Sari direct la conținut

VIDEO ​​INTERVIU Ovidiu Dumitrescu, Tradeville: Titlurile companiilor Continental, Deutsche Post, Lufthansa sau Commerzbank pot fi o investitie buna pentru actionarii romani

HotNews.ro
Ovidiu Dumitrescu - director adjunct Tradeville, Foto: Hotnews
Ovidiu Dumitrescu - director adjunct Tradeville, Foto: Hotnews

Incepand de luni, investitorii romani au sansa sa achizitioneze titluri la companiile Continental, Deutsche Post, Lufthansa sau Commerzbank. Pe langa cele patru companii proaspat aduse de casa de brokeraj Tradeville, alte 25 de mari corporatii, cum ar fi Apple, Facebook sau Coca-Cola, pot fi tranzactionate pe sistemul alternativ al Bursei de Valori Bucuresti. Ovidiu Dumitrescu, CFA, director general adjunct Tradeville, ne explica, printre altele, de ce aceste titluri sunt mai atractive decat cele ale societatilor romanesti si cum sa ne ferim de brokerii falsi.

De ce sunt mai atractive titlurile companiilor straine decat cele ale societatilor romanesti

In mod cert exista valoare pe Bursa de Valori de la Bucuresti si sunt convins ca intr-un portofoliu diversificat actiunile din tara noastra aduc valoare. Nu exista certitudini insa pe piata de capital si tocmai de aceea este bine sa mergi in directia diversificarii. Sa ai un portofoliu care sa acopere mai multe domenii. Asta este unul dintre motivele pentru care investitorii locali sunt atrasi de actiunile externe. Un al doilea motiv pentru care actiunile acestea (actiunile companiilor straine – n.red.) sunt atractive este pentru ca in viata de zi cu zi noi ne lovim mereu de marcile acestea. Si daca ele iti aduc o utilitate in viata de zi cu zi, de ce nu ai profita de acest lucru, pentru ca, in acest fel, iti e mai usor sa intelegi atractivitatea acestor actiuni si pe ce isi bazeaza aceste companii intreaga afacere.

Avem si o analiza (efectuata de Tradeville – n.red.) recenta si cineva care ar fi investit, de exemplu, intr-un portofoliu format in mod egal din actiunile americane pe care le poate tranzactiona sistemul alternativ al BVB, ar fi obtinut un randament de circa 17% (in ultimele 11 luni – n.red.).

Perspectivele celor 4 companii nou aduse la BVB

Commerzbank este a doua banca din Germania si un jucator important la nivel global. Opereaza in peste 50 de tari si este interesanta si prin prisma multiplilor de pret comparativ cu bancile cu afaceri similare. De asemenea, profitabilitatea sa a fost in urcare in ultimii trei ani. Mai mult, in anul care urmeaza, exista asteptari destul de bine fundamentate in privinta unei relaxari monetare fara precedent pe care BCE ar urma sa o lanseze.

Continental este unul dintre cei mai mari patru producatori mondiali de anvelope. Vanzarile totale au fost de peste 30 miliarde de euro in ultimii trei ani, iar profitabilitatea este una foarte ridicata, randamentul capitalurilor (profitul net/ capitalurile proprii- n.red.) fiind de aproape 22%, avand un bilant mai solid chiar decat al principalilor concurenti.

Lufthansa poate fi privita ca o investitie intr-o actiune care beneficiaza de pe urma miscarilor de pe piata petrolului. Este important de precizat ca este, in acelasi timp, cam cea mai mare companie aeriana europeana, daca luam in considerare si subsidiarele: low-costul Germanwings, Swiss International Air Lines si Austrian Airlines.

Deutsche Post este compania care opereaza marele serviciu de curierat global DHL. Prin prisma cifrei de afaceri de peste 50 miliarde de euro in ultimii patru ani, dar si prin prisma numarului de salariati, aproape 500.000 de mii de angajati, Deutsche Post este o forta globala. Un mare furnizor de servicii de logistica global, cum este DHL, poate reprezenta o investitie foarte interesanta pentru oricine in lume si de ce nu, si pentru actionarii romani.

Ovidiu Dumitrescu ne explica cum pot fi achizitionate noile titluri puse la dispozitia investitorilor straini de catre Tradeviile

Pasul 1 – iti deschizi un cont la un broker autorizat;

Pasul 2 – alimentezi contul cu fonduri sau daca ai actiuni ale acestor companii ele pot fi transferate prin intermediul Depozitarului Central;

Pasul 3 – emiti ordinul de tranzactionare catre brokerul tau.

Cum ne ferim de brokerii neautorizati si cum sa alegem un broker bun

Brokerul bun este acela care ti se potriveste tie cel mai bine si care incearca sa te cunoasca cat mai bine, sa se adapteze stilului tau si reuseste sa te faca sa navighezi cu succes prin traseul acesta de a ajunge de la non-investitor la investitor cu experienta.

Te gandesti ca vrei sa iti gestionezi economiile intr-un mod eficient, intr-un mod care sa iti asigure o batranete cat de cat linistita. Nu poti sa ramai in paradigma depozitului bancar. Sunt numeroase studii de specialitate care arata ca pe termen lung cea mai potrivita investitie este cea bursiera.

Un broker corect, in primul rand, nu trebuie sa va sune fara sa fi fost intr-un fel sau in altul solicitat de dvs.. Si chiar daca se intampla, trebuie sa stii ca ai dreptul sa nu fi deranjat. Iar daca totusi te intereseaza acest tip de investitie, trebuie sa stii ca nu exista ideea de investitie garantata. Daca ti se garanteaza profituri fabuloase, trebuie sa mergi pe ideea ca daca e prea frumos ca sa fie adevarat, probabil ca nu e adevarat.

Tradeville e pe piata de 20 de ani si suntem autorizati de Autoritatea de Supraveghere Financiara si daca consultati site-ul ASF putem fi regasiti in registrul public. Mai mult, oamenii care te suna pe tine ar trebui sa fie autorizati ca sa vorbeasca cu clientii. Asta e legislatia europeana si daca nu sunt autorizati, incalca legea, chiar daca firma lor este autorizata.

Un broker onest, autorizat, te lasa in pace atunci cand nu doresti sa discuti la telefon cu el. Ei (brokerii neautorizati n.red.) incearca sa te forteze. Sunt tot felul de tehnici specifice de a conduce oamenii sa ia o decizie financiara, de a exploata orice slabiciune. De ce? Pentru ca ei, de fapt, stau in spatele paravanului si tot ce pierde clientul intra in buzunarul lor. Vezi un om in costum, nu inseamna decat ca e un om in costum. Trebuie sa verifici un pic: unde este inregistrata si autorizata societatea, unde este autorizat si inregistrat brokerul care va suna si daca respectivul este contrapartida voastra sau este doar un intermediar. In momentul in care un intermediar nu iti e contrapartida, modelul de business este cel mai bun pentru tine. De ce? Pentru ca atunci cand tu pierzi, la un moment dat, ajunge si el sa piarda. De asta are tot interesul ca portofoliul tau nu numai sa supravietuieasca, dar si sa creasca.

Interviul integral

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro