Sari direct la conținut

VIDEO ​Filmul aniversar al AFF: O poveste despre oameni si cinema

HotNews.ro
O scurta istorie Astra Film, Foto: Astra Film
O scurta istorie Astra Film, Foto: Astra Film

Festivalul de film documentar Astra Sibiu a aniversat anul acesta 20 de ani de existenta. Cu aceasta ocazie a fost lansat un film documentar care povesteste istoria celor doua decenii de reusite, intamplari amuzante sau clipe grele prin care a trebuit sa treaca organizatorii festivalului. Acest festival s-a lansat datorita ambitiei domnului Dumitru Budrala, care nu a incetat nicio secunda sa spere ca Astra Film Festival va ajunge unul dintre cele mai importante festivaluri internationale de film documentar din lume.

Aflati cum la prima editie a festivalului termenul de sponsor era echivalent cu pomana; ideea de voluntariat in Romania era o noutate, la prima editie a festivalului colaborandu-se cu voluntari veniti din strainatate; contactele si relatiile pentru festival se faceau direct sau cel mult prin scrisori redactate la masina de scris si trimise prin posta; iar o mare parte din publicul festivalului era format din studenti veniti cu autostopul din alte orase ale tarii, dar si din Polonia, Serbia sau Ungaria.

Chiar daca oamenii, mentalitatile, mediile de comunicare, puterea de propagare a informatiei sunt complet schimbate in 2013 fata de 1993, ramane constanta emotia intalnirii – cu celalalt, prin film, in sala de proiectie si in afara ei, intalnirea breslei cu publicul – iar aceasta creioneaza spatiul unic al reflexiei prin film documentar, numit Astra Film.

Dumitru Budrala, fondatorul festivalului Astra Film: „La inceput am avut o bicicleta pe care am dat-o la schimb cu un aparat Smena. Mai tarziu mi-am cumparat un Zenit cu care faceam poze la nunti botezuri sau inmormantari. Asa am strans bani si mi-am cumparat un Pentax, cu care puteam face si diapozitive. Apoi am trecut foarte repede la film, undeva pe la inceputul anilor ’80.”

„In 1993 am fost la primarul orasului si pur si simplu m-a dat afara: Duceti-va cu cultura voastra cu tot! Voi stiti cat ma costa un metru de asfalt?”, isi aminteste Dumitru Budrala momentul in care a incercat sa obtina sprijin de la autoritatile locale din acea vreme.

„Atunci termenul de sponzorizare era echivalentul cu pomana, un fel de cersit. Imi amintesc ca in lipsa de finantare si in disperare am vorbit cu fratele meu care avea o ferma si m-a sponsorizat cu doua remorci cu cartofi. Am dat sfoara in tara si am anuntat ca vindem cartofi la jumatate din pretul pietei de atunci. Am vandut cartofii si cu ei am platit mesele invitatiilor de la festival”, rememoreaza Dumitru Budrala.

„Cei mai buni ambasadori ai Romaniei in acesti 20 de ani tulburi au fost, indubitabil, cinemaul romanesc si unele proiecte culturale, dar succesele s-au datorat exclusiv eforturilor individuale. A venit timpul ca legislatia, managementul culturii, al filmului, sa fie ajustate in asa fel incat sa sprijine in mod real acest segment performant al societatii romanesti, dar pentru acest lucru este nevoie de oameni capabili.”, a declarat Dumitru Budrala, director Astra Film Sibiu.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro