Sari direct la conținut

VIDEO Gabriel Turcu, presedintele Asociatiei Anti-Contrafaceri: Exista cazuri de ministere care au cumparat produse contrafacute prin licitatii publice

HotNews.ro

Toate institutiile de stat din Romania sunt expuse riscului de a achizitiona produse contrafacute prin intermediul licitatiilor publice, a declarat intr-un interviu pentru HotNews.ro, Gabriel Turcu, avocat specializat pe drepturile de proprietate intelectuala si presedintele Asociatiei Anti-Contrafaceri (REACT Romania). Potrivit acestuia, exista institutii importante, chiar si ministere, care au cumparat din bani publici astfel de falsuri, in special produse de birotica. Acesta sustine ca este necesara o masura legislativa pentru ca pretul cel mai mic sa nu mai fie unicul criteriu la achizitiile publice. „Trebuie sa se dea o importanta si garantiilor oferite de furnizor privind originalitatea acestor produse”, a precizat Turcu.

„Modul de pacalire este deja un cliseu. Companiile ofertante se prezinta la licitatii cu mostre originale la preturi foarte mici. Castiga licitatia avand pretul cel mai mic. Ulterior, livreaza produse contrafacute sau produse amestecate, contrafacute si originale”, a mai spus presedintele REACT.

Gabriel Turcu a mai spus ca foarte multe produse contrafacute sunt vandute prin intermediul centrelor comerciale cu magazine mici, exemple fiind Doraly si complexul Europa. Insa, multe alte produse sunt cumparate prin magazinele virtuale. „Comertul online ocupa un loc din ce in ce mai important. Mai mult, el faciliteaza comertul cu produse contrafacute neexistand posibilitatea de a controla produsul fizic inainte de achizitionarea de catre cumparator. Ceea ce cumparam este o imagine a lui si adesea brand-ul afisat nu reprezintra garantia produsul original”, a precizat Turcu. Potrivit acestuia, multe produse de acest gen sunt medicamentele.

Aproximativ 27-28% dintre produsele comercializate pe piata romaneasca sunt contrafacute, potrivit estimarilor REACT. Unele dintre ele sunt produse chiar in Romania, insa nu sunt semnificative pe piata. „Se produc incaltaminte, imbracaminte, detergenti, insa nu renteaza, pentru ca le aduci mult mai ieftin din China”, a spus Gabriel Turcu.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro