VIDEO Manifestatie neautorizata de amploare impotriva proiectului Rosia Montana – primul protest major impotriva Guvernului Ponta: 3.000 de oameni au cerut demisia Guvernului, circulatia in centrul Capitalei a fost blocata cateva ore / Proteste si la Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi, Brasov, Barlad, Targu Mures, Alba Iulia, Budapesta, Praga, Bruxelles si Viena
In jur de 3.000 de persoane au protestat duminica seara in Piata Universitatii fata de proiectul de exploatare miniera de la Rosia Montana, avizat pozitiv de Guvernul Ponta in urma cu cateva zile. Fara sa aiba o autorizatie de protest, manifestantii s-au adunat in jurul orei 17:00 la fantana din Piata „21 Decembrie 1989” de langa Universitate, iar dupa 2-3 ore au pornit spre Piata Victoriei, unde au cerut demisia Guvernului. Protestatarii au revenit apoi in Piata Universitatii, de unde au inceput sa plece abia dupa miezul noptii. Circulatia rutiera intre Piata Universitatii si Piata Victoriei a fost blocata timp de cateva ore. Mitinguri similare au fost organizate duminica seara si la Timisoara, Iasi, Brasov, Barlad, Targu Mures, Alba Iulia, Rosia Montana si chiar Budapesta, Praga, Bruxelles si Viena. Protestul a venit pe fondul avizului dat de Guvern, saptamana aceasta, unui proiect de lege ce da unda verde exploatarii minereurilor din perimetrul Rosia Montana. Proiectul de lege va fi trimis Parlamentului spre adoptare. Victor Ponta si alti lideri USL au declarat in repetate randuri, inainte de a ajunge la putere, ca proiectul de la Rosia Montana trebuie stopat, iar politicienii care sunt de acord cu acesta ar fi fost mituiti. Antena 3 si RTV au fost singurele televizuni de stiri care au ignorat protestul, netransmitand imagini in direct de la manifestatia de amploare din centrul Capitalei.
www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/player’; if(typeof flowplayer == ‘undefined’) { document.write(”); document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/421913fea2969904083a7732ddf8888e/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”)); Ora 09.00 Protestul s-a incheiat dupa aproximativ 10 ore, fara incidente, a declarat purtatorul de cuvant la Jandarmeriei Capitalei, Georgian Enache. Peste 100 de jandarmi au asigurat ordinea publica.
Ora 23:20: Protestul din Piata Universitatii continua la aceasta ora, numarul manifestantilor a scazut la 1.000.
Ora 21:53: Protestatarii au revenit in Piata Universitatii, la fantana din Piata „21 Decembrie”, iar numarul lor a crescut la aproximativ 3.000. Si numarul jandarmilor a sporit considerabil fata de debutul protestului. Traficul rutier este in continuare blocat pe sensul dinspre Piata Romana spre Universitate.
Ora 21:22: Traficul pe Bulevardul Lascar Catargiu si pe Bulevardul Magheru este blocat.
Ora 21:17: Reporterul Hotnews.ro transmite ca in centrul Capitalei sunt acum 2.000 de protestatari. Acestia au inceput sa paraseasca Piata Victoriei si se indreapta din nou spre Piata Universitatii. Unii dintre manifestanti spun ca vor ramane intreaga noapte la protest.
Ora 21:06: La Barlad, sute de protestatari s-au adunat duminica seara in fata Primariei, dupa mitingul anti-Chevron organizat in Piata Sf. Ilie din oras. Ei scandeaza impotriva guvernantilor si a politicienilor care au facut posibil acordul de explorare si exploatare cu Chevron. Protestatarii au fortat intrarea in primarie, insa au fost opriti de jandarmi, relateaza Vremea noua.ro.
Ora 21:03: Protestatarii s-au imbrancit cu jandarmii in Piata Victoriei si au incercat sa patrunda in sediul Guvernului.
Ora 20:54: Antena 3 si RTV sunt singurele televizuni de stiri care nu au transmis imagini in direct de la protestul de amploare din centrul Capitalei.
Ora 20:51: Manifestantii din Capitala cer demisia Guvernului.
Ora 20:40: Deputatul PDL Theodor Paleologu, Remus Cernea, deputat al Partidului Verde si cantareata Mihaela Mihai se numara printre figurile publice prezente la protest.
Ora 20:19: Protestul din centrul Capitalei nu este autorizat. Manifestantii aveau o autorizatie de protest valabila pana la ora 17:00, in Parcul Izvor.
Ora 20:15: Protestatarii adunati in Piata Universitatii se indreapta spre sediul Guvernului, pe Bulevardul Magheru. Circulatia rutiera este oprita intre Piata Romana si Piata Victoriei.
Ora 19:42: B1 Tv anunta ca circulatia rutiera in Piata Universitatii este blocata.
Printre protestatarii din Piata Universitatii a venit si deputatul PDL Theodor Paleologu, care a anuntat ca se va opune proiectului, la votul in Parlament.
La Cluj-Napoca, inaintea inceperii protestului, un banner imens impotriva exploatarii de la Rosia Montana a fost amplasat pe cladirea fostului Hotel Continental din Cluj.
In Piata Unirii protestatarii poarta pancarte pe care scrie „Trei guverne au incercat, noi nu i-am lasat”, „Viitorul Rosiei Montane = Viitorul Romaniei”, „Indiferenta ucide” „Ministerul Mediului este sclavul goldului”, „Revolutia incepe la Rosia Montana”, „Base, lingoule”, „Avem cu totii o rana, Rosia Montana”, „Vrem cultura, nu cianura”, „Nu corporatia face legislatia”.
La ora transmiterii acestei stiri, protestatarii iau cuvantul la un microfon pe rand pentru a spune ce ii nemultumeste legat de proiectul de exploatare.
La protestul din Piata Unirii este prezent si fostul consilier prezidential Peter Eckstein-Kovacs, care spune ca legea care permite exploatarea la Rosia Montana este neconstitutionala.
„E lume tanara si interesata de problemele comunitatii, ceea ce este ultra-bine, proiectul de lege este, zic eu, neconsitutional, in primul rand, dar nu exclusiv, in ceea ce priveste exproprierile, nu este de utilitate publica, este pentru o firma privata, dar sunt vreo 10 puncte in proiectul de lege care spun prin exceptie de la legea padurilor, de la codul silvic, de la orice prin exceptie. Nu cred ca acest proiect poate sa treaca in conditii normale. Cred ca protestul este absolut binevenit”, a spus Peter Eckstein-Kovacs.
Manifestatii similare au loc, duminica, in Bucuresti, Barlad, Timisoara, Brasov, Alba Iulia, Targu-Mures, Iasi, Bruxelles si Viena.
Proiectul de lege care reglementeaza exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana a fost aprobat in sedinta de marti a Guvernului si va fi transmis Parlamentului spre adoptare.
Exploatarea ar urma sa inceapa in noiembrie 2016, dupa ce planul urbanistic zonal va fi aprobat pana la sfarsitul acestui an, iar participatia statului ar creste cu inca 5,69%, la 25% din actiuni, dar conditionat de emiterea la timp a tuturor autorizatiilor, potrivit unui draft al Acordului intre Guvern, Gabriel Resources si Rosia Montana Gold Corporation pentru inceperea exploatarii.
Compania Rosia Montana Gold Corporation detine la Rosia Montana (judetul Alba), prin concesionare in vederea exploatarii, cel mai important zacamant de aur din Romania, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint.
Investitia Rosia Montana, blocata de mai multi ani din cauza disputelor privind protectia mediului, a fost inclusa in Planul national de investitii si locuri de munca lansat, in urma cu o luna, de Guvern si prezentata ca proiect de „exploatare cu noi standarde de mediu” de unde statul estimeaza beneficii de 78% din ceea ce genereaza proiectul.
Compania Gabriel Resources detine in prezent 80,69% din proiectul Rosia Montana, restul fiind in posesia statului prin compania Minvest.