Sari direct la conținut

VIDEO Forțele de ordine din SUA au atacat în mod intenționat jurnaliștii pe parcursul protestelor din ultimele zile (Bellingcat)

HotNews.ro
Politisti americani trag cu munitie neletala intr-o echipa de jurnalisti, Foto: Captura YouTube
Politisti americani trag cu munitie neletala intr-o echipa de jurnalisti, Foto: Captura YouTube

Pe parcursul protestelor ample din ultimele zile din Statele Unite au fost documentate numeroase momente în care forțele de ordine din orașe diferite au atacat sau agresat echipa de jurnaliști, susține platforma de investigații și fact-checking Bellingcat.com. „Incidentele demonstrează că forțele de ordine vizează în mod conștient și deliberat jurnaliștii cu muniții neletale, arestări și alte forme de violență. Aceste acțiuni ale forțelor de ordine reprezintă un atac la libertatea presei”, susține sursa amintită.

Bellingcat.com, o platformă recunoscută pentru investigațiile sale și eforturile de fact-checking susține că a identificat și colectat mai multe cazuri în care forțele de ordine au vizat în mod deliberat jurnaliștii în timpul protestelor declanșate de uciderea lui George Floyd.

„Arestarea unui echipaj CNN în Minneapolis în timp ce transmite în direct în aer pe 29 mai a fost un eveniment șocant, mai ales într-o țară cu protecții atât de puternice asupra libertății de exprimare. Cu toate acestea, până la momentul scrierii acestui articol, am identificat cel puțin 29 de incidente separate în care jurnaliștii au fost atacați de forțele de ordine”, susține autorul Nick Waters.

În exemplele prezentate de Bellingcat jurnaliștii au fost împușcați cu gloanțe de cauciuc, vizați cu grenade paralizante, gaze lacrimogene, au fost atacați fizic sau împroșcați cu gaze iritante, ba chiar și arestați.

„Deși în unele incidente este posibil ca jurnaliștii să fie loviți accidental, în majoritatea cazurilor pe care le-am înregistrat, jurnaliștii s-au identificat clar ca fiind de la presă și este clar că aceștia sunt vizați în mod intenționat. Acest tip de violență împotriva jurnaliștilor este replicat în mai multe orașe, dar apare cel mai intens în Minneapolis”, scrie Bellingcat care publică o selecție a incidentelor documentate.

Primul și cel mai celebru este cazul arestării echipei CNN în Minneapolis, deși atât reporterul, cât și producătorul și cameramanul s-au identificat polițiștilor ca fiind de la presă, ba chiar erau într-o transmisiune în direct la acel moment.

Un alt incident este atacarea echipei de televiziune Wave3, afiliat la NBC, cu gloanțe de cauciuc în timp ce filmau protestele din Louisville, Kentucky.

Un alt exemplu vizează jurnaliști suedezi și norvegieni care erau clar identificați ca jurnaliști și care au fost împușcați cu gloanțe de cauciuc.

Unul dintre jurnaliști a declarat: „Aveam două camere la mine și o legitimație de presă în jurul gâtului, o cască și o mască de gaz. Am făcut poze și ne-am comportat într-un mod diferit față de protestatari”.

Un echipaj de știri CBS, care era clar identificabil ca fiind de presă, a fost vizat de gloanțe de cauciuc. Inginerul lor de sunet a fost lovit.

Un alt exemplu oferit de Bellingcat: un grup de zeci de jurnaliști au fost luați în vizor de la distanță mică, deși s-au identificat ca fiind jurnaliști. Molly Hennessy-Fiske a fost lovită în picior de muniția neletală.

Al 13-lea incident documentat îl are în centru pe un jurnalist care, în timp ce era reținut fizic de poliția din Minneapolis, a fost pulverizat direct în față cu spray iritant.

„În pofida faptului că s-a identificat clar ca presă și a ținut legitimația de presă pe tot parcursul incidentului, Michael Adams a fost reținut fizic la sol și apoi a fost pulverizat cu spray cu piper”, scrie publicația amintită.

Bellingcat mai amintește și de un echipaj de știri din Australia care a fost încătușat în Minneapolis, precum și de mai mulți jurnaliști care au fost agresați sau reținuți în New York de către poliție.

Un alt caz flagrant este cel al unei echipe MSNBC care transmitea live și care a fost țintită în direct cu grenade cu gaze lacrimogene, deși erau clar identificabili ca fiind jurnaliști, scrie Bellingcat.

„Această selecție de incidente demonstrează că forțele de ordine din mai multe orașe, dar mai ales în Minneapolis, țintește în mod conștient și intenționat jurnaliștii cu muniții mai neletale, arestări și alte forme de violență. Având în vedere rolul jurnaliștilor de a ține societatea la curent cu evenimentele actuale, precum și de protecțiile constituționale puternice ale presei libere din Statele Unite, aceste acțiuni ale forțelor de ordine reprezintă un atac la libertatea presei. Jurnaliștii ar trebui să fie liberi să își facă treaba fără frică de violență sau arestare, oriunde ar fi”, scrie publicația amintită.

Vezi și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro