Sari direct la conținut

VIDEO Ministrul Justiției: Valul de pensionări, generat de magistrați care au răspândit zvonuri. E simplu să te pui la adăpost și apoi să te dai de ceasul morții pentru sistem

HotNews.ro
Cătălin Predoiu, Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea
Cătălin Predoiu, Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, acuză că lideri din sistemul judiciar „au indus panica în rândul magistraților prin colportarea unor zvonuri” legate de reducerea pensiilor și modificarea vârstei de pensionare, el susținând că Guvernul nu are nicio responsabilitate: „E foarte simplu să te pui la adăpost și apoi să te dai de ceasul morții pentru sistem”. Reamintim că în ultima lună s-au pensionat peste 150 de judecători și procurori.

  • „Din păcate, s-a instalat o panică, dar această panică nu a fost cauzată de executiv.
  • Panica a fost instalată de unii lideri din sistem care au colportat zvonuri. Nu Ministerul Justiției, nu Guvernul a indus acestă neîncredere în sistem. Guvernul nu a luat cu nimic prin suprindere sistemul”, a susținut Predoiu, miercuri, într-o conferință de presă.

Întrebat la cine se referă, Predoiu le-a nominalizat pe judecătoarele din CSM Gabriela Baltag și Andrea Chiș, care se numără și ele printre ultimii magistrați care au cerut pensionarea.

  • „Exemplul unor lideri este urmat imediat. Și acești lideri (n.r. – cele două judecătoare), și alți lideri au discutat în sistem că vor fi modificări peste noapte și nu au fost și nu vor fi. Nu așa se comportă un lider. Un lider își asumă o răspundere, să se informeze, să se angajeze față de sistem, să discute cu celelalte sisteme. De-aia e lider, de-aia s-a dus în CSM. E foarte simplu să te pui la adăpost și apoi să te dai de ceasul morții pentru sistem”, a mai susținut ministrul Justiției.

Chestionat despre responsabilitatea Guvernului, care a anunțat diferite variante legate de condițiile de pensionare din sistemul judiciar, Predoiu a susținut, din nou, că „de data aceasta a fost clar responsabilitatea sistemului judiciar”. „Cum pot să admit că un magistrat, care e un om educat, școlit, un om care cunoaște legile, procedurile, raporturile dintre puterile statului nu înțelege semnificația unei dezbateri politice și o confundă cu o cvasi-lovitură de sistem printr-o ordonanță adoptată peste noapte?”.

Va continua valul de pensionări? Predoiu spune că, din datele pe care le are, situația „s-a calmat, dar depinde și ce le spun liderii și cum”.

Întrebat insistent de jurnaliști cum vor fi modificate condițiile de pensionare în sistemul judiciar, Predoiu nu a putut răspunde, spunând că „nici nu e normal” să știe, atât timp cât proiectul de lege este elaborat de un alt minister, respectiv Ministerul Muncii: „Dar eu știu esențialul: va fi respectat Statutul magistraților”.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat luni, în plenul Camerei Deputaţilor, că proiectul de lege privind pensiile speciale va fi trimis Guvernului pentru aprobare în câteva zile, susținând că îndeplineşte toate criteriile din PNRR.

Informațiile privind varianta reducerii pensiilor speciale și modificării condițiilor de pensionare pentru magistrați au inflamat sistemul judiciar și au dus la o situație fără precedent în justiție: Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a aprobat, într-o singură ședință, cererile de pensionare a 60 de magistrați.

Banca Mondială a recomandat ca pensiile speciale actuale să fie calculate pe baza principiului contributivității, să nu mai apară nicio categorie nouă de pensii speciale, iar cele actuale să fie „raționalizate”, ca veniturile pe baza cărora se calculează pensiile de serviciu să fie calculate ca medie a veniturilor obținute pe o perioadă mai lungă de timp și ca nicio pensie specială să nu depășească veniturile din perioada de activitate.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro