Sari direct la conținut

VIDEO Primele imagini cu o maimuță controlând un joc video cu creierul prezentate de Neuralink, compania lui Elon Musk

HotNews.ro
Maimuta Pager jucandu-se Pong, Foto: Captura YouTube
Maimuta Pager jucandu-se Pong, Foto: Captura YouTube

Miliardarul sud-african Elon Musk are în sfârșit ceva de prezentat de pe urma maimuțelor sale, scrie Insider.

Neuralink, compania fondată de Musk care dezvoltă sisteme de inteligență artificială pe bază de microcipuri care ar urma să fie inserate în creierele oamenilor, a publicat joi o înregistrare video care pare să arate un macac jucându-se jocuri video cu ajutorul acestei tehnologii.

Musk s-a lăudat și în trecut cu testele pe primate, afirmând în septembrie 2019 și în luna februarie a acestui an că Neuralink face teste cu o maimuță care poate „controla un computer cu creierul ei”, însă aceasta este prima dată când antreprenorul a prezentat imagini cu reușita.

Neuralink afirmă că maimuța botezată Pager are un cip implantat în creier în urmă cu șase săptămâni. Înregistrarea video arată că acesteia i-a fost dat un joystick și a fost conectată la un joc video în care aceasta mută cursorul într-un pătrat colorat.

Când reușește să mute cu succes cursorul, maimuța primește suc de banane printr-un tub. În timp ce Pager folosește joystick-ul, cipul Neuralink înregistrează activitatea sa cerebrală și o trimite la un computer pentru a analiza ce face creierul maimuței atunci când aceasta își mișcă mâna.

Joystick-ul este apoi deconectat de la aparat însă maimuța continuă să controleze jocul prin semnale cerebrale transmise de cipurile Neuralink.

În mod teoretic aceeași tehnologie ar putea fi folosită pentru a da persoanelor cu membre sintetice control asupra lor prin implantarea unui cip Neuralink în creier, Musk scriind pe Twitter joi că primul produs Neuralink va permite persoanelor paralizate să controleze un smartphone.

Andrew Jackson, expert în neuroștiințe și profesor la Universitatea Newcastle, a declarat pentru Insider că nu este prima oară când oamenii de știință reușesc să facă primatele să controleze jocuri video prin intermediul unor interfețe neuronale – demonstrații comparabile au fost făcute în 2002 – însă că dispozitivul wireless al Neuralink reprezintă un progres semnificativ.

„Ceea ce este cu certitudine nou și inovator este că nu sunt cabluri care ies prin piele și că semnalele cerebrale sunt trimise toate wireless”, a spus acesta.

„Pentru mine acesta este progresul aici și este important atât pentru îmbunătățirea siguranței în aplicațiile pentru oameni (firele care trec prin piele pot fi o rută potențială pentru infecții) cât și ca modalitate de a îmbunătăți confortul animalelor folosite în studiile din domeniul neuroștiințelor”.

Pe același subiect:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro