VIDEO Ministrul Sănătății: Nu va fi declarată epidemie de gripă pentru că ar implica noi restricții. Este stare de alertă epidemică / Vârful infecțiilor respiratorii, în intervalul 15 ianuarie-10 februarie
România se află în cea de a treia săptămână a creșterii numărului cazurilor de infecții respiratorii, dar nu va fi declarată epidemie de gripă pentru că asta ar implica impunerea unor noi restricții, a anunțat joi ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, care a precizat că va fi instituită „stare de alertă epidemică”. ”Nu putem lua măsuri care să blocheze din nou activitatea economică și socială în România”, a spus Rafila.
Această situație este determinată de faptul că în pandemie s-a adoptat o lege prin care declararea de către ministrul Sănătății, prin ordin, a unei epidemii atrage după sine și măsuri restrictive cum ar fi izolarea și chiar carantina.
În România a fost declarată epidemie de gripă în mai multe rânduri, ultima dată fiind în februarie 2020, pentru al doilea an consecutiv, iar până acum măsurile se limitau doar la organizarea în spitale și implicau decizii precum restricționarea vizitelor.
Ministrul Sănătății a făcut aceste declarații într-o conferință de presă susținută alături de ministrul Educației, Ligia Deca.El a spus că vârful sezonului gripal ar putea fi în perioada 15 ianuarie – 10 februarie, mai devreme față de perioada prepandemică.
Potrivit lui Rafila, rata de pozitivare pentru infecţia gripală în săptămână 26 decembrie – 1 ianuarie a fost de 37%, față de 32% cu o săptămână înainte.
Rafila a insistat însă că nu va emite un ordin pentru a declara epidemie de gripă în România, pentru că ar implica introducerea unor noi restricții, precum carantina.
Ministrul Sănătății a spus că au fost transmise, inclusiv Ministerului Educației, o serie de recomandări, în cazul școlilor una dintre măsurile propuse fiind purtarea măștii de către cadrele didactice.
Cele mai importante declarații ale ministrului Sănătății:
- Nu vrem să introducem restricții
- Ultimele sezoane au fost atipice, din cauza pandemiei
- Am luat ca referință cele cinci sezoane anterioare pandemiei
- Numărul actual de cazuri depășește cu peste 20% media
- Vârful, înainte de pandemie, era în februarie. Acum este mai devreme cu câteva săptămâni
- În acest sezon este posibil ca vârful infecțiilor respiratorii să fie atins în intervalul 15 ianuarie-10 februarie, apoi va urma o scădere
- Durata acestor valuri de infecție este, de obicei, între 2 și 4 săptămâni
- Avem câteva seturi de măsuri, recomandări, pe care le-am transmis și Ministerului Educației
- Sunt măsurile din pandemie: evitarea aglomerației, igiena adecvată, consultarea medicului de familie la apariția simptomelor respiratorii, purtarea măștii de protecție în spații închise
- În școli și grădinițe: triajul zilinic, utilizarea măștii de către cadrele didactice și eventual de către copii, asigurarea materialelor de dezinfecție
- Am discutat ca spitalele să asigure stocurile de antivirale și să refacă stocurile de echipamente de protecție
- Mâine, luni și marți vom discuta cu producărorii și distribuitorii de medicamente pentru a găsi o soluție de refacere a stocurilor, mai ales de Paracetamol sau Ibuprofen pentru copii și Tamiflu
Ministrul Educației:
- Școlile vor reîncepe din 9 ianuarie, așa cum este prevăzut
- Nu încurajăm neparticiparea la cursuri, e important să păstrăm ritmul, după 2 ani pandemici
- Accentul trebuie să fie pe prevenție, pe triajul zilnic, în primul rând acasă
- Se recomandă purtarea măștii de către cadrele didactice și, de ce nu, și de către elevi
- Mâine dimineață va fi o videoconferință cu inspectorii școlari și una dintre teme este pregătirea școlilor în contextul gripei
- Dacă copiii au simptome respiratorii, se recomandă consultarea medicului de familie și izolarea la domiciliu
Va fi declarată epidemie de gripă?
Rafila:
- Este a treia săptămână epidemică. O să adopt o instrucțiune pentru stare de alertă epidemică
- Declararea epidemiei în baza unui ordin ne-ar pune într-o situație care ar genera noi restricții
- Emiterea unui ordin ar fi generat restricții, iar abordarea este fără restricții
- Nu vreau să ne reîntoarcem la discuții legate de carantină și izolare. Prefer recomandări decât restricții
- Astfel, este stare de alertă epidemică
Cine va răspunde dacă situația în școli nu va fi ținută sub control?
- Situația poate fi mai dificilă în spitale și facem apel ca oamenii să se adreseze medicilor de familie
- Nu se pune problema colmatării unităților de primiri urgențe
- Monitorizăm cu atenție și nu avem informații despre supraaglomerarea secțiilor ATI, de exemplu
- Această situație durează de 3 săptămâni și în următoarele 2-3 săptămâni va fi o scădere a numărului de cazuri
- Nu putem lua măsuri care să blocheze din nou activitatea economică și socială în România
- Nu vor fi unități speciale pentru tratarea infecțiilor respiratorii, dar sunt spitalele de boli infecțioase
Cine ar trebui să facă triajul în școli și grădinițe?
- Orice cadru didactic, care poate observa dacă există simptome de infecție respiratorie
- Cred că este responsabilitatea noastră a tuturor să prevenim răspândirea virusului gripal
Ministrul Sănătății a declarat miercuri că există un algoritm care duce la declararea stării de epidemie: o creştere progresivă timp de trei săptămâni a cazurilor cu minimum 20% în fiecare săptămână consecutiv şi o rată de izolare a virusurilor gripale care depăşeşte 10% din total.
- „Nu trebuie să înţeleagă cineva că se vor introduce restricţii şi obligativităţi.
- Este vorba despre măsurile care se iau la nivelul unităţilor sanitare pentru limitarea vizitelor, în spital în perioada cât va evolua această stare de epidemie, pe de o parte.
- Pe de altă parte, se intensifică măsurile legate de respectarea măsurilor de protecţie a personalului medical şi al pacienţilor în unităţile medicale, inclusiv utilizarea măştii în unitatea medicală, screeningul epidemiologic pentru a evita ca persoanele care au viroze respiratorii să vină la serviciu. O să intre şi un set de recomandări generale pentru populaţie – orice persoană răcită, inclusiv copiii, să nu se întoarcă în colectivitate decât după ce simptomele dispar, pentru că cel mai important lucru este să fii izolat şi să nu transmiţi mai departe infecţia respiratorie”, a afirmat Rafila.
Ministrul Sănătății a precizat că nu este vorba de o situație neobișnuită, având în vedere cei doi ani în care circulația virusurilor a fost încetinită din cauza măsurilor pandemice, iar populația „e mai puțin pregătită imunologic”.
Rafila a mai spus că prezentarea la unităţile de primiri urgenţe ar trebui să fie rezervată cazurilor medii şi grave. „Formele uşoare ar trebuie să se adreseze medicului de familie, în niciun caz nu trebuie să aglomereze camerele unităţilor de primiri urgenţe, pentru că există şi riscul să se îmbolnăvească cu altceva dacă stau mult timp acolo şi pe de altă parte se îngreunează accesul celor care într-adevăr au nevoie de investigaţii radiologice şi de un tratament adaptat unei forme mai grave a acestor viroze”, a afirmat ministrul.
„O întoarcere la normalitate”
Directorul medical al Institutului „Matei Balş”, Adrian Marinescu, afirma că numărul de infecţii respiratorii va fi în continuare mare în ianuarie şi februarie, iar această situaţie reprezintă „o întoarcere la normalitate” după trei ani de pandemie cu noul coronavirus.
- „Lunile ianuarie şi februarie mă aştept să fie de aceeaşi intensitate. Probabil că echilibrul va veni undeva din martie, când vom mai avea cazuri de gripă, dar lucrurile vor arăta categoric mai bine.
- Discuţia cu epidemia este strict pe criterii epidemiologice. Ţine de număr, ţine de intervalul de timp în care apar cazurile de gripă”, a afirmat Marinescu, citat de Agerpres.
Ceea ce mi se pare relevant, adaugă el, este că – indiferent dacă va fi sau nu epidemie de gripă – oricum vom avea şi SARS-Cov-2 în continuare şi alte viroze.
- ”Numărul de infecţii respiratorii va fi categoric mare, lucru care se vede din statistici. Este clar că vom avea în aceste două luni.
- Partea bună este că modalitatea prin care previn aceste infecţii respiratorii este comună – indiferent că vorbesc de gripă, de SARS-CoV-2 sau de alte infecţii virale cu diferenţa că la gripă am puterea de a mă vaccina antigripal şi a face o prevenţie efectivă, cum pot să o fac şi la SARS-CoV-2. La alte infecţii virale nu pot”, a adăugat Marinescu. (Foto: Dreamstime.com)
Citește și: