VIDEO Matt Neale, reteaua internationala de PR GolinHarris: Avantajele pietei romanesti sint explozia blogurilor, a jurnalismului cetatenesc, explozia de site-uri de stiri
HotNews.ro
„Marile avantaje pe care le constatam pe piata romaneasca in prezent sunt cresterea increderii in social media, explozia blogurilor si a jurnalismului cetatenesc, explozia de site-uri de stiri”, spune intr-un interviu pentru HotNews.ro Matt Neale, President International al retelei globale de relatii publice GolinHarris. Acesta vorbeste despre stergerea granitelor intre ramurile comunicarii, despre efectele pe care scaderea increderii in media le are asupra relatiilor publice si despre SEO sau dezvoltarea de continut ca instrumente de lucru ale PR-ului.
- Matt Neale, President International GolinHarris, s-a aflat in Romania pentru a anunta ca biroul local al retelei, GolinHarris Bucuresti (fosta Lowe PR, afiliata la GolinHarris in urma cu un an), isi schimba felul cum opereaza dupa un model aplicat pana acum in SUA, Marea Britanie si Suedia, numit modelul G4. Acesta extinde expertiza PR-ului in zone precum productia de continut, analiza de business, implicare pe toate canalele mesajului de brand, inclusiv pe cele considerate pana acum a tine de domeniul publicitatii.
- Citeste si: Matt Neale a discutat online cu cititorii HotNews.ro
Matt Neale in studioul HotNews.ro – prima parte:
- Despre stergerea granitelor intre ramurile comunicarii: Demarcatiile intre diverse ramuri ale industriei de comunicare se sterg, iar noi la GolinHarris avem o categorizare in patru: „earned media” – ceea ce am facut si pana acum, sa vorbim cu jurnalistii; „shared media” – online, media sociale; „paid media” – publicitatea traditionala, pe care o faceau de obicei agentiile de publicitate; si „owned media” – canalele detinute de compania care comunica. Companiile de PR au lucrat si in trecut in zona de „shared media”, unde vrea sa fie prezenta, acum, toata lumea. Oamenii de PR au lucrat de decenii in aceasta zona, dar acum e nevoie sa se desfasoare si pe celelalte trei canale.
- Despre efectele pe care scaderea increderii in media le are asupra relatiilor publice: La mine in tara, in Marea Britanie, recentul scandal (al interceptarii telefoanelor) a adus daune grave reputatiei jurnalismului, un lucru foarte trist, pentru ca este unul dintre cei mai importanti factori – acela ca institutiile din orice tara sa aiba media puternice, de incredere, in care consumatorii si alegatorii sa creada. Aceasta incredere a fost incalcata, e o problema reala. (…) In cazul agentiilor de relatii publice, pentru ca increderea in diverse canale media devine o problema, e foarte important sa fie foarte transparente in ceea ce comunica – sa spuna daca acesta este sau nu un mesaj platit, ca sprijinul pentru un lucru a fost obtinut printr-o sponsorizare etc.
- Despre conditiile in care agentia de PR ar plati pentru a-si vedea mesajul in media: „De exemplu, lansezi un nou model de masina sau vreun produs electrocasnic. Ai posibilitatea sa cumperi cuvinte-cheie pe Google, asa incat, atunci cand consumatorul cauta o poveste, el ar putea accesa continut editorial. dar foarte bine ar putea fi logic sa cumperi un mesaj. Iar consumatorii sunt foarte priceputi, acum, sa distinga astfel de mesaje.” Sunt ei, oare? „Ei au devenit consumatori profesionisti de media.” In tarile din Vest, sau in tari precum Romania? „In unele piete, ei sunt foarte sofisticati, in Vest sunt foarte priceputi, pot identifica un mesaj care nu este real sau pot spune daca ceva nu pare a fi autentic. Autenticitatea mesajului este foarte importanta. Acest lucru petrecandu-se peste tot in lume, inclusiv in Romania (…). In diverse tari consumatorii au un grad diferit de sofisticare, dar este o schimbare catre care nu ne vom intoarce spatele.”
- Cat de mult mai conteaza in prezent mass-media in activitatile de PR, in contextul exploziei social media: Criza prin care trec in prezent media traditionale e cauzata in buna masura de faptul ca oamenii care in trecut primeau mesajul prin ziare, site-uri de presa, TV, reviste pot sa caute online, sa-si intrebe prietenii ce cred ca se petrece, sa ceara informatii de la tot felul de oameni. Consumatorii se asteapta, acum, sa stie despre un brand, o companie sau un produs la fel de mult cat stie compania respectiva. Asta inseamna ca brandurile trebuie sa fie extrem de transparente si sa impartaseasca pe cat de mult posibil. La acest dialog consumatori-branduri, oamenii de PR sunt foarte buni (…) Acesta este unul dintre motivele pentru care piata de PR creste atat de mult in prezent, pentru ca sunt mai obisnuiti sa administreze conversatii mai degraba decat sa le spuna oamenilor ce cred ei ca acestia trebuie sa auda.
- Pe piata comunicarii, lucrurile s-au schimbat mereu, dar nu cred ca mai rapid ca in ultimii ani – acum cinci ani nu cred ca cineva ar fi putut prezice implozia care s-a petrecut in media traditionale si puterea pe care o au in prezent consumatorii. Daca isi doresc sa-si transmita mesajul, comunicatorii trebuie sa administreze comunitatile online. Acum avem branduri pentru care lucram si care au pe Facebook comunitati de doua milioane de fani. Pentru a administra o comunitate de doua milioane de oameni din toata lumea, trebuie sa ai un set de abilitati complet diferit, sa ai specialisti care sa faca acest lucru. (…) Iar asta nu se intampla acum cinci ani.
Matt Neale in studioul HotNews.ro – partea a doua:
- Cred ca in Romania vedem o schimbare foarte rapida poate pentru ca media din aceasta tara sunt relativ noi – restrictiile din vremea comunismului inseamna ca intreaga industrie media nu este mai veche de doua decenii. (…) Aici, va puteti adapta la schimbare mult mai rapid decat piete mai asezate. Motivul pentru care lansam acum in aceasta tara modelul G4 este pentru a profita de pe urma schimbarii rapide a consumatorilor, pe care o vedem in piete noi precum Romania.
- Marile avantaje pe care le constatam pe piata romaneasca in prezent sunt cresterea increderii in social media, explozia blogurilor si a jurnalismului cetatenesc, explozia de site-uri de stiri – lucruri de tipul celui pe care il facem chiar acum. Acolo de unde vin, probabil nu exista un site similar website-ului vostru. Cred ca acest lucru arata ritmul schimbarii care se petrece pe o piata precum Romania, poate mai avansata decat altele mai asezate din restul lumii.
- In Marea Britanie, GolinHarris cumparat agentia digitala Fuse in conditiile in care la biroul de la Londra angajam, probabil, un om de digital in fiecare luna. Dar cererea de lucru digital – construirea de website-uri, de aplicatii mobile pe care consumatorii sa le foloseasca pentru a-si spune povestea – creste atat de rapid incat trebuia sa ne extindem. Un client ar putea spune „am agentia mea de publicitate, agentia mea de digital, agentia mea de media”. Dar ei ne spun ca vor sa lucreze cu mai putini oameni. Vor sa se lucreze intr-un mod mai integrat decat pana acum.
- Tine SEO de relatiile publice? Cred ca SEO face parte din PR pentru ca ajuta la managementul reputatiei tale sau a brandului tau – e cel mai important lucru ce tine de PR. SEO ajuta sa aduci trafic catre un anume mesaj despre care vrei ca oamenii sa discute. Daca iti lipseste acest lucru, iti lipseste sansa sa-ti spui povestea.
- Tine productia de continut de relatiile publice? [Edit] „Tine, la GolinHarris.” Dar ar trebui sa tina? „Categoric. (…) In prezent, continutul nu mai este creat doar de branduri, ci si de catre consumatori, iar treaba unui om destept de PR este sa se uite la interactiunea dintre media traditionale si relelele sociale, sa vada ce rol are continutul, sa se asigure ca pot sa dezvolte continutul pe care consumatorii insisi l-ar putea furniza, sa faca legatura intre acest continut si canalul de brand, eventual sa declanseze o competitie prin care consumatorii sa ofere continut.”
- In Romania, cand vorbesti cu clientii sau analizezi peisajul agentiilor si pe cel de business in PR, e limpede ca punctul de plecare este mai coborit decat pe alte piete. Bugetele sunt mai mici. Dar ele cresc mai rapid si vedem Romania drept o piata de crestere rapida, asemenea Chinei sau Braziliei, asemenea pietelor din grupul BRIC. Pentru ca este o explozie in industria de marketing si cresterea va fi probabil mai rapida decat in tari precum Franta sau Germania.