Sari direct la conținut

VIDEO Marga: MCV si aderarea la Schengen nu sunt corelate cu achizitionarea de avioane F16 din Olanda

HotNews.ro

„MCV si Schengen sunt o linie de discutii, cumpararea de avioane (n.r. F16 pe care statul olandez le are de vanzare), o alta, dar ele nu sunt legate”, a spus, intr-un interviu pentru Hotnews.ro, ministrul de externe Andrei Marga, cand a fost intrebat despre posibilitatea ca Romania sa achizitioneze astfel de avioane de la Olanda, in conditiile in care exista un astfel de plan acum ceva vreme.

„Nu sunt puse in corelatie cele doua, intrarea in Schengen cu cumpararea de avioane. La aceasta ora este o oferta. Cu siguranta vor fi mai multe oferte”, a spus ministrul de externe cand a fost intrebat daca Romania ar putea achizitiona avioane F16 de la Olanda, in conditiile in care, saptamana trecuta Olanda indica faptul ca are spre vanzare astfel de avioane, iar Romania isi anuntase in trecut intentia de a cumpara aparate de zbor F16 la mana a doua, criza inghetand insa acest proiect.

Este adevarat, intrebarea a intervenit dupa discutarea subiectului referitor la mecanismul de cooperare si verificare asupra justitie si in contextul in care ministrul a vorbit despre lobby-ul facut pe langa Olanda, despre „pregatirea situatiei romanesti astfel incat sa nu mai fie obiectii, sa se considere ca Romania aplica in modul cel mai clar, mai onest, MCV, incat la Consiliul european in care se va discuta aderarea la Schengen sa nu mai intampinam rezerva unor tari”.

Intrebat daca exista o oferta oficiala facuta Romaniei – intrucat ministrul a indicat ca „la aceasta ora este o oferta”- aceasta a aratat ca raspunsul se afla la MApN. „Aici, la noi, n-a venit oferta, dar acolo (n.r. Ministerul Apararii) trebuie sa mearga”.

Atunci insa cand a fost chestionat direct despre necesitatea platirii unui pret economic pentru a inlatura opozitia privind aderarea la spatiul Schengen, Andrei Marga a reiterat independenta celor doua subiecte unul fata de celalalt: „Nu depind una de cealalta. Nu sunt legate una de cealalta. MCV-ul si Schengenul sunt o linie de evolutie, cumpararea de avioane o alta, dar ele nu sunt legate”.

Seful diplomatiei nu are un raspuns clar privind viitorul MCV dupa iulie 2012

Guvernele anterioare si, in general, toate institutiile stsatului declarasera faptul ca lobby-ul Romaniei este concentrat pentru a obtine ridicarea mecanismului de cooperare si verificare asupra justitiei, in conditiile in care el a fost invocat – total artificial – cand olanda s-a opus aderarii Romaniei la spatiul Schengen. Este adevarat, o serie de diplomati occidentali si politicieni au sustinut necesitatea pastrarii MCV, ca instrument care ajuta la reformarea justitiei si la pastrarea pe o traiectorie reformatoare a Romaniei in lupta anticoruptie.

Ministrul Andrei Marga nu a indicat clar daca este pentru mentinerea sau pentru ridicarea MCV. „Noi am pledat si pledam pe langa tarile care au avut rezerve vizavi de aplicarea MCV – acum, sa o spunem foarte limpede, e vorba despre trecerea completa in Schengen. Iar unele tari, unele, nu toate, stiti ca au conditionat intrarea completa in Schengen de respectarea conditionalitatilor MCV-ului”, a spus ministrul.

Marga a aratat ca a avut discutii cu omologii sai olandez, francez si german. Si ca s-a aratat dispus sa aiba discutii cu ministrul olandez si la Haga. In concluzie, indica seful diplomatiei, „pregatim situatia romaneasca ca sa nu mai existe obiectii, sa se poata considera ca Romania aplica in modul cel mai onest, in modul cel mai clar MCV-ul, astfel incat la Consiliul European care va discuta problema, sa nu mai avem rezerva unor tari”.

In privinta progreselor potrivit MCV, ministrul spune ca in ultimele saptamani se inregistreaza progrese si ca spera sa se mentina trendul ameliorarii situatiei privind obiectivele MCV. „Nu va ascund ca facem eforturi. Practic suntem cotidian in legatura cu ministerul Justitiei si Ministerul de Interne, data fiind preocuparile celor 3 ministere si a guvernului pentru a satisface conditionalitatile MCV”, a spus Marga.

Intrebat in ce masura crede ca finalizarea procesului lui Adrian Nastase si pronuntarea unei sentinte finale va influenta in mod pozitiv evaluarea Comisiei, care a cerut mereu sentinte definitive in cazuri de coruptie la nivel inalt, seful diplomatiei a spus: „Cred ca evaluarile europene nu se refera la cazuri punctuale. Cred ca se refera la toate cazurile care cad intr-o anumita categorie, altfel ar fi inacceptabil sa se urmareasca niste persoane, sa se dea verdicte si sa spunem ca totul e in ordine”.

De altfel, intr-o declaratie pentru HotNews.ro un reprezentant al Comisiei Europene a subliniat faptul ca nu comenteaza cazul particular al lui Adrian Nastase, insa a indicat o evaluare favorabila a activitatii Inaltei Curti de Casatie si Justitie, apreciata pentru „un nou nivel de profesionalism, eficienta si independenta” in judecarea cazurilor de coruptie.

​Cititi si:

Andrei Marga: MAE a procedat legal trimitand componenta delegatiei romane la Consiliul European si am informat despre asta si presedintia/ Propunerea de la Cotroceni nu a venit la mine, ci a venit probabil la un alt nivel din minister mai tarziu

VIDEO Ambasadorii pentru Italia, Belgia, Qatar, EAU, Egipt si Lituania vor fi audiati in Parlament in 26 iunie/Propunerile sunt facute de Cristian Diaconescu si acceptate de noul guvern, cu exceptia ambasadorului pentru Italia

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro