Sari direct la conținut

VIDEO Imagini aeriene cu centura Mihăilești de pe DN6 de lângă București. Noua șosea ar degreva zona unde se formează cozi kilometrice, dar proiectul e blocat

HotNews.ro

Varianta de Ocolire Mihăilești, un drum cu două benzi pe sens și parapet median în lungime de 3,18 km, e în lucru în apropiere de București și ar urma să degreveze localitatea extrem de aglomerată și poluată de pe DN6, evitând blocajele kilometrice generate. Asociația Pro Infrastructura publică imagini aeriene cu șantierul noii șosele și atrage atenția asupra faptului că proiectul este blocat din cauza unor probleme birocratice pe care Compania de Drumuri nu le-a rezolvat.

„În urma unei re-licitări a proiectului, contractul de execuție lucrări a fost semnat pe 21.04.2016 cu spaniolii de la Copisa, iar ordinul de începere a fost dat în 26.07.2016, însă abia în iunie 2017 a fost emisă autorizația de construire pentru cea mai mare parte a tronsonului (fără zonele de conexiune cu DN6). În prezent stadiul fizic în teren încă este unul incipient, în jurul valorii de 25%, iar mobilizarea constructorului astăzi era aproape inexistentă”, susține Asociația Pro Infrastructura (API).

„Chiar dacă tentația inițială este de a blama antreprenorul pentru această situație, și în acest caz, ca în multe altele mult mai cunoscute, observăm cum Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere nu a fost capabilă să rezolve în timp util problemele birocratice”, mai precizeaza ONG-ul care s-a remarcat în ultimii ani prin monitorizarea marilor proiecte de infrastructură din țară.

Potrivit Asociației Pro Infrastructura, exproprierile realizate sunt pline de erori, iar CNAIR a explcat public că singura posibilitate de corectare este printr-o modificare a Legii Exproprierilor. „În plus, o sumedenie de modificări aduse proiectului inițial și tergiversate de CNAIR au blocat în multe zone avansul în teren”, scriu reprezentanții ONG-ului.

În plus, „o bună parte dintre lucrările executate până în prezent nu au fost încă plătite (iar unele încă nu sunt certificate de consultant), constructorul având astfel un motiv în plus să reducă ritmul până la efectuarea acestor plăți, mai ales că nu are puterea financiară a marilor companii din domeniu. Nu în ultimul rând, relocările de utilități pun și ele bețe în roate (în giratoriul dinspre București, de exemplu)”, scrie API.

Potrivit organizației, cele mai mari blocaje din acest moment sunt legate de lucrările suplimentare care trebuie adiționate la contract, relocările de utilități și exproprierile nerezolvate care au dus sa nu fie emisă autorizația de construire pentru cele două giratorii care vor conecta varianta de ocolire cu DN6 (în sud și nord).

„Ne întrebăm contrariați cum poate emite CNAIR pretenții și promisiuni pentru investițiile de dimensiunea și complexitatea Autostrăzii Sibiu-Pitești, tunelurilor de pe Lugoj-Deva sau Autostrăzii A8 Târgu Mureș-Iași, atât timp cât este incapabilă să rezolve o serie de blocaje birocratice în cazul unui proiect trivial, de 3 km lungime, în zonă de câmpie, fără provocări tehnice”, scrie API.

„Situația de la Mihăilești este rușinoasă. Solicităm CNAIR să rezolve urgent problemele descrise mai sus astfel încât să nu mai ofere antreprenorului general motive să nu lucreze. Doar așa traficul infernal din centrul localității va putea fi mutat pe această centură până la finalul anului 2018”, mai precizează Asociația.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro