Sari direct la conținut

VIDEO Planul Moscovei pentru Chișinău ar implica și "diversioniști" din Serbia. Cum ar fi urmat aceștia să intre în Republica Moldova

HotNews.ro
Chișinău, Republica Moldova, Foto: Alessandro Serrano'/AGF / Sipa Press / Profimedia
Chișinău, Republica Moldova, Foto: Alessandro Serrano'/AGF / Sipa Press / Profimedia

Un grup de „diversionişti” din Serbia ar fi urmat să ajungă în această săptămână în Republica Moldova ca parte a suporterilor echipei de fotbal Partizan Belgrad, care are programat joi un meci de fotbal, a declarat deputatul PAS Andrian Cheptonar, potrivit Jurnal.md. De altfel, autoritățile au decis că meciul va fi jucat cu tribunele goale, măsura fiind luată în urma informațiilor interceptate de Serviciul de Informații și Securitate (SIS).

  • „Săptămâna aceasta trebuie să aibă loc un meci de fotbal în Chișinău, între o echipă din Serbia și una din Republica Moldova.
  • Inițial, era planificat ca întreaga galerie a echipei sârbe să vină la noi în țară.
  • Datorită eforturilor făcute de Serviciul de Informații și Securitate, cu mult înaintea apariției informațiilor oferite de Zelenski, echipa sârbă va juca cu tribunele goale, pentru că în cadrul acestei galerii se planifica să vină diversioniști.
  • Organele de drept ale Republicii Moldova vor face uz de toate posibilitățile pe care le au ca să apere regimul constituțional și dreptul cetățenilor de a se integra în Uniunea Europeană”, a declarat deputatul PAS Andrian Cheptonar, conform Jurnal.md.

Anunțul clubului de fotbal din Tiraspol

Și FC Sheriff a anunțat că meciul cu Partizan Belgrad din Conference League, programat pentru joi, 16 februarie, se va juca cu tribunele goale, scrie Ziarul Național.

  • „Federația de Fotbal din Moldova a informat FC Sheriff despre decizia autorităților moldovenești de a desfășura fără spectatori meciul din barajul Ligii Conferințelor dintre FC Sheriff și Partizan Belgrad.
  • În acest sens, spectatorilor care au achiziționat bilete pentru acest meci li se vor returna banii”, se arată într-un comunicat de presă al clubului din Tiraspol.

Cel puțin 12 fani sârbi ai clubului de fotbal Partizan Belgrad au fost împiedicați să intre, luni seara, în Republica Moldova.

Potrivit Poliției de Frontieră, ei „nu întruneau condițiile de intrare, nu aveau documentele necesare și nu au putut să-și justifice scopul călătoriei”. După o noapte petrecută pe Aeroportul Internațional Chișinău, suporterii sârbi s-au întors la Belgrad marți dimineață, cu primul zbor, mai scrie Ziarul Național.

Maia Sandu a anunțat un plan violent al Rusiei, cu atacuri și luări de ostatici, pentru subminarea Republicii Moldovei

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat luni că Moscova are un plan de subminare a țării, „cu implicarea unor diversionişti cu pregătire militară, camuflaţi în civil, care să întreprindă acţiuni violente, atacuri asupra unor edificii ale statului şi luare de ostatici”.

Ea a susținut o declarație de presă în care a vorbit despre planurile Rusiei de înlăturare a puterii de la Chișinău, la câteva zile după ce președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, indica un plan al Moscovei de distrugere a Republicii Moldova.

  • „Planul pentru perioada următoare presupune acţiuni cu implicarea unor diversionişti cu pregătire militară, camuflaţi în civil, care să întreprindă acţiuni violente, atac asupra unor edificii ale statului şi luare de ostatici. Prin acţiuni violente, mascate sub proteste ale aşa-numitei opoziţii, ar urma să se forţeze schimbarea puterii de la Chişinău.
  • Documentele recepţionate de la partenerii noştri ucraineni demonstrează o bună documentare a locaţiilor şi aspectelor logistice pentru organizarea acestor activităţi subversive. De asemenea, planul presupune folosirea persoanelor din afara ţării pentru acţiunile cu caracter violent. De exemplu, materialele conţin instrucţiuni despre regulile de intrare în Republica Moldova pentru cetăţeni ai Federaţiei Ruse, Republicii Belarus, Serbiei şi Muntenegru”, a spus Maia Sandu.

Kremlinul ar fi vrut să trimită la Chișinău pentru o lovitură de stat și un grup de ceceni

Rusia ar fi avut în plan să trimită în Republica Moldova grupuri de ceceni pentru o lovitură de stat, a avertizat luni secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Alexei Danilov.

„Le știm numele și prenumele și monitorizăm cu atenție ca aceste persoane să nu ajungă la Chișinău”, a precizat secretarul Consiliului ucrainean de securitate. Conform acestuia, ar fi vorba despre un grup de militari ceceni care au participat anul trecut la invadarea Ucrainei și care ar face parte acum din grupul de salvatori trimis de Rusia în Turcia, în urma cutremurului, iar de acolo ar putea ajunge la Chișinău.

„Unii dintre acei ticăloși care a făcut parte din așa-numitul „grup cecen” aici, pe teritoriul nostru, în perioada 24-25-26 februarie se află acum într-o cu totul altă parte a lumii. În prezent, sunt „lucrători de urgență” în Turcia. Acum monitorizăm cu atenție această situație pentru a ne asigura că acești „salvatori” nu ajung la Chișinău”, a adăugat Danilov, conform Pravda.

Reacția Rusiei

Declarațiile Maiei Sandu privind planul Rusiei de a da o lovitură de stat în Republica Moldova nu rămân fără ecou la Moscova. Ministerul rus de externe a reacționa după o zi, susținând că acuzațiile sunt „nefondate”, iar Rusia nu reprezintă o amenințare pentru Republica Moldova.

„Asemenea acuzații sunt complet nefondate. Sunt construite în spiritul trucurilor clasice pe care le folosesc adesea Statele Unite, alte țări occidentale și Ucraina: mai întâi acuzați cu referire la informații secrete presupuse care nu pot fi verificate, apoi le folosiți pentru a-și justifica propriile acțiuni ilegale”, a declarat marți purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, citată de Tass.

Ea a comentat că Volodimir Zelenski a lansat teoria „planului rus pentru destabilizarea Moldovei” având ca scop „atragerea Chișinăului într-o confruntare dură cu Rusia”. Zaharova a afirmat că autoritățile moldovenești au confirmat „falsul lui Zelenski”, pentru a distrage atenția de la problemele interne.

„Facem apel la autoritățile moldovenești să dea dovadă de spirit de stat, să nu cedeze provocărilor din afară și să se ghideze în acțiunile lor de interesele cetățenilor țării lor, înțelegând marile avantaje pe care le pot aduce Republicii Moldova relațiile de prietenie stabile cu Rusia. (…) Rusia nu reprezintă o amenințare la adresa securității Republicii Moldova”, a mai spus oficialul Ministerului rus de Externe.

John Kirby, coordonatorul pentru strategii de comunicare al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, a declarat luni că informaţiile despre un presupus complot rusesc de răsturnare a guvernului de la Chişinău sunt îngrijorătoare şi a spus că Washingtonul este alături de guvernul şi poporul moldovean.

Amintim că președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat joi, la Bruxelles, că Ucraina a interceptat un plan al serviciilor secrete ruse de a distruge Republica Moldova. Declarațiile lui Zelenski vin în contextul în care Moscova a acuzat Occidentul, prin vocea ministrului său de Externe, Serghei Lavrov, că vrea „să transforme Republica Moldova într-o nouă Ucraină”.

Serbia respinge acuzațiile

Serbia neagă implicarea cetățenilor săi în acțiuni care vizează destabilizarea Republicii Moldova, potrivit TV8.

„Solicităm autorităților moldovenești să transmită de urgență toate informațiile pe care le dețin, pentru că nu am primit niciodată o astfel de sesizare din partea Republicii Moldova”, a declarat ministrul sârb de Externe, Ivica Dacic.

Șeful diplomației sârbe susține că sunt multe știri false pe plan internațional, iar Belgrad nu va permite să îi fie șifonată imaginea și legăturile de prietenie cu Chișinăul.

„Am dat ordin ambasadorului nostru acreditat la Chișinău, să solicite de urgență clarificarea acestei declarații a președintelui Republicii Moldova, în cadrul Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova, precum și să ne furnizeze de urgență toate informațiile despre persoanele care sunt suspectate de a fi participanți la astfel de acțiuni violente”, a spus Dacic pentru Tanjug.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro