VIDEO Românii, tribut de sânge pe şantierele din Italia: “Sectorul construcţiilor, cel mai periculos”
Pe 15 martie se desfăşoară în Italia o grevă a muncitorilor din construcţii, prima în ultimii 20 de ani la care au aderat toate sindicatele din Peninsulă. Mii de muncitori, printre care şi români, se adună în Piazza del Popolo, la Roma, pentru a protesta împotriva guvernului, acuzat că nu a demarat o serie de proiecte de infrastructură la nivel naţional. Muncitorii protestează şi pentru a atrage atenţia asupra condiţiilor dificile de muncă şi a numărului crescut de accidente. Sectorul construcţiilor, care se află de aproape 10 ani în criză, este unul cu cea mai mare prezenţă de români. Printre problemele principale cu care se confruntă muncitorii români se numără şomajul, munca la negru şi lipsa informaţiilor cu privire la normele de siguranţă pe şantiere.
Am discutat cu doi dintre românii care participă la greva din 15 martie: Iulian Manta şi Daniel Grigoriu, sindicalişti care cunosc bine situaţia dramatică pe şantierele din Peninsulă şi sunt implicaţi de ani de zile în campanii de informare cu privire la drepturile muncitorilor români şi siguranţa la locul de muncă.
- Un bilanţ tragic: 26 de români, victime în 2018
Românii sunt pe primul loc printre străini în ceea ce priveşte accidentele la locul de muncă. Bilanţul este, în fiecare an, unul tragic: în 2018 au fost raportate 1.133 de accidente mortale, dintre care 786 la locul de muncă şi restul în timpul deplasării către şi dinspre locul de muncă. Potrivit statisticilor oficiale, din 786 de accidente mortale înregistrate în Italia la locul de muncă în toate sectoarele, 26 au avut ca victime cetăţeni români. Pe următoarele locuri, la distanţă, se regăsesc albanezii şi marocanii, cu 17 respectiv 8 accidente fatale.
- Marian Neacşu: strivit de un balot, la doar 22 de ani
Iată câteva cazuri de accidente mortale la locul de muncă în Italia, referitoare la primele luni ale anului.
Joi, 14 martie, Cristian Rizoiu, un român de 55 de ani, a căzut de pe o schelă la Cerveteri, lângă Roma şi s-a lovit mortal la cap. Potrivit primelor cercetări, bărbatul lucra la tencuiala casei unui prieten.
Tot în apropiere de Roma, pe 23 februarie, un tânăr de doar 22 ani, Marian Neacşu, a murit strivit de un balot de hârtie la locul de muncă, în oraşul Pomezia. Candido De Angelis, primarul oraşului Anzio, a vrut să fie alături de familia românului: «Moartea acestui tânăr, în timp ce lucra, ne lasă fără cuvinte. Accidentele mortale la locul de muncă sunt în creştere şi reprezintă o adevărată dramă naţională, e nevoie de o intervenţie urgentă pentru a evita asemenea episoade”.
Pe 7 ianuarie, un pădurar de 48 de ani, tot român, a fost lovit de un copac în timp ce lucra lângă localitatea Rieti (regiunea Lazio) iar pe 10 ianuarie un alt român, de 47 de ani, a murit strivit de tractorul pe care îl conducea la Policoro, în regiunea Basilicata.
- Iulian Manta: „80% din străinii de pe şantiere sunt români”
„Deşi în ultimii zece ani de zile numărul a scăzut drastic numărul locurilor de muncă în construcţii, încă se moare pe şantiere. Numărul accidentelor a crescut, în loc să scadă, proporţional cu scăderea locurilor de muncă. 80% dintre străinii care lucrează pe şantiere în Italia sunt români, iar bilanţul accidentelor este în fiecare an unul dramatic. Numărul exact al accidentelor cu victime din România nu se cunoaşte, pentru că în ultimii ani statisticile nu au mai fost făcute şi pe criterii de naţionalitate”, explică pentru HotNews.ro Iulian Manta, sindicalist la Feneal Uil.
Alături de alţi români, Iulian participă la manifestaţia de pe 15 martie la Roma, pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la accidentele mortale pe şantiere, „morti bianche”, cum li se spune în Italia: „Vom fi în Piazza del Popolo să atragem atenţia instituţiilor cu privire la riscurile pe şantiere, dar şi pentru a cere guvernului să demareze numeroasele lucrări de infrastructură programate şi amânate”, a declarat acesta joi, pentru HotNews.ro.
- „E criză: românii încearcă să supravieţuiască”
Daniel Grigoriu, de mulţi ani reprezentant al românilor în sindicatul de categorie Fillea Cgil, face pentru HotNews.ro un bilanţ al crizei din ultimii ani: „Românii încearcă să supravieţuiască, dar nu mai sunt condiţiile, posibilităţile pe care le aveau acum 10, 20 de ani. Accidentele de muncă sunt, paradoxal, la fel de numeroase, deşi asistăm la o criză majoră în domeniu, mai ales în ultimii ani. Să sperăm că ne vom mobiliza, după 25 de ani şi vom participa în număr cât mai mare la manifestaţia de la Roma. Este prima oară în toţi aceşti ani când sindicatele îşi unesc forţele, pentru că lumea e demoralizată de situaţia politică. Vrem să atragem atenţia asupra faptului că sectorul construcţiilor rămâne motorul economiei”.
- „Şantierele, cele mai periculoase locuri de muncă”
„Faptul că românii sunt pe primul loc în statisticile accidentelor la locul de muncă reflectă şi proporţia lor la nivel de populaţie, fiind cea mai numeroasă comunitate printre străini”, ne spune Francesca Alberti, secretar al sindicatului Fillea CGIL, unul din organizatorii manifestaţiei. „Ce se poate face pentru a reduce acest bilanţ tragic? Trebuie să se investească mai mult în respectarea normelor de siguranţă la locul de muncă. Azi, pentru a rămâne competitivi pe piaţă, se reduc în primul rând costurilor necesare prevenirii şi instruirii cu privire la normele de bază de siguranţă. Anul acesta, guvernul a redus drastic tocmai bugetul INAIL (Institutul Naţional de Asigurare contra Accidentelor la Locul de Muncă). Dacă am avea fonduri destinate unor campanii de informare şi formare, multe accidente ar putea di evitate: şantierele rămân cele mai periculoase locuri de muncă”.