Sari direct la conținut

VIDEO Protest în Piața Victoriei: "Vrem vinovații pentru 10 August"

HotNews.ro
protest in Piata Victoriei, la 3 ani de la 10 august, Foto: Captura
protest in Piata Victoriei, la 3 ani de la 10 august, Foto: Captura

Câteva zeci de oameni participă marți seară la un protest în Piața Victoriei: „Vrem vinovații pentru 10 august”. La trei ani de la intervenția brutală a jandarmilor pentru dispersarea manifestanților, nu există niciun vinovat – dosarul a stat aproape un an la DIICOT, care l-a clasat apoi, după care s-a plimbat între instanțe.

Organizatorii protestului de marți seară din fața Guvernului sunt: Corupția ucide, Declic, Aradul Civic, Geeks for Democracy, Rezistența Civică Galați, Voluntari în Europa, Ștafeta Steagului Uniunii Europene, Evoluție în Instituție, Inițiativa România, Insistăm, Rezistența.

  • „Au trecut trei ani de când manifestația pașnică din 10 august 2018 – Piața Victoriei a fost spulberată cu violență de către autoritățile statului, cu ajutorul Jandarmeriei Române, încălcând drepturile cetățenilor care își manifestau în stradă nemulțumirea cu privire la modificările legislative din domeniul Justiției.
  • Diasporenii veniți să protesteze în țară au fost tratați de către statul român cu gaze, bastoane, calomnii și manipulările de la televizor.
  • Sebastian Cucoș, Cătălin Sindile, Laurențiu Cazan, șefii Jandarmeriei care au executat represaliile, cât și colonelul Paraschiv – “dirijorul”- nu au fost pedepsiți pentru violențele pe care le-au săvârșit în stradă.
  • Lui Carmen Dan, ministrul de Interne de pe atunci, nu i-a fost atribuită nicio pedeapsă pentru folosirea Jandarmeriei ca armă în razboiul pe care îl purta puterea cu protestatarii.
  • Legatura cu Liviu Dragnea nici măcar nu a fost stabilită de către anchetatori.
  • Procurorul Doru Stoica, cel care a clasat dosarul, a restituit telefoanele părților implicate fără să facă o percheziție informatică. Efectul acțiunii sale poate duce la neclaritatea probelor rămase și la soluționarea cazului superficial, fără ca vinovații să fie pedepsiți în conformitate cu actele lor.
  • Giorgiana Hosu, fosta șefă DIICOT, cea care a instrumentat cu rea voință dosarul #10august, astfel încât acesta a fost clasat, s-a pensionat recent, la vârsta de 49 de ani.
  • Astăzi, dosarul #10august este redeschis, iar tergiversarea lui a dus la anularea și distrugerea unor probe care nu mai pot fi recuperate. Acesta se va întoarce la procurorii militari unde istoria ne-a învățat că ajung să zacă dosare istorice chiar și decenii întregi (Ex: Mineriade, Revoluție).
  • Ieșim în stradă să cerem pedepsirea vinovaților pentru represaliile din 10 august 2018, printr-o anchetă corectă, reală, în spiritul și litera legii și care să aibă o durată rezonabilă de timp!”, au transmis organizatorii protestului.

La 3 ani de la protestul din Piața Victoriei, unde sute de oameni au fost bătuți de jandarmi sau au inhalat gaze lacrimogene nu există niciun vinovat, după un ping-pong cu dosarul între instanțe și parchete. Reamintim că dosarul 10 August vizând urmărirea penală a foștilor șefi ai Jandarmeriei a fost clasat de DIICOT, Tribunalul București a decis apoi ca ancheta să rămână închisă, decizie întoarsă însă în aprilie 2021 de Curtea de Apel, care a dispus ca dosarul să fie retrimis Parchetului General – Secția Parchetelor Militare pentru completarea urmăririi penale.

Parchetul General a comunicat, marți, că dosarele de urmărire penală nu au fost însă restituite nici acum unităţilor de parchet competente, iar încheierea judecătorului de cameră preliminară nu a fost comunicată.

CITEȘTE ȘI:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro