Sari direct la conținut

VIDEO Mark Rutte, primul mesaj după ce a devenit noul șef al NATO. Care spune că va fi prioritatea numărul unu

HotNews.ro
VIDEO Mark Rutte, primul mesaj după ce a devenit noul șef al NATO. Care spune că va fi prioritatea numărul unu
Jens Stoltenberg i-a predat marți „ciocănelul” de șef al NATO lui Mark Rutte, FOTO: ANP / ddp USA / Profimedia Images

Fostul prim-ministru olandez Mark Rutte a devenit marţi noul secretar general al NATO, după o ceremonie de predare la sediul Alianţei Nord-Atlantice de la Bruxelles, și a numit cele mai importante priorități ale mandatului său, relatează agențiile DPA și Reuters, citate de Agerpres.

Rutte le-a mulţumit aliaţilor din NATO pentru că i-au încredinţat rolul de conducere, succedându-i în funcţia de secretar general norvegianului Jens Stoltenberg.

„Este un post foarte important şi trebuie să mă ridic la înălţimea aşteptărilor”, a spus el.

Rutte a asigurat Ucraina de sprijinul Alianţei Nord-Atlantice, spunând totodată că nu este îngrijorat de rezultatul alegerilor prezidenţiale din noiembrie din Statele Unite.

„Nu sunt îngrijorat. Îi cunosc foarte bine pe ambii candidaţi şi am lucrat cu Donald Trump timp de patru ani”, a declarat fostul premier olandez presei cu puţin timp înainte de a prelua oficial funcţia.

„El a fost cel care ne-a împins să cheltuim mai mult [pe apărare] și el a reușit asta întrucât cheltuim într-adevăr în momentul de față la un nivel mult mai mare decât am făcut-o când el și-a preluat mandatul”, a adăugat el, cu referire la Donald Trump.

„Kamala Harris are rezultate fantastice ca vicepreședinte. Ea este o lideră foarte respectată, așa că voi putea lucra cu ambii”, a adăugat Rutte.

Sprijinul pentru Ucraina, „cea mai mare prioritate” a lui Rutte la șefia NATO

Noul șef al NATO a detaliat deja cele trei priorităţi ale mandatului său de patru ani:

  • sprijinul pentru Ucraina, „cea mai mare prioritate”;
  • consolidarea „apărării noastre colective”;
  • şi, de asemenea, dezvoltarea parteneriatelor internaţionale deja angajate de NATO cu ţări terţe.

„Trebuie să facem mai multe în ceea ce privește apărarea noastră colectivă și descurajarea. Trebuie să investim mai mult și să închidem breșele în ceea ce privește capabilitățile și să încercăm să atingem toate țintele pe care NATO le-a stabilit”, a subliniat olandezul.

Cele 32 de state membre ale NATO l-au ales pe Rutte să îi urmeze lui Jens Stoltenberg în funcția de secretar general al Alianței, după ce politicianul olandez şi-a asigurat sprijinul timpuriu al Statelor Unite, Germaniei şi Marii Britanii, în ciuda bilanţului său privind cheltuielile scăzute pentru apărare cât timp a fost premier.

Rutte preia conducerea într-un moment dificil pentru NATO, care se confruntă cu ameninţarea unei Rusii mai agresive, sprijinind în acelaşi timp apărarea Ucrainei împotriva invaziei declanşate de preşedintele rus Vladimir Putin.

Cine este Mark Rutte

În vârstă de 57 de ani, Rutte este cunoscut în Olanda și pentru faptul că el predă sociologie la un liceul din Haga o oră pe săptămână. Anterior că nu se poate gândi la o slujbă mai bună după ce se va retrage din politică decât să devină profesor cu normă întreagă.

El s-a răzgândit însă în această privință în octombrie anul trecut, când a anunțat în public că este interesat să devină viitorul secretar general al NATO.

Rutte este necăsătorit, nu are copii și nu a avut nicio relație sentimentală cunoscută în cei 18 ani de când a devenit lider al partidului olandez VVD. Născut și crescut la Haga, el a locuit toată viața sa în acest oraș în care se află sediul guvernului olandez.

El locuiește de ani de zile în aceeași casă modestă și se mândrește cu faptul că încă are aceeași mașină Saab pe care a cumpărat-o second-hand în urmă cu peste un deceniu.

Rutte a studiat istoria la prestigioasă universitate olandeză din Leiden și a intrat în guvern în 2022 ca viceministru pentru probleme sociale. Înainte de aceasta el a lucrat timp de câțiva ani ca manager de resurse umane la multinaționala de bunuri de larg consum Unilever.

Pentru o bună parte a mandatului său în fruntea Olandei el a fost cunoscut în principal ca politician axat pe politica internă, devenind un jucător la nivel european doar în ultimii ani.

El a supraviețuit mai multor scandaluri care au zguduit clasa politică olandeză, ceea ce a făcut presa locală să îl poreclească „Teflon Mark”.

INTERVIURILE HotNews.ro