VIDEO Protectia la volan: Centura de siguranta si scaunele pentru copii
E greu de stiut cati soferi din Romania folosesc centura de siguranta. Din comoditate, neincredere, sau dintr-un optimism tip „n-o sa mi se intample tocmai mie”, centura ramane in multe masini obiect de decor. Ce ti se poate intampla, in fond? Te poti izbi cu o forta de sute de kilograme de ceilalti pasageri sau de portierele, volanul, scaunele masinii. Poti zbura prin parbriz sau printr-un geam lateral zeci de metri, aterizand pe pamant gol, in cel mai bun caz, sau pe contrasens, intr-un stalp de inalta tensiune, intr-un copac samd. Daca nu treci in nefiinta, iti poti pune macar intrebarea: „M-ar fi durut mai putin daca purtam centura de siguranta?”
Vezi VIDEO, citeste tot articolul si comenteaza pe MedLive.ro.
De ce e bine sa purtam centura de siguranta
In cazul unui accident produs la o viteza relativ mica, 45 km/h, persoanele aflate in autoturisme care nu poarta centura de siguranta pot fi aruncate in afara cu o forta de 30 ori mai mare decat greutatea proprie (potrivit acr.ro). Este gresit sa ne incredem exclusiv in functionarea airbag-urilor, daca masina dispune de asemenea dotari.
De ce totusi nu purtam centura de siguranta
Soferii romani au gasit modalitati diverse de a scapa de centura: fie o aseaza peste piept, fara sa o prinda in dispozitiv, fie o tin pe mana stanga. Pentru masinile cu sistem de avertizare sonora, ei trec centura prin spatele scaunului sau introduc un capat de centura de siguranta in dispozitiv, cumparata „la mana a doua”. Motivele sunt diferite:
- „Ma deranjeaza”. – Centura se poate regla pe inaltime pentru confortul fiecarui pasager; daca totusi „jena” persista, gandeste-te ca ranile pe care le poti capata intr-un accident provoaca un disconfort mult mai mare.
- „Daca am un accident, sunt mai greu de scos / ies mai greu din masina.” – Folosirea centurii mareste sansele sa ramai constient dupa un impact si sa poti iesi din autoturism.
- „In oras nu am nevoie sa folosesc centura, n-o sa stau cu ea in ambuteiaje.” – Asa cum am spus mai sus, si la o viteza redusa, forta impactului este mare.
- „Daca stai in spate n-ai nevoie de centura.” – Pe langa pericolele evidente in cazul oricarui accident de masina, pasagerii din spate care nu folosesc centura pot fi proiectati catre cei din fata.
- „Sunt suficient de atent, nu-mi trebuie.” – Responsabilitatea si atentia la volan nu ii caracterizeaza pe toti participantii la trafic. Daca tu esti un sofer responsabil si iti iei precautii, ia in calcul soferii neatenti, pe care ii poti intalni oriunde.
- „Nu merg departe.” – Accidente se pot produce si in parcarea blocului in care locuiesti, sau in fata garajului.
- „Am airbag-uri.” – Airbag-urile functioneaza in cele mai bune conditii numai impreuna cu centura, nu o suplinesc. In numeroase cazuri, fara centura, airbagurile fie nu s-au declansat, fie au provocat leziuni grave. La unele automobile moderne, airbag-urile nu se activeaza daca centura de siguranta nu este pusa.
- „In taxi nu se poarta centura.” – Si taxiul e tot o masina. El circula pe aceleasi sosele ca oricare alt autoturism si este la fel de expus riscului de accident, chiar daca soferul va spune ca „nu este nevoie”.
- „Protejez mai bine copilul daca il tin in brate, nu-mi trebuie scaun de masina.” – Nimic nu ii protejeaza pe copii sau bebelusi mai bine decat un scaun de masina (car seat) – nici centura, nici bratele mamei si cu atat mai putin lasarea lor pe bancheta fara nici un mijloc de prindere. Forta musculara a bratelor mamei este egala cu nimic, in cazul unui copil de 20 de kg proiectat in sau din autoturism, la o viteza de doar 45 km/h, cu 600 kilograme forta.
Pe de alta parte, persoanele supraponderale au dificultati in prinderea centurilor. In SUA, de pilda, standardele precizeaza ca ele trebuie sa cuprinda o persoana de maximum 100 de kilograme.
Centura in sarcina
„La cate se intampla pe soselele noastre, parerea mea sincera este ca centura e sfanta”, spune Marina, insarcinata in 8 luni. In afara unui disconfort fizic, un motiv pentru care gravidele pot fi scutite sa poarte centura de siguranta este posibilitatea unui accident in care tensiunea aplicata pe abdomenul gravid sa afecteze fatul. In ce priveste condusul masinii, dupa luna a sasea, dimensiunea burtii poate fi un inconvenient – orice frana brusca va impinge abdomenul catre volan.
Ce poti face: Poti trece partea orizontala (ventrala) a centurii pe sub burta, iar partea oblica diagonal peste piept, printre sani. Nu pozitiona niciodata centura orizontala pe burta sau deasupra ei – nu isi va mai indeplini rolul sau, mai rau, poate leza copilul. Partea oblica a centurii este cea care in caz de accident te impiedica sa fii proiectata in parbriz sau chiar mai rau. Poti insera o bucata de material textil moale pe sub centura, daca ti se pare prea stransa.
Cum reglam corect centura de siguranta si tetiera
Daca centurile nu sunt reglate corespunzator, pot provoca la randul lor leziuni – fractura de clavicula, strangularea gatului, compresie toracica. Atentie: nu prindeti centura peste obiecte aflate in buzunare (telefoane, brichete, pixuri etc.).
Centura dubla, ventrala si diagonala este mai eficace decat cea simpla ventrala. Linia ventrala trebuie pozitionata cat mai jos posibil, pe solduri si nu pe abdomen, iar cea diagonala trecuta peste piept si traversand umerii.
Reglajul tetierei este la fel de important. Ea protejeaza coloana cervicala in timpul tamponarilor, cand capul este impins in spate. Inaltimea ei nu trebuie sa depaseasca limita superioara a capului, dar nici nu trebuie sa coboare sub aceasta limita. Distanta fata de cap trebuie sa fie de aproximativ doua degete.
Campanii media pentru purtarea centurii in Europa
- Embrace Life – Pretuieste viata
- No Seatbelt No Excuse – Nu ai centura, nu ai scuza
- Campania Think – Marea Britanie
Statistica vorbeste de la sine
Unul din trei oameni va suferi rani serioase intr-un accident auto de-a lungul vietii lui. Directia Rutiera anunta in aceasta primavara ca, in primele patru luni ale anului, 233 de persoane au decedat, iar 625 au fost grav ranite, din cauza ca nu au purtat centura de siguranta. Chiar daca circuli cu viteza redusa, in caz de accident, poti fi aruncat in afara masinii cu o forta suficienta pentru a fi grav ranit sau chiar ucis.
Pro si contra centurii
Cornel, 28 de ani: La inceputul anului, sora mea a avut un accident ingrozitor. O masina a intrat in ea cu 120 de km/ora. A trait doar pentru ca nu avea centura si a fost aruncata din masina cam 8 metri, in timp ce masina a luat foc. Asa ca mai lasati-ma cu centura.
Delia, 40 de ani: Eu una sunt pro-centura. Cei care nu sunt proiectati in afara masinii (eventual intr-un stalp), sunt proiectati si raman intepeniti in bord, in volan, sau intre fiarele contorsionate, pe unde nimeresc, de unde echipele de descarcerare se chinuie sa ii scoata.
Calin, 39 de ani: Am auzit de cazuri in care au murit oameni din cauza centurii. Nu s-au putut desprinde si au ars in masina. Totusi, parerea mea este ca centura in caz de accident te ajuta.
Adriana, 22 de ani:Iarna trecuta, pe ghetus, o prietena s-a infipt cu masina intr-un copac. Sotul ei conducea. Nici unul dintre ei nu avea centura pusa. La sofer s-a umflat airbag-ul si nu a patit nimic. La ea, airbag-ul s-a umflat intarziat – si-a rupt o mana si s-a izbit cu capul de bord. Clar, centura i-ar fi ajutat pe amandoi.