Sari direct la conținut

​VIDEO Stadiul proiectelor de infrastructură rutiere aflate în construcție. Compania de Autostrăzi a ținut prima teleconferință publică cu toți directorii din țară și constructorii

HotNews.ro
Nodul rutier de la Sebes intre Autostrazile A10 si A1 si DN1, Foto: Captura YouTube
Nodul rutier de la Sebes intre Autostrazile A10 si A1 si DN1, Foto: Captura YouTube

Stadiul proiectelor de infrastructură rutieră din țară a fost analizat de către Compania de Autostrăzi într-o teleconferință cu directorii regionali și constructorii implicați. Ședința video a fost făcută publică integral, marcând o premieră pentru autoritățile de la drumuri. „Este firesc să informăm cetățenii asupra stadiului implementării proiectelor. Trebuie să vă obișnuiți cu acest tip de conferințe pe care o să-l mai avem”, a spus directorul general al CNAIR, Mariana Ioniță.

„Este o primă ședință publică. Este firesc să informăm cetățenii asupra stadiului implementării proiectelor. Trebuie să vă obișnuiți cu acest tip de conferințe pe care o să-l mai avem”, a spus directorul general al CNAIR, Mariana Ioniță.

„Investițiile mari sunt motor economiei, nu numai pe perioadele de criză. Vă rog să vă concentrați în perioada următoare să asigurați o implementare corespunzătoare a șantierelor, potrivit graficelor de execuție, cu respectarea prevederilor din ordonanțele militare. Este primăvară, avem vreme bună, este un motiv ca șantierele să meargă strună în toată țara. Avem șantiere noi deschise unde așteptăm să vedem o dezvoltare zi de zi a efectivelor de utilaje”, a mai spus Ioniță.

  • Stadiul proiectelor, la zi:

A3 Chețani – Câmpia Turzii, 15,7 km – Straco Grup:

Despre nodul rutier de la Chețani, acolo unde nefiind finalizată lucrarea există riscul ca tronsonul Iernut – Chețani care va fi gata la vară să nu poată fi folosit, reprezentantul Straco a informat că vor să realizeze bretelele de descărcare pentru a fi gata odată cu inaugurarea lotului adiacent. Ulterior, întreg nodul rutier ar trebui să fie gata până la finalul lunii august.

„Ne-am asumat din nou că putem face acea descărcare simultan cu deschiderea colegilor de la Astaldi, rămânând în esență ca întreg nodul să fie finalizat la sfârșitul lunii august”, a spus constructorul.

A3 Chețani – Iernut – 17,9 km – Astaldi-Max Boegl:

„Avem în șantier astăzi 533 de persoane. Nu s-a schimbat nimic, noi ne menținem programul, cu termen de finalizare la sfârșitul lui iunie”, a spus reprezentantul constructorului.

A0 Centura de Sud Lotul 1 (17 km) și Lotul 2 (16,3 km) – unde constructor este firma turcească Aksim Alarko.

Reprezentantul constructorului a spus că Lotul 1 se află în etapa de proiectare, iar pe Lotul 2 e nevoie de exproprieri și emiterea autorizației de construcție pentru a putea intra pe teren.

A10 Sebeș – Turda

Lotul 2 (24,25 km), constructorul grec Aktor a declarat că s-a angajat că va finaliza tronsonul până la 30 noiembrie, un termen pe care a insistat în cadrul întâlnirii și ministrul Transporturilor Lucian Bode.

Lotul 1 (17 km), constructor Impresa Pizarotti: „Față de săptămâna trecută înregistrăm o mărire de resurse, de oameni și de utilaje. Vom menține acest ritm. progresul fizic a depășit 86%, cel financiar este de aproape 76%. Vă rugăm să dăm curs acelei etape agreate pentru a emite și aproba certificatele de plată, să atingem un flux financiar constant. Termenul de finalizare a lucrărilor este de 30 noiembrie”.

DRDP Cluj: „Ieri am vizitat cele două loturi. Am discutat cu constructorii despre modul de lucru de după Paște. Până joia viitoare constructorii să prezinte un grafic accelerat de lucrări, în două schimburi: pe zi și pe noapte. În final am rămas la această decizie. Volumul lucrărilor nu va face posibilă finalizarea la termen fără două schimburi”.

Centura Bacău – autostrada A7 – 32 km (16 km de autostradă) – Constructorul UMB a ridicat o problemă cu relocarea unei linii Transelectrica.

A intervenit ministrul Bode, către directorul CNAIR: „Eu aud povestea asta cu linia de 110kv de câteva luni. Eu, mâine, vă facilitez întâlnirea cu directorul general Electrica, doamna Corina Popescu și tranșăm aceatsă problemă. Că deocamdată plimbăm hârtii între noi și electrica, iar antreprenorul se uită la noi”.

Drumul expres Craiova – Pitești

Lotul 2 (40 km) – constructor UMB.

Conducerea CNAIR a salutat mobilizarea bună a constructorului care a atacat deja mai multe zone (VEZI aici VIDEO din dronă).

DRDP Craiova a ridicat însă unele probleme: „Din toate imobilele de pe traseu doar una de la Balș poate fi demolată. Celelalte au diferențe de suprafață și s-a dat drumul ieri la un proiect de HG care să rectifice suprafețele respective, va mai dura puțin. N-au fost măsurate de la început bine”.

Lotul 1 (17,7km) – constructor Tirrena Scavi.

„Pe secțiunea 3, pe opt kilometri lucrăm acum, facem piloți și terasamente. A rămas problema cu secțiunile 1 și 2 unde trebuie să fie finalizat proiectul tehnic. Am primit de la voi (n.r. CNAIR) niște comentarii și până la sfârșitul săptămânii va fi predat integral pentru ambele secțiuni. Problema e că pe secțiunile 1 și 2 trebuie făcută arheologia (n.r. descărcarea arheologică) cât de repede pentru ca să putem să începem”, a spus constructorul.

Directorul CNAIR: „Păi așteptăm de la dvs proiectul tehnic, să știm coridorul să trecem la actul normativ de expropriere. Haideți să intrăm în grafic pe zona de proiectare. Aduceți proiectul tehnic luni și pe zona pe care aveți autorizație, vă rugăm din suflet ca după Paște să aveți personal și utilaje suficiente acolo”.

Pasajul Berceni de pe Șoseaua de Centură Sud:

Trameco: „Așteptăm ultimele avize de la Distrigaz și de la Enel. Estimăm că în 2-3 săptămâni lucrurile se vor întâmpla. După care predăm proiectul tehnic și vom obține autorizația de construire”.

Autostrada A3 Biharia – Borș – 5,3 km – constructor Trameco

„Noi aveam termenul la sfârșitul lui august, dar noi vom termina în luna iunie. Ne păstrăm acest grafic cu un singur semn de întrebare legat de materialele care vin din Italia. Se lucrează la capacitate maximă, peste 100 de utilaje, peste 200 de muncitori”, a spus constructorul.

Pasajul Oltenițape Șoseaua de Centură Sud

Itinera: „O problemă legată de exproprieri, mai exact de autorizațiile de demolare. Noi am încercat să mergem înainte și să facem documentația pentru autorizațiile de demolare, dar pentru că nu suntem lăsați să intrăm în curte, vrem să folosim instrumentar montat pe drone. Ei bine, ni s-a spus de la Autoritatea Aeronautică faptul că pe Centura Bucureștiului nu se poate ridica drona. Deci există metode prin care s-ar putea face anumite lucruri, dar probabil trebuie modificat ceva în legislație”.

A doua problemă, potrivit constructorului, este organizarea unei ședințe între ingineri, DRDP, SDN, Poliție, Primării pentru obținerea restricțiilor de trafic.

Varianta de Ocolire Satu Mare – 19,5 km. Constructor: ITINERA SpA Collini Lavori SpA – Via Design SRL:

DRDP Cluj: „La Satul Mare lucrează astăzi 241 de persoane, au un progres fizic de 53% șli financiar de 43%. Termenul lor de finalziare este iunie 2021, dar probabil cu o mobilizare mai bună vor ajunge la aproape de finalizare încă de anul acesta”.

Constructorul a mai acuzat și problema de personal în contextul pandemiei de coronavirus, indicând că o parte din staff sunt blocați acasă și nu pot ajunge la birou sau nu sunt în șantier fizic. „Sunt niște lucruri care ne încurcă să fluidizăm”.

Varianta de Ocolire Timișoara – 26 km – Constructor: Tirrena Scavi

„Am primit ordin de începere pe 25 martie. Am început să lucrăm: se execută decopertare, platforme execuție foraj, drumuri de acces, defrișări. Cu un pic de noroc după Paști începem forajele”, a declarat reprezentantul constructorului.

A3 Râșnov – Cristian – 6,3 km – constructor: Alpenside

„Suntem înaintea graficului cu lucrările”, a spus directorul CNAIR.

Alpenside: „Față de săptămâna trecută am primit și aprobarea pentru parapeți. Mai lucrăm la partea de semnalizare”. Reprezentantul constructorului a mai cerut și o adresă de la CNAIR privind extensia de timp, având în vedere că oficial contractul are termen luna aprilie”.

A1 Sibiu – Pitești, Secțiunea 1 Sibiu – Boița – 13 km. Constructor: Porr

„Am început lucrările de terasamente și lucrările de foraje de coloane. După sărbători vom mări numărul de utilaje și de muncitori și pe celelalte tipuri de lucrări. Suntem foarte preocupați de sănătatea personalului, asigurăm tuturor angajaților noști și ai subcontractorilor toate echipamentele de protecție. În rest suntem în regulă”.

Vezi și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro