VIDEO Florian Fels, seful Ringier pentru Europa Centrala: Urmarim atent piata de digital din Romania pentru posibile achizitii
Grupul Ringier este „deschis” sa faca investitii in mediul digital, in Romania, chiar daca prioritatea sa este revenirea pe profit a afacerii de presa traditionala, cu atentie maxima pe segmentul tabloid (Libertatea), spune Florian Fels, seful operatiunilor grupului in Europa Centrala si de Est. El afirma ca, pe langa redresarea afacerii locale, in Romania trebuie clarificata situatia Edipresse AS si a Kanal D inaintea intrarii operatiunilor locale in noul joint venture regional Ringier-Axel Springer. Si spune intr-un interviu acordat HotNews.ro ca, dupa doi ani in care lupta concurentiala din Romania a fost mai apriga decat cea din Polonia, „impresia sa” este ca in prezent concurentii Ringier, in special Adevarul Holding, revin „la o lupta concurentiala normala – grea, dar corecta”.
- Vezi aici rezultatele Ringier pe 2009, la nivel international
- Vezi aici rezultatele Ringier Romania in 2009
Florian Fels a fost, in ultimii ani, CEO al companiei media detinute de grupul german Axel Springer in Polonia. La inceputul acestui an, el a fost numit seful noii divizii central si est europene infiintate de Ringier in toamna lui 2009. Catalin Tolontan nota, cu acea ocazie, ca Fels „este omul care a dus, de la nivelul de top, una dintre cele mai pasionante lupte din presa scrisa europeana, cea intre tabloidul Fakt si cotidianul Gazeta Wyborcza”. In martie, cand a fost anuntata infiintarea unei noi companii, care sa reuneasca operatiunile Ringier si Axel Springer in Europa Centrala si de Est, cu exceptia Romaniei, cele doua grupuri au anuntat ca acest joint-venture va fi condus de Florian Fels.
Florian Fels despre parteneriatul regional Ringier-AS, concurenta „pe alocuri irationala” din Romania, proprietarii de presa din Romania, interesul pentru digital
Informatia pe scurt:
- Despre motivele pentru care Romania nu a intrat in parteneriatul Ringier-Axel Springer in Europa Centrala si de Est: Suntem in mijlocul unui proces de redresare. Dar si mai important, cred, este faptul ca Axel Springer are deja un parteneriat in Romania (cu Edipresse, prin Edipresse AS – n.r.) si ne-am gandit daca are logica sa combinam trei parteneri intr-o singura tara. Deci Axel Springer va discuta mai intai cu Edipresse pentru a stabili cum sa procedeze pe viitor. Este un prim pas natural. Apoi, am putea discuta cum putem aduce activitatile Ringier si Axel Springer din Romania in noul joint venture.
- Ringier are un parteneriat in cadrul Kanal D, iar toate aceste parteneriate trebuie clarificate inainte ca Romania sa intre in joint venture
- Referitor la influenta parteneriatului Axel Springer-Dogan, in Turcia, asupra Kanal D: Parteneriatul Axel Springer-Dogan din Turcia nu este foarte semnificativ din acest punct de vedere. Axel Springer are legaturi foarte bune cu Dogan in Turcia, dar si noi avem un parteneriat aici, in Romania. Nu este un punct foarte important
- Revirimentul afacerii din Romania (necesar pentru includerea afacerii locale in noul joint venture regional – n.r.) presupune revenirea la o concurenta normala. Am constatat in Romania o concurenta pe alocuri irationala in ultimii doi ani. Acum cred ca avem o concurenta buna. Revirimentul inseamna, de asemenea, revenirea pe profit.
- Despre faptul ca Ringier Romania acorda atentie mai mare serviciilor oferite altor companii: Aceasta nu este strategia noastra. Oferim servicii daca cineva si le doreste, avem competenta necesara. Motivul pentru care am vandut doua titluri este ca in aceasta perioada de criza dorim sa ne concentram asupra activitatii noastre de baza – segmentul tabloid. Acum putem sa facem acest lucru, cu toata competenta pe care o avem in domeniu. Partenerul nostru Bobby Paunescu este interesat sa obtina servicii de la noi – e binevenit.
- Pentru Libertatea, obiectivul pe termen mediu este sa readucem acest titlu pe primul loc si sa castigam bani din acest titlu. Termen mediu presupune munca multa in toate domeniile, de la distributie la editorial, marketing si promovare.
- Principala diferenta dintre Romania si alte piete este ca aici nu exista, pe moment, o editura traditionala care sa castige bani – o astfel de situatie nu este comuna in regiune. Un element special este concurenta acerba in sectorul ziarelor. Polonia a avut parte, deja, de o lupta concurentiala grea in ultimii sapte ani, dar nu asa de grea ca aici.
- Nu exista o alta tara in regiune care sa fie lovita de criza la fel de tare ca Romania. Am vazut taieri ale cheltuielilor media de peste 50% anul trecut – cred ca sunt cele mai mari din toata regiunea.
- Cred ca in Romania este un lucru aparte faptul ca aveti oameni de afaceri foarte bogati care nu sunt jucatori media traditionali, ci oameni de afaceri care au facut bani in alte sectoare, iar apoi s-au intors spre media, cu resurse financiare foarte mari. In alte tari exista publisheri traditionali, care provin din business-ul media – aceasta ar putea fi o diferenta semnificativa.
- Pentru Ringier, aceasta situatie nu face viata mai usoara. In ultimii doi ani am avut parte de atacuri masive, in special din partea Adevarul, care a cheltuit multi bani, enorm de multi bani pe promovare, intr-o masura in care o companie media normala, rationala nu ar fi facut-o. Dar impresia mea este ca sunt pe calea cea buna si revin la circumstante normale si la o lupta concurentiala normala – grea, dar corecta.
- Despre planurile in domeniul digital, pe piata romaneasca: suntem deschisi sa facem investitii in digital. Primul obiectiv este sa ne concentram asupra revirimentului afacerii de media traditionale, dar, totodata, avem succes destul de mare cu Libertatea, pe web. In al doilea rand, urmarim cu atentie piata, cautam oportunitati de achizitii. La nivel de grup, Ringier este intr-o situatie financiara destul de buna si este normal sa ne intereseze ca si aici sa acordam o atentie mai mare investitiilor in online. Este greu de spus cand vom face astfel de investitii si achizitii. Putem discuta asemenea acorduri cand e ceva stabilit, acum e prea devreme. Dar urmarim cu atentie piata.