Sari direct la conținut

VIDEO O echipa de studenti din Germania a construit un prototip Hyperloop care a atins 324 km/h

HotNews.ro
Tubul de test, Foto: Captura YouTube
Tubul de test, Foto: Captura YouTube

O echipa de studenti din Gerrmania numita WARR Hyperloop a construit un prototip care a reusit sa atinga viteza de 324 km/h in uriasul tub vidat de test de la compania SpaceX a lui Elon Musk. Viteza este un record pentru testele de Hyperloop, iar Elon Musk a salutat realizarea si spune ca atunci cand sistemul ultra-rapid de transport va fi lansat comercial, acceleratia nu va fi atat de brusca, pentru ca pasagerii sa nu sufere.

Echipa WARR Hyperloop a fost una dintre cele trei finaliste ale celei mai recente competitii organizate de Elon Musk pe subiectul Hyperloop. Echipele si-au putut testa prototipurile in tubul vidat de test, lung de 1,2 km instalat de SpaceX in Hawthorne, California. Tubul are doi metri in diametru si dispune de o platforma mobila pe care diversele echipe sa introduca si apoi sa scoata capsulele dupa ce le testeaza.

Capsula de test a germanilor este propulsata de un motor electric de 50kW si poate sa opreasca in cinci secunde datorita franelor pneumatice.

Ideea sistemului Hyperloop este ca pasagerii se pot deplasa in capsule metalice care circula cu viteze foarte mari prin niste tuburi din otel in care presiunea este redusa.

Echipa WARR, formata din 30 de studenti de la Universitatea Tehnica din Munchen, a castigat si competitia din ianuarie, insa atunci viteza atinsa a fost de 85 km/h, dovada ca s-au facut progrese uriase in lunile care au trecut.

Sunt mai multe proiecte pentru Hyperloop, insa exista o multime de indoieli legate mai ales de costul construirii acestor sisteme uriase. In plus, sistemele de siguranta vor fi esentiale fiindca la viteze atat de mari orice defectiune poate duce la moartea celor aflati in capsula.

Totul a inceput in vara lui 2013 cand antreprenorul american Elon Musk, cel care a fondat producatorul de masini electrice Tesla Motors, a prezentat proiectul unui nou sistem de transport in comun, denumit Hyperloop, prin care pasagerii se pot deplasa in capsule metalice care circula cu viteze foarte mari prin niste tuburi din otel in care presiunea este redusa.

Musk spunea ca prin acest sistem ar putea fi transportati anual 7,4 milioane de persoane intre San Francisco si Los Angeles, iar cei 600 km ar putea fi parcursi in mai putin de o ora. Investitiile necesare ar fi de 6 miliarde dolari, iar ducerea la bun sfarsit a proiectului ar necesita 7-10 ani. Capsulele metalice vor putea transporta pana la 28 de pasageri odata, cu viteze de pana la 1.300 km/h.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro