Sari direct la conținut

VIDEO SpaceX a făcut al patrulea test cu mega-racheta Starship. Ambele trepte au revenit în mod controlat pe Terra, progresul fiind uriaș față de încercările precedente

HotNews.ro
Lansare SpaceX Starship, Foto: Handout / AFP / Profimedia
Lansare SpaceX Starship, Foto: Handout / AFP / Profimedia

Sistemul Starship al SpaceX a dovedit că poate să zboare, dar acum a arătat și că cele două componente pot să revină întregi pe Terra, nu să explodeze în atmosferă. Un al patrulea prototip Starship a fost lansat joi din Texas, iar segmentul Super Heavy, dar și naveta Starship au reușit să revină în mod controlat pe Terra. Este, de departe, cea mai reușită încercare de până acum, chiar dacă au fost și lucruri care nu au mers bine.

17:14Elon Musk, pe X: „Deși am pierdut multe plăcuțe ceramice și flapsurile sunt avariate, Starship a reușit până la capăt o aterizare controlată (soft landing) în ocean”.

17:05Se pare că la coborâre s-au desprins bucăți din Starship, iar aproape de momentul amerizării nu au ieșit chiar toate manevrele de schimbare a direcției. Chiar și așa, fără îndoială este un succes. O parte dintr-un flaps părea să se desprindă când Starship era la altitudinea de 50 km.

16:56Starship a reușit să ajungă în apele Oceanului Indian, printr-o amerizare controlată. A rezistat temperaturilor foarte ridicate de la reintrare.

16:52Starship rezistă. Are viteza de 3.000 km/h și se află la 30 km altitudine.

16:44Imagini superbe cu plasma din jurul Starship, în timpul coborârii pentru reintrarea în atmosfera terestră

16:34Totul pare să fie în regulă cu naveta Starship, înainte de reintrarea în atmosferă. Va rezista oare de data asta?

16:23Reintrarea navetei Starship ar trebui să se producă undeva în jurul orei 16.35. A atins viteze de peste 25.000 km/h, la altitudine de peste 150 km.

16:12Segmentul Starship este în zbor și rămâne de văzut dacă și el va reveni întreg pe Terra, rezistând temperaturilor mari de la reintrarea în atmosferă.

15:58Booster-ul Super Heavy a reușit să revină cu bine pe Terra, în mod controlat, în apele din Golful Mexic. A fost îndeplinit un obiectiv esențial al misiunii.

15:56În primele minute totul decurge conform planului și manevrele au fost conforme cu așteptările SpaceX pentru acest test.

15:50Starship a fost lansată în testul complet cu numărul 4.

15:48Totul este pregătit pentru lansare. S-a terminat fără probleme alimentarea.

15:30Continuă alimentarea cu metan lichid și oxigen lichid. Cu 20 de minute înainte de lansare compania spune că NU se întrevede vreo problemă tehnică. Este urmărită cu atenție viteza vântului, pentru a nu pune probleme la lansare.

15:00SpaceX a anunțat că se face alimentarea cu combustibil pentru Starship și pentru Super Heavy.

14:08Fereastra de lansare este între orele 15 și 17, iar SpaceX a anunțat că ținta este ca Starship să pornească la 15.50.

Practic, obiectivele principale acum sunt ca Super Heavy să amerizeze controlat, cu viteză redusă, în Golful Mexic, iar naveta Starship ar trebui să reușească o „intrare controlată” în atmosferă, scutul termic ar trebui să reziste temperaturilor de peste 2.500 C și finalul (fericit) al misiunii ar fi ca Starship să-și termine călătoria în Oceanul Indian, fără a mai exploda pe parcurs.

Chiar și dacă totul merge bine și ambele componente ajung întregi pe Terra, SpaceX nu le va refolosi la alte misiuni.

Racheta SpaceX este formată din două părți: Starship este nava spațială/treapta superioară (cu șase motoare Raptor), iar Super Heavy este boosterul/treapta principală (de propulsie), cu 33 de motoare Raptor, de care este nevoie pentru a scăpa de atracția gravitațională a Pământului. Racheta are 120 metri înălțime, fiind cea mai mare și cea mai puternică realizată vreodată.

Trei teste s-au mai făcut: primul în aprilie 2023, al doilea în noiembrie anul trecut și al treilea în martie 2024, acest ultim test având rezultate mult mai bune.

În zborul 2 de test, care a durat opt minute, s-a reușit separarea cu succes a celor două componente, iar în zborul 3 de test s-a reușit separarea, iar nava Starship a reușit să zboare timp de 50 de minute, până când a explodat la intrarea în atmosferă.

La testul din 6 iunie, SpaceX speră că boosterul Super Heavy va efectua toate manevrele necesare pentru a ateriza controlat în Golful Mexic. Și pentru nava Starship obiectivul este să se facă o intrare controlată în atmosferă și scutul termic să reziste, ideea fiind ca Starship să ajungă în Oceanul Indian întreagă, nu să explodeze în aer.

SpaceX spune că a învățat multe din cele trei încercări din ultimul an și a aplicat o serie de modificări tehnice prototipului testat acum.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro