Sari direct la conținut

VIDEO Stoltenberg vrea un nou centru maritim al NATO pentru apărarea infrastructurii submarine / Alianța trebuie să facă mai mult în ceea ce privește standardizarea munițiilor

HotNews.ro
Jens Stoltenberg, Foto: Kenzo Tribouillard / AFP / Profimedia Images
Jens Stoltenberg, Foto: Kenzo Tribouillard / AFP / Profimedia Images

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat miercuri că se așteaptă ca miniștrii apărării din cadrul alianței să convină asupra înființării unui nou centru maritim NATO pentru securitatea infrastructurilor submarine critice, atunci când se vor întâlni joi. Asta în contextul în care Rusia ar putea sabota cablurile subacvatice. Totodată, secretarul NATO a spus că alianța trebuie să facă mai mult în ceea ce privește standardizarea munițiilor.

  • „Centrul ne va crește gradul de conștientizare a situației și va spori prezența maritimă pentru descurajare și apărare”, a spus el într-o conferință de presă.

Reamintim că șeful de informații al NATO, David Cattler, a avertizat de la începutul lunii mai că Rusia ar putea sabota cablurile subacvatice pentru a pedepsi națiunile occidentale pentru sprijinirea Ucrainei.

„Există îngrijorări sporite că Rusia ar putea viza cablurile submarine și alte infrastructuri critice în efortul de a perturba viața occidentală, pentru a obține avantaje împotriva acelor națiuni care asigură securitatea Ucrainei”, a declarat David Cattler reporterilor.

Secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, spunea, tot în luna mai, că nu există nicio îndoială că Rusia are „intenția și capacitatea” de a viza energia subacvatică și liniile de comunicații ale Occidentului.

Standardizarea munițiilor

Stoltenberg a adăugat că miniștrii vor revizui un nou plan de acțiune pentru producția de apărare, cu scopul de a spori interoperabilitatea munițiilor și echipamentelor membrilor NATO.

  • „Din toamna trecută, lucrăm la cum să creștem producția de apărare (…) Standardizarea este o responsabilitate de bază a NATO (…) Trebuie să facem mai mult în ceea ce privește standardizarea munițiilor”, a declarat Stoltenberg, adăugând că industria de apărare are nevoie de contracte.

Stoltenberg a repetat că nu a văzut nicio schimbare în postura rusă care să necesite o schimbare a posturii nucleare NATO.

Aderarea Suediei la NATO

Jens Stoltenberg a declarat în ceea ce privește încercarea Suediei de a adera la NATO că s-au înregistrat unele progrese în timpul discuțiilor din Turcia.

În martie, Turcia a ratificat cererea Finlandei de aderare la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, dar încă se opune ca Suedia să adere la alianță, la fel ca și Ungaria.

Despre contraofensiva Ucrainei

Jens Stoltenberg a declarat miercuri că este prematur să vorbească despre contraofensiva Ucrainei, aflată la început, transmite Reuters.

  • „Nu știm dacă acesta va fi un punct de cotitură în război (…) Cu cât mai multe câștiguri face Ucraina, cu atât mai puternică este poziția ei la masa negocierilor”, a declarat Stoltenberg într-o conferință de presă.

Jens Stoltenberg a pledat miercuri pe de altă parte pentru intensificarea ajutorului militar occidental pentru armata ucraineană, astfel încât aceasta să poată continua contraofensiva în pofida pierderilor deja suferite, relatează EFE, potrivit Agerpres.

  • „Lucrul cel mai evident de făcut este să ne asigurăm că ei (ucrainenii) au arme şi resurse pentru a-şi putea continua ofensiva”, a subliniat Stoltenberg. „Ministrul (ucrainean al apărării Oleksii) Reznikov şi comandanţii militari ucraineni vor informa asupra nevoilor urgente”, a precizat el.
  • „Nimeni nu poate prezice evoluţia pe câmpul de luptă. Când te confrunţi cu forţe statice bine pregătite, cu câmpuri de mine şi linii defensive, trebuie să te aştepţi la pierderi şi luptele sunt crâncene”, a mai atenţionat Stoltenberg.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro