VIDEO Procurorul care a deschis dosarul 10 August, critici dure la adresa lui Cătălin Predoiu: La momentul numirii lui ne-am dat seama că asaltul asupra justiției intră într-o nouă etapă, și mai periculoasă / Ideea nu era să schimbăm Parchetul lor cu Parchetul nostru
Prim-procurorul adjunct al Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar București, Bogdan Pîrlog, cel care a deschis dosarul 10 August, îl critică dur pe Cătălin Predoiu, spunând că a fost o surpriză extrem de neplăcută readucerea lui la conducere ținând cont de rezultatele lui din mandatul trecut și de legăturile lui din justiție. „Ne-am dat seama că asaltul asupra justiției intră într-o nouă etapă, și mai periculoasă”, afirmă Bogdan Pirlog, co-președinte al Asociației „Inițiativa pentru Justiție”. El acuză că Predoiu a declanșat procedura de numire a șefilor parchetelor încălcând recomandările organismelor europene, de modificare a legii: „Ideea nu era să schimbăm Parchetul lor cu Parchetul nostru”.
El a făcut și o radiografie a sistemului și a lansat un atac extrem de dur la adresa ministrului Justiției, Cătălin Predoiu.
- „În toți acești ani în care a existat asaltul asupra justiției Ministerul Public a fost condus de Augustin Lazăr, care, chiar dacă nu era o persoană vocală, a reprezentat acel pol de siguranță și stabilitate care până la urmă ne-a permis nouă, celor mai activi, să ne manifestăm pentru apărarea justiției și a statului de drept.
- Pe actualul ministru de Justiție, noi l-am prins și în cealaltă perioadă în care a condus ministerul. Să nu uităm că colaboratoarea lui cea mai apropiată și fosta lui secretară de stat a fost Bica (Alina Bica). Noi știam foarte clar ce fel de persoană este, caracterul lui, legăturile lui din justiție, apropierea de Savonea (n.r -Lia Savonea, fosta șefă a CSM) și de persoanele apropiate acesteia.
- Deci, ne-am dat seama la momentul numirii lui că asaltul asupra justiției intră într-o nouă etapă, una mult mai insidioasă și mai periculoasă”, a susținut procurorul militar.
Acesta a spus că, în calitate de co-președinte al Asociației „Inițiativa pentru Justiție”, a participat inclusiv la discuțiile din Comisia Iordache din Parlament, unde au fost modificate cele trei legi ale justiției, iar „din partea opoziției de atunci alte persoane luptau, în niciun caz nu avea vreo participare domnul Predoiu”.
- „A fost o surpriză extrem de neplăcută readucerea lui pe această funcție, ținând cont de rezultatele din fostul mandat. Totuși, Bica (n.r. – Alina Bica) nu a fost condamnată (n.r -în dosarul ANRP) pentru fapte comise ca procuror, ci ca secretar de stat. Din această postură participa la acele structuri ale ANRP”, a spus Pîrlog.
(de la minutul 66)
Bogdan Pîrlog l-a criticat pe Predoiu și pentru declanșarea procedurii de numire a șefilor Parchetului General, DIICOT și DNA, în pofida recomandărilor instituțiilor europene de a modifica legea și de a da Consiliului Superior al Magistraturii un rol mai important în procedura de numire a șefilor marilor parchete.
- „În momentul în care a declanșat foarte repede și procedura de numire a procurorilor-șefi pe posturile vacante…Nu era nevoie să fie făcută atunci și în niciun caz până nu se modifica legea. Erau foarte clare indicațiile în acest sens date de toate structurile internaționale, inclusiv din Raportul MCV: să se dea un rol prioritar Secției pentru procurori a CSM (în numirea procurorilor), iar numirile să fie făcute după modificarea legii.
- Și cei mai buni oameni dacă erau desemnați în acele posturi la parchete, ori de câte ori faci un rabat de la principii se va întoarce împotriva ta. Asta e una din marile noastre probleme. Avem nevoie de principii și de stabilitate, care nu trebuie schimbate după cum bate vântul.
- Ideea nu era să schimbăm Parchetul lor cu Parchetul nostru. Ideea e că nu ar trebui să fie al nimănui Parchetul, să fie al statului, al cetățenilor”, a susținut procurorul militar.
El a reamintit că actualul procuror general Gabriela Scutea și procurorul-șef al DIICOT Giorgiana Scutea au fost numite în pofida avizului negativ dat de CSM, spunând că „faptul că s-a trecut cu bocancii peste opinia Secției pentru procurori a CSM a dat un semnal extraordinar atât în interior, cât și în exteriorul țării”.
- „Persoanele numite nu au ce căuta în aceste funcții, dar nu asta este problema. Puteau fi cei mai titrați profesioniști din țară, nu așa trebuiau să se facă numirile (n.r. – în pofida avizului negativ al CSM).
- La DIICOT, sub actuala conducătoare, pe vremea în care era adjunctă, Departamentul de stat ne-a declasat pe trafic de persoane. Acum este al doilea an consecutiv. DIICOT a avut-o în frunte pe actuala conducătoare.
- Fără să încălcăm prezumția de nevinovăție, totuși trimiterea in judecată pentru infracțiunea de corupție creează o fractură gravă. Soțul dumneaei este trimis în judecată. Totuși, la cel mai înalt nivel.. Este până la urmă o responsabilitate să nu expui instituția la un potențial dezastru de imagine. Se va da soluția, se va confirma sau nu. Este ideea strict de imagine și de modul în care se abordează în vestul Europei și de modul în care se abordează la noi”, a adăugat Bogdan Pîrlog.