VIDEO Polonia: Magistraţii au manifestat la Varşovia pentru independenţa justiţiei
Mii de persoane, printre care numeroşi judecători şi procurori din Polonia şi din alte ţări ale Uniunii Europene, au participat sâmbătă, la Varşovia, la un marş pentru apărarea independenţei justiţiei, transmit Reuters şi thenews.pl, citate de Agerpres.
Protestul, numit „Marşul celor o mie de robe”, a fost condus de un grup de judecători care purtau bannere cu mesajele „Dreptul la independenţă” şi „Dreptul la Europa”.
„Este neobişnuit pentru noi să ieşim afară în robe pentru a protesta contra privării oamenilor de drepturile lor în instanţă. Facem acest lucru pentru cetăţeni”, a declarat preşedintele Asociaţiei judecătorilor polonezi Iustitia, Krystian Markiewicz, unul dintre organizatori.
La protest au participat judecători din 22 de ţări europene, printre care Germania, Franţa şi Spania, a menţionat asociaţia Iustitia.
Marşul a început în faţa Curţii Supreme a Poloniei, participanţii au trecut pe lângă biroul preşedintelui ţării şi s-au oprit în final la sediul parlamentului pentru a simboliza astfel principiul separaţiei puterilor, despre care organizatorii consideră că în prezent se află în pericol.
„Situaţia este foarte gravă, cel puţin în opinia noastră, şi de aceea ne aflăm aici”, a declarat preşedintele Asociaţiei europene a judecătorilor, Jose Igreja Matos, pentru agenţia Reuters.
Înaintea protestului de sâmbătă, un purtător de cuvânt al Partidului Lege şi Justiţie (PiS), aflat la guvernare în Polonia, declarase pentru postul de televiziune privat TVN24 că judecătorii nu trebuie să se amestece în politică.
„Am venit aici pentru a-i sprijini pe judecătorii polonezi. Suntem aici pentru statul de drept, nu pentru politică”, a replicat John MacMenamin, judecător la Curtea Supremă a Irlandei, într-o conferinţă de presă desfăşurată înaintea protestului.
Vasta reformă a sistemului judiciar polonez, demarată în 2015 de PiS, este considerată de Bruxelles şi de opoziţia poloneză o încercare de subordonare a justiţiei de către politic.
Comisia Europeană a lansat împotriva Poloniei mai multe proceduri de infringement pe această temă şi a activat de asemenea articolul 7 din Tratatul UE, care în etapa finală poate duce la pierderea dreptului de vot în Consiliul Uniunii Europene, sancţiune ce necesită însă unanimitate din partea tuturor celorlalte state membre ale UE.