VIDEO – FOTOGALERIE Cum a ridicat un fost consilier PSD, fara autorizatie, o casa in sit-ul UNESCO Sighisoara fara sa fie "deranjat" de autoritati si cum este distrusa sistematic aceasta comoara a Romaniei
De mai bine de o luna, pe strada 1 Decembrie 1918 din Sighisoara, chiar la baza cetatii medievale, un fost consilier local PSD, ridica fara autorizatie o pensiune. Desi zona in care se construieste face parte din sit-ul UNESCO, unde patrimoniul trebuie pastrat cu sfintenie, iar constructia noua se proiecteaza pe celebrul Turn cu ceas, autoritatile nu au luat nicio masura pentru oprirea lucrarilor, in ciuda sesizarilor venite din partea societatii civile. Reprezentantii asociatiei Sighisoara Durabila spun ca acesta nu este singurul caz in care s-a lucrat ilegal, cetatea medievala fiind maltratata in mod repetat, prin zeci de interventii.
Cum au evoluat lucrarile la casa din str. 1 Decembrie 1918 din ianuarie pana in prezent
Lucrarile la pensiunea de pe str. 1 Decembrie 1918 au inceput la jumatatea lunii ianuarie, cand muncitorii au demolat acoperisul unei case vechi de cateva sute de ani pentru a etaja si mansarda constructia.
Asociatia Sighisoara Durabila, un ONG local care se ocupa cu protectia patrimoniului, a sesizat Directia Judeteana pentru Cultura Mures. La sfarsitul lunii ianuarie, Directia de Cultura Mures a facut un control la santier si a descoperit ca lucrarile se realizeaza fara autorizatie, dupa care a sesizat Primaria si Politia din Sighisoara, potrivit unui raspuns trimis de institutie catre Asociatia Sighisoara Durabila. Suntem la inceputul lunii martie, iar constructia este aproape gata. Intrebate de ce nu au facut nimic pentru a opri lucrarile, autoritatile spun ca inca cerceteaza, iar „colaborarea intre institutii a fost foarte buna”.
In spatele constructiei ridicate fara autorizatie, in Piata Herman Oberth 8 se afla o alta cladire pe care proprietarul o consolideaza, extinde si mansardeaza, cele doua cladiri urmand a deveni una singura. Potrivit Directiei de Cultura Mures, nici aceste lucrari nu respecta in totalitate autorizatia de construire, iar institutia a dispus refacerea lor in conformitate cu autorizatia. Nici aici nu s-a luat nicio masura.
„Suntem pe strada 1 Decembrie 1918 nr.1, Sighisoara. In spatele nostru se supraetajeaza fara autorizatie de construire si fara aviz de la Directia de Cultura o pensiune. In acelasi timp suntem in sit UNESCO, in concluzie aceste lucruri sunt ilegale. S-a constatat ca este infractiune de catre Politie, totusi, lucrarile continua. Deci nu s-a dispus oprirea lor. Aceasta constructie degradeaza sit-ul UNESCO ca si aspect, se folosesc materiale neconforme care incalca regulamentul local de urbanism care nu permite placi OSB, polistiren pe fatada, noi forme. Intr-un sit UNESCO nu ai voie sa faci asemenea interventii fiindca ideea este sa conservi acest sit, cu renovari si restaurari, dar nu ai voie sa aduci modificari, ori aici asta se face”, a declarat pentru HotNews.ro, Hans Hedrich, reprezentantul Asociatiei Sighisoara Durabila.
Adrian Popa, proprietarul constructiei si fost consilier local PSD, a declarat pentru HotNews.ro ca lucarile se desfasoara legal si ca are autorizatie.
- Ce spun autoritatile despre acest caz
Ioan Velicu, arhitectul sef al Sighisoarei spune ca a dispus oprirea lucrarilor: „Pe str. 1 Decembrie 1918 nu este data o autorizatie de construire. In momentul in care aceasta infractiune este in cercetare, la Parchet si Politie, in afara de masura dispunerii opririi lucrarilor noi nu putem interveni. Am dispus oprirea lucrarilor, s-a cerut si un Certificat de urbanism pentru intrare in legalitate de catre proprietari. Din punctul meu de vedere se poate obtine intrarea in legalitate. Daca va obtine toate avizele cerute prin Certificatul de urbanism, intrarea in legalitate se poate realiza. Zona face parte din sit-ul UNESCO”.
Ioan Pascu, responsabilul cu sit-ul UNESCO din cadrul Primariei Sighisoara, il contrazice insa pe arhitectul sef: „Oprirea lucrarilor s-a dispus cand a fost Inspectia de Stat in Constructii. S-a facut verbal. Acum i-am facut inca o hartie ca sa-i aducem aminte. Este la semnat. I-am adus aminte ca trebuie sa monteze acolo un panou de identificare a investitiei”, spune acesta.
Pascu spune ca proprietarul nu a luat autorizatie de construire dintr-o eroare: „Acolo este o mica incurcatura, fiindca documentatia este avizata in sedinta Comisiei de Zona (n.r. Comisia Zonala a Monumentelor Istorice) si proprietarul nu a umblat mai departe sa obtina avizul de la Directie (n.r. de Cultura) si autorizatia de construire. O sa le obtina, dar trebuie sa mearga. Acolo sunt doua cladiri care in final vor deveni una. Una dintre cladiri este pe o piata si alta pe o strada. De asta este si confuzia cu cladirea din piata (n.r. Herman Oberth 8) care este OK cu toate avizele. De asta spuneam ca este o documentatie pentru doua corpuri de cladire si ca a fost avizata. Numai ca pentru Piata Herman Oberth 8 a mers mai departe si a primit autorizatia de construire si avizul de la Cultura si a crezut ca este suficient, ca nu ii mai trebuie si pentru 1 Decembrie 1918. Trebuie data autorizatie de construire pentru ambele locatii. Numai ca el a omis. Este o documentatie facuta pentru doua cladiri, avizata de Comisia Zonala a Monumentelor Istorice, dar pentru Piata Herman Oberth nr. 8 s-a cerut Certificat de Urbanism si s-a dat Autorizatie de Construire. Daca cerea certificat de urbanism si pentru 1 decembrie 1918, primea si pentru aceea. E o chestie simpla, dar si complicata in acelasi timp”.
Intrebat ce parere are despre constructia fara autorizatie care se ridica in sit-ul UNESCO, Ioan Pascu spune ca este „in regula”. „Cladirile nu sunt monument istoric. Din punctul meu de vedere este in regula ce se construieste acolo. Mai ales ca este trecut prin Comisia Zonala a Monumentelor Istorice, unde sunt si arhitecti, si ingineri, si arheologi si istorici de arta. In momentul in care o documentatie este avizata de Comisia Zonala, nu te mai poti opune hotararii acelei comisii. Materialele sunt normale, este conform, numai ca daca nu te pricepi poti sa faci niste confuzii legate de materiale. Se comenteaza de ce se foloseste o centura de beton sau grinzi metalice, dar acestea sunt pe interior si sunt singurele modalitati de a consolida o constructie. Casa de pe str. 1 decembrie 1918 este in sit-ul UNESCO, dar respecta regimul de inaltime, trama stradala”, spune acesta.
Gabriela Panca, purtator de cuvant IPJ Mures, spune ca in acest caz colaborarea intre institutii a fost foarte buna ca de obicei: „La Politia Municipiului Sighisoara este un dosar care priveste constructia neautorizata, dosar in care se efectueaza cercetari sub supravegherea procurorului de la Parchetul de pe langa Judecatoria Sighisoara. Detalii despre ultimele masuri luate in acest caz, despre demersurile efectuate, este cel mai in masura sa va ofere procurorul de caz. Ce va pot spune este ca cercetarile continua si credem noi ca in final vor avea o finalizare pe masura punerii lucrarii in legalitate. Colaborarea intre institutii a fost foarte buna, ca de obicei, asa ca nu putem decat sa speram ca lucrurile se vor clarifica in curand. Politia nu este in masura sa dispuna oprirea lucrarilor”.
Procurorul de caz nu a fost insa de gasit: „Noi nu dam relatii la telefon cu privire la dosarele aflte pe rolul Parchetului. Formulati o cerere in scris, faceti referire la numarul de dosar, la partea vatamata, faptuitor, calitatea pe care o aveti si o trimiteti la Parchetul Sighisoara si veti primi datele solicitate”, a raspuns un reprezentant al Parchetului de pe langa Judecatoria Sighisoara.
La Inspectoratul de Stat in Constructii Brasov, inspectorii inca cerceteaza cazul. „Sesizarea este in continuare in lucru la noi. Maine se va deplasa cineva acolo. In momentul acesta nu am nicio informatie, nu am cum sa va spun ce se intampla. Analizam, am primit, cunosc aceasta problema. A mai fost transmisa si altor institutii, organelor penale. In momentul in care exista cercetari penale nu am cum sa fac publice niciun fel de informatii. O sa putem sa facem o informare cand avem toate datele”, a declarat pentru HotNews.ro, Ruxandra Carmen Berszan, director tehnic ISC Brasov.
- Cum este maltratat sit-ul UNESCO
Hans Hedrich, reprezentantul Asociatiei Sighisoara Durabila, sustine ca acesta nu este singurul abuz asupra sit-ului UNESCO: „Ca si asociatie inca din 2008 am sesizat 30 de interventii majore asupra unor imobile din centrul istoric. Directia de Cultura Mures ne-a confirmat ca nici una dintre acele interventii nu a fost legala. De atunci au mai trecut cativa ani si avem minim 100 de astfel de interventii (ferestre noi, materiale nepermise, culori stridente cu care se vopsesc casele, mansardari). Daca nu esti un simplu turist care vine o data pe an si este fascinat de orasul acesta pseudo-medieval, dar daca privesti cu un ochi mai atent, mai critic si mai de insider, te ingrozesti. Un exemplu notoriu este anexa din spatele pensiunii Wagner din Piata Cetatii care s-a realizat in 2008. Exista o constructie realizata acum 3 ani pe str. Herman Oberth nr. 3 si un corp de cladire al unei scoli, in 2006. Pe de alta parte, sit-ul UNESCO se schimba intr-o veselie. Ferestrele vechi se inlocuiesc cu geamuri termopan cu alt aspect, samd”.
Un inventar video, realizat de Asociatia Sighisoara Durabila, care contabilizeaza lucrarile pe care acestia le considera ilegale
Arhitectul sef al Sighisoarei, Ioan Velicu, spune insa ca in cetate nu s-au realizat constructii noi. „Singura interventie majora care se intampla este cea de la centrul turistic, unde se propune un sistem de acoperire cu totul nou, diferit de cel existent inainte si o organizare spatiala moderna, la restul constructiilor sunt realizate mansardari si schimbari de destinatie, dar nu s-au realizat extinderi de constructii”, spune acesta.
Si responsabilul cu sit-ul UNESCO din cadrul Primariei sustine ca nu sunt abateri: „Lumea este destul de disciplinata si cand mai calca pe langa o face fiindca chiar nu cunoaste, dar se opresc. Sunt chestiuni penale si e bine sa intri in legalitate. La casa Wagner, corpul nou are autorizatie si a trecut prin Comisia Nationala a Monumentelor Istorice”.
Hans Hedrich spune ca aceste interventii ilegale sau la limita legalitatii ar putea costa scump Sighisoara, ducand pana la excluderea din lista UNESCO: „Domnul primar chiar asta speculeaza, ca Sighisoara sa fie data afara din lista UNESCO, si nu o spun asa, cu titlu speculativ, ci s-a pronuntat oficial pentru scoaterea Sighisoarei de pe lista UNESCO, in urma cu cativa ani. Pe de alta parte am impresia ca Sighisoara este sub radarul UNESCO. Daca ar intra pe radarul lor si s-ar onsemna toate ilegalitatile facute, atunci ar trebui sa ajungem pe lista rosie si urmatorul pas ar fi ca intr-o sedinta ICOMOS sau UNESCO sa se hotarasca scoaterea Sighisoarei de pe lista”.
- Noi reguli pentru Sighisoara
In acest moment este in curs de aprobare noul Plan Urbanistic Zonal pentru sit-ul UNESCO care stabileste practic ce se poate construi in aceasta zona. Arhitectul sef al Sighisoarei, Ioan Velicu, sustine ca acest plan permite toata gama de interventii: „Daca discutam despre posibilitatea interventiilor, interventiile practic pot cuprinde tot spectrul. Sunt interventii care se pot face asupra cladirilor vechi, inclusiv realizarea de constructii noi. Cel putin asa este cuprins in Planul Urbanistic Zonal pentru Centrul Istoric, pe care il avrem in curs de aprobare si realizarea de constructii noi in frontul vechi este chiar agreata, aprobata si de catre UNESCO. Au fost date niste directive noi in acest sens, ca se pot insera constructii noi de buna de calitate, si pe cat posibil sa se evite imitarea celor invecinate pentru a sublinia caracterul lor execeptional si deosebit in context”.
Potrivit Planului Urbanistic Zonal care se afla in dezbatere, pe str. 1 Decembrie 1918, parcelarul din zona s-a pastrat in intregime conform hartii privind dezvoltarea orasului in secolele XIII-XV, iar cladirile din zona au o inaltime de parter, etaj si mansarda. Valoarea zonei este „mare”, iar gradul de protectie trebuie sa fie maxim: „se protejeaza cladirile, se protejeaza toate partile componente ale constructiilor si este necesare restaurarea si refunctionalizarea cladirilor cu fronturile catre spatiul liber al Pietei”.