Sari direct la conținut

VIDEO La Alba Iulia au fost descoperite sarcofage romane vechi de aproape 2.000 de ani

HotNews.ro
Sarcofage vechi de peste 1700 de ani, Foto: ziarulunirea.ro
Sarcofage vechi de peste 1700 de ani, Foto: ziarulunirea.ro

Sapte sarcofage romane, datate de la sfarsitul secolului al III-lea, au fost descoperite de arheologi la Alba Iulia in zona Partos, scrie ziarulunirea.ro. Este vorba despre un sarcofag de adult si sase mai mici, iar doua dintre acestea au fost aduse in curtea Muzeului National al Unirii, unde arheologi fac cercetari.

Sicriele antice au fost descoperite in timpul lucrarilor de constructie a statiei de epurare, la marginea orasului Alba Iulia, cartierul Partos. Intr-unul din sarcofage, desigilat de arheologi in curtea muzeului, a fost gasit scheletul unui barbat. Inca se desfasoara cercetari pentru a afla daca defunctul are si un inventar funerar.

¬La sase luni dupa inceperea santierului arheologic de la statia de epurare a apei de la Alba Iulia, ultima descoperire este un sarcofag sigilat, in care colegii mei si cu mine incercam sa aflam daca defunctul descoperit inauntru are si inventar funerar sau nu. Santierul a fost unul dintre cele mai importante din ultimii ani din Alba Iulia, prin descoperirile care au iesit. Si ma refer aici la structuri, ziduri, cladiri cat si la cantitatea mare de piese marunte, obiecte care vor intra in patrimoniul muzeului. Din estimarile de pana acum sunt cateva sute de piese¬, a declarat George Bounegru, arheolog la Muzeul National al Unirii din Alba Iulia.

Tot in acea zona au mai fost descoperite alte doua sarcofage, datate aproximativ in secolele II ¬ III. Potrivit arheologilor de la Muzeul Unirii, locul in care s-au descoperit intamplator artefactele, era necunoscut, pana in prezent, din punct de vedere arheologic. ¬Prezenta sarcofagelor aici a fost pentru noi o surpriza dubla, atat zona cat si descoperirea in sine, primele sarcofage din marmura descoperite pe teritoriul fostei provincii romane Dacia. Aici, la Alba Iulia si in toata Dacia sunt singurele cunoscute¬, declara atunci arheologul George Bounegru.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro