat în apropierea peșterii, Dickey a spus că este „grozav să fiu din nou deasupra pământului” și le-a mulțumit echipelor de salvatori și guvernului turc, despre care a spus că i-au salvat viața „fără ezitări”.
„Am fost sub pământ cu o afecțiune medicală pentru mult mai mult timp decât mă așteptam. Nu știu chiar exact cum s-a întâmplat dar știu că răspunsul rapid al guvernului turc de a trimite proviziile medicale de care aveam nevoie mi-a salvat viața din punctul meu de vedere” a spus el.
„Am fost foarte aproape de marginea prăpastiei”, a subliniat exploratorul american.
Asociația Europeană pentru Salvări Speologice a anunțat pe 2 septembrie că a primit un apel care a alertat-o cu privire la situația în care se află Dickey.
Anunțul a declanșat rapid o operațiune internațională de salvare la care au participat cel puțin 200 de persoane, inclusiv salvatori din Statele Unite, România, Ungaria, Polonia și Ucraina.