VIDEO Responsabil Orange, despre o posibilă achiziție a Telekom România: Dacă în România, ca și în alte țări din Europa, putem accelera capacitatea de a furniza servicii avansate de internet fix broadband vom lucra din greu să facem acest lucru posibil
Grupul Orange este lider la servicii de comunicații convergente fix-mobile în Europa și aceasta este strategia și pentru România, a precizat marți la București, Ramon Fernandez, director general adjunct pentru Europa, în cadrul grupului Orange. „Dacă în România, ca și în alte țari din Europa, putem accelera capacitatea de a furniza servicii avansate de internet fix broadband vom lucra din greu să facem acest lucru posibil și apoi, dacă un astfel de acord ar urma să fie încheiat, ar necesita în mod evident discuții cu ceilalți acționari.”, a spus acesta, întrebat despre informațiile privind posibila achiziție a Telekom România.
VIDEO Ramon Fernandez, director general adjunct al grupului Orange, despre posibila achiziție a telekom România:
„Suntem operatorul nr. 1 de servicii convergente (n.a fix-mobile) în Europa. (..) În România, în mod istoric, am fost numai operator de servicii de comunicații mobile. Am avut un acord cu Telekom privind capacitatea de a oferi și servicii fixe. Acum, dacă în România, ca și în alte țari din Europa, putem accelera capacitatea de a furniza servicii avansate de internet fix broadband către clienți vom lucra din greu să facem acest lucru posibil și apoi, dacă un astfel de acord ar urma să fie încheiat ar necesita în mod evident discuții cu ceilalți acționari.”, a declarat marți, la București, Ramon Fernandez cu ocazia lansării rețelei 5G Orange în România.
Sorin Grindeanu, președintele ANCOM (arbitrul telecom) a spus recent, întrebat despre informațiile privind posibila vânzare a telekom România, că ‘cei care vând ne-au informat despre această posibilitate’ și că ‘statul ar trebui să-și evalueze foarte bine participația’.
„Cei care vând ne-au informat despre această posibilă tranzacție. Sunt discuții pe care în mod normal le ai, fie că sunt formale sau informale, nu este niciun secret, că ați scris toți despre această posibilă achiziție. Posibilă, pentru că nu avem de unde să știm.„, a spus Grindeanu.
- Pentru detalii citește: Sorin Grindeanu, despre posibila vânzare a Telekom România: Cei care vând ne-au informat despre această posibilitate. Statul ar trebui să-și evalueze foarte bine participația
În luna septembrie din acest an, un purtător de cuvânt al Grupului Orange a transmis ca reacție la articolul HotNews.ro privind un posibil acord cu DT/OTE pentru preluarea operațiunilor fixe ale Telekom România:
- „Ambiția Grupului Orange continuă să se concentreze pe poziția de operator-lider de comunicații fixe și mobile în Europa și evaluăm oportunitățile existente în țările în care activăm pentru a avansa această strategie. Ca de obicei, vom informa părțile interesate în legătură cu deciziile corporative relevante, dar, ca principiu, nu comentăm în privința speculațiilor referitoare la piețele locale de fuziuni și achiziții.”
Grupul Deutsche Telekom/OTE ar fi agreat vânzarea către Orange a acțiunilor deținute la Telekom România (n.a doar Romtelecom), dar mai este nevoie și de acordul statului român care ar avea drept de preemțiune, au precizat luni, 23 septembrie, pentru HotNews.ro surse apropiate procesului.
Ministrul Comunicațiilor, Alexandru Petrescu, i-a propus în data de 22 iulie premierului Dăncilă să creeze și să coordoneze un grup interministerial din care să facă parte reprezentanți ai Ministerelor de Comunicații, Justiție, Finanțe, Consiliul Concurenței, SRI și SIE, iar miercuri, 25 septembrie, a fost convocată o primă ședință în acest sens.
Ministrul Comunicațiilor, Alexandru Petrescu, a transmis în data de 22 iulie 2019 o propunere către Guvern privind constituirea unui grup de lucru interministerial, în directa coordonare a premierului Dăncilă, care să aibă ca obiect analiza și asistarea în procesul avansat de vânzare de către Deutsche Telekom/OTE a pachetului de acțiuni deținut la companiile din România, o tranzacție care ar fi de interes strategic pentru statul român, au precizat pentru HotNews.ro surse apropiate procesului.
- Surse din industrie: DT ar fi agreat vânzarea către Orange a operațiunilor fixe de la Telekom România, dar totul ar fi blocat la Guvern
O sursă din industrie a precizat pentru HotNews.ro că, în urmă cu câteva săptămâni, Orange a făcut cu certitudine o ofertă pentru preluarea infrastructurii fixe a Telekom România.
Amintim că Telekom România este compusă din fostele firme Romtelecom și Cosmote.
Orange, liderul pieței de comunicații mobile din România, este interesată de preluarea infrastructurii fixe de comunicații a fostului Romtelecom, pentru a fi un furnizor complet de servicii fix-mobile, așa cum va fi și Vodafone care a preluat UPC.
Fostul Romtelecom este controlat de grupul elen OTE deține 54% din acțiuni, iar statul român, prin intermediul Ministerului Comunicațiilor, este acționar minoritar cu – 46% din acțiuni. Grupul elen OTE este controlat la rândul său de Deutsche Telekom (40% din acțiunile OTE).