Sari direct la conținut

​VIDEO Primul virus informatic implineste 40 de ani

HotNews.ro
Virusi informatici, Foto: Flickr / Don Hankins
Virusi informatici, Foto: Flickr / Don Hankins

Primul virus informatic din istorie, numit Creeper, implineste astazi 40 de ani. Programat in 1971 de un expert in computere care lucra pentru guvernul american, virusul nu avea nici un efect distructiv, singura lui functie fiind afisarea unui mesaj pe ecranul computerului infectat.

Creeper a fost conceput ca un program experimental, capabil sa se reproduca in multe copii in cadrul unei retele, in acest caz in reteaua guvernamentala americana ARPANET, predecesorul internetului actual. Mesajul afisat era “Eu sunt Creeper, prinde-ma daca poti!”, iar creatorii sai au creat si primul program anti-virus pentru a-l elimina, numit Reaper. Este important de notat ca primul “virus informatic” a aparut cu un an inainte de inventarea propriului nume: acest termen a fost folosit pentru prima data in anul 1972, in romanul science-fiction “The Terminal Man”, scris de Michael Crichton. Prima folosire academica a sintagmei a avut loc in 1983, cand omul de stiinta Fred Cohen a utilizat-o intr-o lucrare academica despre “programe parazite care pot prelua controlul unui computer.

Odata cu standardizarea din ce in ce mai mare a sistemelor de calcul si disponibilitatea la scara larga, virusii au inceput sa devina din ce in ce mai complecsi si au inceput sa aiba scopuri din ce in ce mai distructive. De la inceputul anilor ’80 si in urmatoarele aproape doua decenii, principala metoda de transmitere a virusilor nu a fost internetul, ci mediile de stocare infectate, cel mai adesea dischete.

Primul virus PC, in sensul modern al cuvantului, a fost creat in 1986 si se numea (c)Brain. Programat de doi frati din Lahore, Pakistan, (c)Brain avea ca scop descurajarea pirateriei unui program scris de cei doi informaticieni.

Un nume cunoscut celor activi in lumea digitala a ultimilor 20 de ani, virusul CIH, lansat in 1998, este primul care creeaza probleme la scara larga, prin infectarea si uneori coruperea BIOS-ului computerelor si distrugerea datelor de pe hard-disk. Creat in Taiwan de un hacker local, CIH a infectat milioane de computere la nivel global, multe dintre ele devenind inutilizabile permanent sau temporar in urma infectiei.

Melissa, un alt nume celebru al anilor ’90, a fost printre primii virusi care au afectat in mod serios traficul pe internet. Dupa infectare, programul incepea sa trimita zeci de mailuri tuturor contactelor din sistem. Data fiind infrastructura de retea destul de fragila a perioadei, multe servere de email au clacat sub presiunea traficului neobisnuit de mare. Disponibil in mai multe variante, Melissa putea cauza si probleme calculatorului infectat, prin stergerea unor fisiere esentiale sistemului de operare.

Primul virus important al anilor 2000, ILOVEYOU, a fost si unul dintre cei mai costisitori virusi din istorie: pierderile generate au fost situate in jurul sumei de 5 miliarde de dolari. Distribuit prin email, virusul era continut intr-un fisier text aparent inofensiv cu numele LOVE-LETTER-FOR-YOU.TXT.vbs (Scrisoare de dragoste pentru tine, n.r.). In mai putin de zece zile, virusul infectase deja peste 50 milioane de computere din intreaga lume, iar Pentagonul, CIA-ul si Parlamentul britanic au fost nevoite sa isi opreasca serviciile de mail pentru a opri raspandirea sa. Majoritatea companiilor mari au luat masuri similare, lucru care combinat cu suprascrierea unor fisiere importante din sistemele infectate a dus la pagube enorme.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro