VIDEO Imagini cu unul din avioanele de vanatoare F-16 ale Romaniei
La baza aeriana Monte Real din Portugalia, acolo unde sunt pregatite aparatele F16 cumparate de Romania si sunt instruiti pilotii si tehnicienii romani, ziua de duminica a fost una a portilor deschise, prilej cu care a fost filmata in timpul unei demonstratii una dintre aeronavele de vanatoare pe care le-a achizitionat tara noastra. Imaginile surirpind modelul cu numarul 15124, cu camuflajul pe care il va avea in dotarea Fortelor Aeriene Romane, cu marcaje in limba romana, dar – deocamdata – fara cocarda tricolora de pe aeronavele militare romanesti.
Modelul surprins in cadre, cu numarul 15124, este un F-16 AM (A MLU – Mid Life Update) si face parte din primele sase avioane care ar trebui sa soseasca in Romania in aceasta toamna.
Clipul VIDEO poate fi vizualizat aici.
Romania a achizitionat 12 avioane de la Portugalia, avioane de tip Block 15, dar care sunt trtecute printr-un proces de Mid Life Upgrade (MLU). Din cele 12 avioane tip Block 15 achizitionate, 9 sunt model F-16A cu un singur loc si 3 sunt F-16B cu doua locuri.
Avioanele, desi dintr-o productie mai veche, au trecut intre timp printr-un upgrade major – Mid-Life Upgrade (MLU) cum i se spune in limbajul oficial – iar modelele care vor intra in dotarea Romaniei sunt pregatite sa interactioneze cu aceleasi avioanele de lupta multi-functionale testate in aceleasi conditii si pe care multe state membre NATO le folosesc.
Avioanele F-16 ale Romaniei – actualizate prin upgrade-ul Mid-Life – au integrate un sistem Sniper Advanced Targeting Pod, noi tipuri de casti pentru pentru urmaririrea si achitionarea tintelor, imbuntatiri ale sistemelor software si de comunicare. „Noul tip de casca permite pilotilor sa aiba informatiile mereu in fata ochilor si poate achizitiona o tinta chiar si cand aceasta este in spatele avionului. Sunt rachete pe F16 care pot fi lansate in fata si care se intorc spre tinta achitionata de pilot in spatele avionului”, ne-au explicat reprezentantii Lockheed Martin, firma americana care in continuare construieste F16, desi au trecut mai bine de 38 de ani de la introducerea modelului in serviciu.
De lucrarile necesare pentru actualizarea modelelor F16 cumparate de Romania s-a ocupat Portugalia, in timp ce rolul Lockheed Martin in calitate de producator este de a oferi sprijin programatic, in special in perioada urmatoare in care Romania va operationaliza avioanele.
Pentru mai multe detalii despre F16 si Romania: