Sari direct la conținut

VIDEO Institutul “Elie Wiesel” a cerut directorului Festivalului de la Berlin interzicerea “Portretul luptatorului la tinerete” pe motiv ca e un documentar fascist; Constantin Popescu pentru HotNews.ro: “Cand vrei sa discuti despre un film, e bine sa-l vezi”

HotNews.ro

La cateva zile dupa premiera mondiala a lungmetrajului de fictiune al lui Constantin Popescu, “Portretul luptatorului la tinerete”, Institutul pentru Studierea Holocaustului “Elie Wiesel” si Asociatia pentru Studierea Istoriei Romilor au cerut nu doar directorului Berlinalei, Dieter Kosslick, dar si membrilor juriului Competitiei Oficiale interzicerea filmului. Protestatarii nu au stiut ca filmul nu face parte din Competitia Oficiala, ci din sectiunea Forum, si ca nu e documentar, ci film de fictiune. Mai ales, insa, se pare ca nici nu au vazut filmul.

Semnatarii, Marco Katz, Alexandru Florian si Florin Manole le comunica destinatarilor faptul ca eroul filmului lui Constantin Popescu, Ion Gavrila Ogoranu, “a facut parte din Miscarea Legionara din Romania, Fratia de Cruce Negoiul, fiind un militant al acestei organizatii cu caracter fascist, antisemit si rasist.” De asemenea, ei sustin ca filmul face propaganda in favoarea activistilor de dreapta. In consecinta, ii roaga pe destinatari sa “dispuna” “incetarea proiectiilor acestui film si eliminarea sa din concurs.”

Iata mai jos scrisoarea:

Domnului Dieter Kosslick, directorul Festivalului de Film de la Berlin Berlinale 2010

Juriului Berlinale 2010: Francesca Comencini, Cornelia Froboess, Yu Nan, Renee Zellweger, Werner Herzog, Nuruddin Farah, Jose Maria Morales

Stimate domnule Director, stimate Juriu al Festivalului de Film de la Berlin 2010,

Va transmitem prezenta scrisoare pentru a va semnala cateva aspecte deosebit de importante referitoare la una dintre productiile cinematografice concurente in cadrul Berlinale 2010.

Este vorba despre filmul documentar din Romania, Portretul luptatorului la tinerete, de Constantin Popescu, care a fost prezentat in sectiunea Forum a Festivalului. Conform prezentarii filmului, acesta prezinta lupta unui grup din rezistenta anticomunista, condus de Ion Gavrila-Ogoranu.

Va aducem la cunostinta ca Ion Gavrila-Ogoranu a facut parte din Miscarea Legionara din Romania, Fratia de Cruce Negoiul, fiind un militant al acestei organizatii cu caracter fascist, antisemit si rasist. Cu mai multe ocazii, atat in discursuri publice cat si in cartile pe care le-a publicat, acesta si-a recunoscut convingerile antidemocratice si de extrema dreapta.

Promovarea cultului persoanelor si organizatiilor cu caracter fascist, rasist si xenofob este interzisa de legea din Romania si contravine principiilor fundamentale ale democratiei europene. Propaganda in favoarea organizatiilor si activistilor de extrema dreapta care au initiat, organizat si pus in aplicare politicile rasiale din perioada Holocaustului, reprezinta o activitate ilegala si care afecteaza memoria victimelor acestei tragedii.

Avand in vedere cele de mai sus, va transmitem rugamintea de a dispune incetarea proiectiilor acestui film si eliminarea sa din concurs.

MCA National Institute for Romanian Holocauste Studies Asociatia pt Studierea

Elie Wiesel Istoriei Romilor

Marco Katz Alexandru Florian Florin Manole

Presedinte Executive Director Presedinte

Nu Dieter Kosslick a raspuns scrisorii – oricum, nu el a facut selectia filmelor din Forum, (cu atat mai putin juriul Competitiei Oficiale), ci curatorul sectiunii Forum, Christoph Terhechte.

Iata punctele cele mai importante ale acestui raspuns:

* Sunt cateva neintelegeri pe care am vrea sa le comentam. Intai de toate, filmul nu participa in Competitia Oficiala, ci in International Forum of New Cinema, sectiune care aduce o data cu filmele pe care le arata si multa informatie, pentru ca publicul sau e unul educat si care tine sa discute filmele si continutul lor impreuna cu autorii. In al doilea rand, filmul nu e un documentar si nu e un film despre Ion Gavrila Ogoranu. E o poveste fictiva despre un grup de partizani anti-comunisti, bazat in mod vag pe viata lui Ogoranu si a tovarasilor acestuia.

* Filmul nu face comentarii despre opiniile politice ale lui Ogoranu, nu acestea sunt obiectul sau. Suntem cu totul constienti ca Ogoranu a facut in mod public afirmatii extremiste, rasiste si antidemocratice. Nu suntem de acord cu aceste puncte de vedere, dupa cum nici filmul nu e. Filmul nu face din Ogoranu un erou. Autorii cred in democratie, la fel si noi. Prezentam filmul la Berlinala pentru a incuraja discutia despre o perioada a istoriei care nu e cunoscuta pe larg. Am oferit informatii suplimentare publicului, informatii care includ si punctul de vedere al Institutului Elie Wiesel. Aceasta se gaseste in catalogul nostru tiparit, dar si pe website:

Nu credem in cenzura, ci in dezbatere si educatie.

Iata mai jos scrisoarea in varianta originala si integrala:

To whom it may concern.

We have received the protest note regarding the presentation of Constantin Popescu’s film PORTRAIT OF THE FIGHTER AS A YOUNG MAN at the Berlin Film Festival.

However, there are several misunderstandings which we would like to comment on.

First of all the film is not participating in the festival’s Competition. It is presented in the International Forum of New Cinema. The Forum provides extensive documentation with the films it is presenting, and we believe in an educated audience willing to discuss films and their contents with the filmmakers.

Furthermore, the film is not a documentary. In fact it is not a film about Ion Gavrila Ogoranu. It is a fictional account of a group of anti-communist partisans, loosely based on the life of Ogoranu and his followers. The film does not comment on Ogoranu’s political views, which are not its subject.

We are fully aware that Ogoranu has publicly made extremist, racist and antidemocratic statements. We do not support his views, and neither does the film. The film does not make a hero out of Ogoranu.

The filmmakers believe in democracy, and so do we. We are presenting the film at the Berlinale in order to encourage discussion about a period of time that is not widely known. We have provided background information for our audience that includes the point of view of the Elie Wiesel Institute. It is printed in our catalogue and also available on our website

We do not believe in censorship, but in debate and education.

With best regards,

Christoph Terhechte

director of the Forum

Constantin Popescu pentru HotNews.ro: “Este vorba despre un festival de film, nu despre o tribuna politica”

Autorul filmului n-ar fi vrut ca acest scandal sa ajunga in presa din Romania (in presa de la Berlin nu se stie de el) dar, pentru ca el a iesit la iveala, a acceptat sa comenteze incidentul.

Iata ce a declarat pentru HotNews.ro:

* Imi exprim in primul rand tristetea fata de faptul ca demersul meu cinematografic a fost inteles eronat. Nu am vrut si nu vreau sa imi bazez debutul pe un scandal sau pe o controversa, de aceea imi limitez cat mai mult declaratiile. Nu are nici o importanta daca filmul e bun sau nu, mai reusit sau mai putin reusit. Ideea este ca atunci cand vrei sa discuti despre un film, cred ca e bine, intai de toate, sa il vezi. Si dupa ce te-ai lamurit ca nu este un documentar ci o fictiune, poti trage o concluzie, poti afirma orice si poti avea orice opinie.

* Cei care au protestat nici nu au stiut ca filmul nu concureaza in Sectiunea Oficiala si au trimis scrisoarea juriului competitiei. Filmul este in Forum. Ma rog. Nu vreau sa comentez prea mult pe marginea protestului. Nu consider ca trebuie sa dau explicatii nimanui. Afirmatiile sunt neintemeiate. Lucrez la acest film de atatia ani. Nu era nici un secret. De ce abia acum se comenteaza acest lucru? Sectiunea a avut o pozitie oficiala. Este vorba despre un festival de film, nu despre o tribuna politica. Fiecare cineast are dreptul la o opinie si cred ca opiniile trebuie respectate, asa cum le respect si eu.

* Politica pumnului in gura, orice alta forma de cenzura mi se par nepotrivite si nu cred ca asta este modalitatea prin care trebuie sa reactioneze cineva in legatura cu o opinie. Filmul nu dezbate, ci prezinta. Este vorba despre o perioada din istoria tarii mele, fie ca ne place ori nu. Nu inseamna neaparat ca daca am facut un film pe tema asta sunt de acord cu toate personajele filmului. Nici nu inteleg cum ar putea intelege cineva asa ceva.

* In film sunt prezentate doua lumi aflate in conflict, comunistii si opozantii regimului. De ce nu ma acuza nimeni ca as fi comunist? Oare regizorii care au realizat filme despre nazism au fost sau sunt nazisti? E ridicol. Sigur, am inteles ca acuzatiile se refera la Ion Gavrila Ogoranu si nu la mine. Dar filmul, atunci cand va fi gata cu totul, va avea trei parti, pentru ca ar fi fost imposibil de acoperit, asa cum vad eu lucrurile, atat de multe aspecte, grupuri, ideologii, opinii, decizii, drame intr-un singur film. In celelalte doua parti am sa prezint alt fel de oameni, diferite tipuri de opozitii si asa mai departe. Asa inteleg eu sa prezint lucrurile, netrunchiat. Pentru ca este important sa ne cunoastem istoria.

Trailer: Portretul luptatorului la tinerete

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro