Sari direct la conținut

VIDEO Rușii au trimis un elicopter de atac Ka-52 „Alligator” în zona centralei nucleare Zaporojie chiar în ziua vizitei Agenției Internaționale Energie Atomică

HotNews.ro
Elicopter de atac „Alligator” in Energodar, Foto: Captura video
Elicopter de atac „Alligator” in Energodar, Foto: Captura video

Forțele armate ale Rusiei au trimis un elicopter de luptă Kamov Ka-52 „Alligator” în zona centralei nucleare Zaporojie în ziua în care echipa Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică este așteptată să ajungă la centrală.

Mai multe înregistrări video cu un elicopter survolând orașul Energodar au apărut pe platformele social media în cursul dimineții, el fiind ulterior identificat ca un elicopter de atac Ka-52 „Alligator” intrat în serviciul Forțelor Aerospațiale Ruse în 2011.

Elicopterele de atac „Alligator” sunt considerate printre cele mai moderne pe care Rusia le deține, ea având doar 70 de astfel de aparate de zbor înainte de declanșarea războiului din Ucraina pe 24 februarie.

Însă forțele armate ucrainene au reușit să doboare mai multe elicoptere Ka-52, inclusiv cu arme neconvenționale precum lansatoare antitanc Stugna-P și rachete ușoare Mantlet primite din Marea Britanie.

În mod paradoxal, deși rușii i-au acuzat pe ucraineni că ar fi aterizat parașutiști în Energodar însă imagini video distribuite pe platformele social media au surprins nu doar elicopterul de atac rusesc survolând orașul, ci și transportoare blindate de personal rusești pe străzile sale.

De altfel, imagini realizate din satelit în urmă cu câteva zile arată că forțele rusești au dus blindate în imediata apropiere a centralei de la Zaporojie.

Orașul Energodar a fost construit în anii 1970 pentru a deservi centrala nucleară Zaporojie care se află lângă acesta, la fel cum mai cunoscuta localitate Prîpeat a fost creată pentru muncitorii centralei nucleare Cernobîl.

Vizită a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică la Zaporojie

Echipa de specialiști a AIEA este așteptată să ajungă joi la centrala nucleară din regiunea ucraineană cu același nume pe fondul temerilor că bombardamentele de aici ar putea provoca un dezastru nuclear similar cu cel de la Cernobîl sau Fukushima.

Inclusiv NATO a cerut o „inspecție urgentă” la această centrală, secretarul general Jens Stoltenberg afirmând pe 17 august că „ocuparea centralei de către ruși crește riscurile unui incident nuclear”.

Luni, purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a refuzat retragerea trupelor rusești de la centrală, cerând în schimb Occidentului să pună presiuni asupra Ucrainei „pentru a înceta bombardamentele”. Moscova susține că ucrainenii ar fi în spatele atacurilor cu artilerie din zona centralei.

Joia trecută centrala nucleară de la Zaporojie a fost deconectată de la rețeaua electrică timp de mai multe ore din cauza unui incendiu. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat ulterior că un dezastru a fost evitat la limită datorită intervenției generatoarelor Diesel.

Forțele rusești au capturat centrala nucleară Zaporojie în noaptea dintre zilele de 3 și 4 martie în timpul bătăliei pentru Energodar. Imediat la centrală a izbucnit un incendiu care a alarmat comunitatea internațională.

Din fericire acesta nu a scăpat de sub control iar nivelul radiațiilor din jurul centralei a rămas în parametri normali.

Urmărește ultimele evoluții din a 190-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO. Ultimele informații despre contraofensiva declanșată de ucraineni în regiunea Herson pot fi găsite aici:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro