Sari direct la conținut

VIDEO Raza de tractare, o marca a filmelor SF, devine realitate

HotNews.ro
Margea de polistiren, manipulata cu o raza de tractare sonora, Foto: Captura YouTube
Margea de polistiren, manipulata cu o raza de tractare sonora, Foto: Captura YouTube

Raza de tractare, des intalnita in filme science-fiction precum „Razboiului Stelelor” si „Star Trek” unde era utilizata pentru a prinde, de la distanta, nave spatiale si alte obiecte spatiale, devine ceva de domeniul realitatii, scrie Reuters. Cercetatorii au anuntat saptamana aceasta ca au dezvoltat o raza de tractare care foloseste unde sonore de amplitudine inalta pentru a face sa leviteze, pentru a muta si a roti obiecte de mici dimensiuni fara a intra in contact cu ele. Specialistii au in vedere aplicatii medicale, dar si in alte domenii, pentru dispozitiv.

„Ca unda mecanica, sunetul poate exercita o forta semnificativa asupra obiectelor. Amintiti-va de ultima data cand erati la un concert si cutia toracica va vibra pe ritmul muzicii”, explica autorul principal al studiului Asier Marzo, de la Universitatea din Bristol (Marea Britanie) si de la Universitatea Publica din Navarra (Spania).

Marzo a precizat ca aceasta raza de tractare sonica a manipulat obiecte de pana la 4 mm in diametru si poate controla pozitia si orientarea obiectelor pe care le face sa leviteze.

Dispozitivul utilizeaza ultrasunete cu frecventa de 40 kilohertzi. Auzul uman poate sa detecteze doar undele cu frecvente sub 20 de kilohertzi.

Oamenii de stiinta au folosit unde sonore emise prin 64 de boxe miniaturale numite traductoare pentru a crea ceea ce ei au numit o „holograma acustica” si pentru a controla un obiect fara a il atinge. Aceste valuri sonore au luat forma unor pensete pentru a ridica obiectul, un vortex pentru mentine un obiect in aparenta stare de levitare si o cusca pentru a inconjura un obiect si pentru a-l tine intr-o pozitie.

„Un simplu val nu va face altceva decat sa impinga particulele in directia de propagare. Cu toate acestea, valuri multiple vor interfera unele cu altele pentru a crea forme 3D complexe care exercita forta din toate directiile pentru a mentine particulele in loc”, a explicat Marzo.

Cercetatorul a precizat ca cel mai mare obiect mutat cu ajutorul dispozitivului a fost o margea de 4 mm facuta din polistiren.

„Cu traductoare speciale de putere mare ar fi posibil sa facem sa leviteze chiar si bile de otel”, a mai afirmat Marzo.

Asier Marzo a descris o potentiala aplicatie medicala. „Sunetul nu poate sa calatoreasca prin vidul din spatiu, dar poate sa o faca prin apa si prin tesutul uman. Asta ne-ar putea permite manipularea cheagurilor, a calculilor renali, a capsulelor de medicamente, a microinstrumentelor chirurgicale sau a celulelor in organism fara nicio incizie”.

Raze de tractare mult mai puternice, capabile sa faca sa leviteze obiecte mai grele de la distante mai mari, ar putea sa controleze obiecte care plutesc in conditii de imponderabilitate, precum cele din interiorul Statiei Spatiale Internationale (ISS), a mai aratat Marzo.

Studiul, la care au colaborat si cercetatori de la Universitatea Sussex din Marea Britanie si specialisti de la compania britanica Ultrahaptics, a fost publicat in revista de specialitate Nature Communications.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro