Sari direct la conținut

VIDEO Protest uriaș la Tel Aviv, cu 150.000 de oameni, față de guvernul lui Netanyahu și „șobolanii din Knesset”: „Opriți războiul!”

HotNews.ro
Zeci de mii de protestatari care fluturau steaguri israeliene și scandau sloganuri împotriva guvernului premierului Benjamin Netanyahu s-au adunat sâmbătă la Tel Aviv, cerând organizarea de noi alegeri și aducerea acasă a ostaticilor ținuți captivi în Fâșia Gaza, relatează agenția France Presse.
VIDEO Protest uriaș la Tel Aviv, cu 150.000 de oameni, față de guvernul lui Netanyahu și „șobolanii din Knesset”: „Opriți războiul!”
Mii de persoane participă la o demonstrație pentru a cere un acord privind eliberarea ostaticilor din Fâșia Gaza și demiterea guvernului condus de Benjamin Netanyahu, în Tel Aviv, Israel, 22 iunie 2024. Sursa Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Proteste de amploare au avut loc săptămânal în acest oraș israelian din cauza modului în care Netanyahu a gestionat războiul ce durează de aproape nouă luni în enclava palestiniană, declanșat de asaltul grupării islamiste Hamas din 7 octombrie anul trecut asupra sudului Israelului.

Numeroși protestatari purtau pancarte pe care scria „Ministrul crimei” și „Opriți războiul!”, în timp ce oamenii se revărsau pe principala arteră a celui mai mare oraș israelian.

„Sunt aici pentru că mi-e teamă de viitorul nepotului meu. Nu va exista niciun viitor pentru ei dacă nu ieșim (în stradă, n.r.) și nu scăpăm de acest guvern oribil”, a declarat antreprenorul Shai Erel, în vârstă de 66 de ani.

„Toți șobolanii din Knesset (parlamentul israelian, n.r.)… nu l-aș lăsa pe niciunul dintre ei să fie paznicul unei grădinițe”, a mai spus antreprenorul.

Organizația antiguvernamentală Hofshi Israel a estimat că peste 150.000 de persoane au participat la miting, considerând că acesta a fost cel mai mare de la începutul războiului din Gaza.

Unii demonstranți s-au întins pe jos, acoperiți cu vopsea roșie, în Piața Democrației din oraș, pentru a protesta față de ceea ce ei spun că este „moartea democrației” țării sub conducerea lui Netanyahu.

Într-un discurs adresat mulțimii, un fost șef al agenției interne de securitate Shin Bet, Yuval Diskin, l-a condamnat pe Netanyahu, spunând că acesta este „cel mai rău prim-ministru al Israelului”.

Mulți israelieni sunt frustrați de coaliția de dreapta aflată la guvernare, din care fac parte ministrul Securității, Itamar Ben Gvir, și alți ultranaționaliști de extremă-dreapta, acuzând-o că prelungește războiul din Gaza și că pune în pericol securitatea țării și viața ostaticilor.

Yoram, un ghid turistic în vârstă de 50 de ani care a refuzat să își dea numele de familie, a declarat că participă la fiecare protest săptămânal deoarece Israelul are nevoie de alegeri „ieri” din cauza lui Netanyahu.

„Chiar sper ca guvernul să se prăbușească”, a spus el. „Dacă ajungem la data alegerilor, în 2026 – nu vor fi alegeri democratice”, a adăugat Yoram.

Militanții Hamas au capturat 251 de ostatici pe 7 octombrie anul trecut, dintre care Israelul crede că 116 se află în continuare în Gaza, inclusiv 41 despre care armata spune că sunt morți.

Un miting separat organizat la Tel Aviv a atras sâmbătă seară mii de rude și susținători ai ostaticilor.

Asaltul asupra Israelului s-a soldat cu moartea a 1.194 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanț al France Presse bazat pe cifre oficiale israeliene.

Riposta militară a Israelului în Gaza a provocat moartea a cel puțin 37.551 de oameni, majoritatea femei și copii, potrivit Ministerului Sănătății din enclava condusă de Hamas.

Citiți și:

INTERVIURILE HotNews.ro