VIDEO Negoiță și Ciolacu au inaugurat pasajul de la intrarea pe Autostrada Soarelui / Circulația deschisă vineri
Primăria Sectorului 3 a deschis vineri circulația pe pasajul de la intrarea pe Autostrada Soarelui, la inaugurare participând primarul Robert Negoiță și premierul Marcel Ciolacu. Construcția pasajului a durat un an și două luni și a costat 36 milioane lei.
„Deschidem circulația într-o zonă extrem de aglomerată din Capitală și predispusă accidentelor. Acest pasaj salvează vieți! Mii de tone de combustibil erau consumate aici stând în trafic și așteptând să se deblocheze circulația. Odată cu ridicarea noului pasaj reducem poluarea, fluidizăm traficul, transportul devine mai ieftin, lucrurile se leagă între ele pentru ca la final când tragem linie să avem o serie de avantaje și să îndeplinim niște obiective importante pentru calitatea vieții într-un mediu urban alert cum este Bucureștiul”, a declarat primarul Sectorului 3, Robert Negoiță.
Lucrările au început în luna aprilie 2022, iar termenul de finalizare, anunțat inițial de primarul Robert Negoiță, era sfârșitul anului 2022. Pe panoul de șantier, data de finalizare a pasajului este aprilie 2023.
„Construcția are ca scop fluidizarea traficului în zona de intrare/ieșire din Sectorul 3 către Autostrada Soarelui (A2). De asemenea, degrevarea traficului într-una dintre cele mai aglomerate zone ale Sectorului 3 (mai ales pe timpul verii din cauza traficului spre și dinspre litoral) va conduce la un consum redus de combustibil și va diminua poluarea cauzată de mașini în zona menționată. Împreună cu pasajul deja deschis circulației în luna aprilie, situat pe bulevardul Th. Pallady, bucureștenii vor avea o cale nouă de acces către Marea Neagră prin care vor economisi timp și combustibil”, a comunicat Primăria Sectorului 3.
Pasajul are o lungime de 344,5 metri și o lățime a carosabilului de 13 metri și a fost realizat de o societate a Primăriei Sectorului 3 (Algorithm Residential S3 SRL). Costul final al construcției a fost de 36.644.337,92 de lei, TVA inclus și reprezintă jumătate din suma estimată inițial în contract.
Primăria Sectorului 4 s-a adresat instanței și a obținut o ordonanță preşedinţială care obligă Primăria Sectorului 3 „să înceteze orice act de utilizare, în orice formă sau mod, cu privire la „suprastructura metalică cu iluminare arhitecturală tip Vortex”, dar decizia poate fi atacată cu recurs. Primarul Robert Negoiță spune că proiectul nu a fost copiat, ci doar s-au inspirat din el, în lume fiind mai multe pasaje de genul acesta, iar lucrările au conrinuat până la finalizare.
Întrebați la inaugurare cum au rezolvat disputa privind vortexul, cei doi primari s-au felicitat reciproc pentru investițiile făcute și au declarat „bine că se circulă pe pasaj”, restul fiind doar chestiuni administrative.