Sari direct la conținut

​​VIDEO Titov Buzescu: Rompetrol negociaza cu un partener din Republica Moldova pentru 10-15 statii / Exista transparenta si dorinta de dialog intre KazMunaiGaz si Romania in chestiunea obligatiunilor

HotNews.ro
Titov Buzescu in studioul HotNews.ro, Foto: Hotnews
Titov Buzescu in studioul HotNews.ro, Foto: Hotnews

Rompetrol prognozeaza un pret constant al petrolului in 2012 si vizeaza extinderea retelei de statii atit in Romania, cit si in Republica Moldova, Bulgaria si Ucraina, a declarat vicepresedintele companiei, Titov Buzescu, intr-un interviu pentru HotNews.ro. Referitor la chestiunea obligatiunilor Rompetrol, Buzescu a spus ca „de ambele parti exista transparenta si dorinta de dialog, asta fiind o conditie sine qua non pentru a ajunge la o intelegere”.

Titov Buzescu despre pretul combustibilului

Rep: Buna ziua. Exista multa lume care se plange de faptul ca pretul combustibililor e prea mare, ca economia suporta din ce in ce mai greu. In timpul intalnirii online ati prezentat cititorilor un calcul simplu, cum este format acest pret. Daca ne puteti spune in momentul acesta pe un litru de combustibil care este profitul Rompetrol?

Titov Buzescu: Am incercat sa explic cat mai clar, intr-adevar consumatorii au tot dreptul sa fie nemultumiti de pretul carburantilor pe care astazi ii avem la pompa, dar sunt mai multi factori care influenteaza pretul unui litru de carburant la pompa. Aici vorbim de cotatia internationala a produselor petroliere, vorbim de cursul de schimb dolar-leu, vorbim de nivelul de taxe, impozite percepute de fiecare stat.

La data de 14 martie, ca sa fiu mai precis, pretul unui litru de motorina FX, cel mai vandut produs al companiei Rompetrol, era 5,97 ron pe litru. Din cei 5,97 ron pe litru, 1.16 il reprezenta TVA-ul, 1,37 nivelul de acciza, 2,98 cotatia internationala, adaosul comercial al companiei Rompetrol 0,47 ron pe litru. Am mai spus-o si o repet inca o data: daca cineva ar reusi sa faca serviciile pe care Rompetrol le face la 0 cost, cotatia internationala si nivelul de taxe si impozite ramanand aceleasi, ne-am astepta la un pret de 5.5 ron pe litru, datele vizavi de data de 14 martie 2012.

Rep: Care ar fi potentialul de scadere, in viitorul apropiat pentru pretul combustibilului?

Titov Buzescu: Asa cum vedeti, din partea Rompetrol, la un adaos de 0.47 ron pe litru, orice reducere, desi in ultimii ani am facut reduceri de costuri de peste 200 milioane de dolari, orice descrestere, pentru ca am mers pana la zero, nu va reduce semnificativ pretul unui litru la pompa. Nivelul cotatiei, care nu este in controlul companiei Rompetrol, nivel de taxe, impozite si TVA. Au mai fost intrebari si incerc sa preintampin: de ce atata crestere de pret istorica..

Rep: … fata de 2006, 2007, sa spunem.

Titov Buzescu: Din pacate, ultima cifra pe care o am la mine este trimestrul unu al anului 2010, cand pretul pe litru era 4,1 lei. Actualmente s-a ajuns la 5,9 lei. Ce pot sa va spun, fara a recapitula nivelul de taxe impozite si cotatii, in trimestrul unu al anului 2010, adaosul comercial al Rompetrol era 0,6 lei, actualmente asa cum a spus este 0,47 lei.

In plus de atat, la trimestrul unu al anului 2010, cursul ron-dolar era 2,9, iar acum este 3.3. Pe parcursul a doi ani, desi pretul a crescut, marja comerciala a companiei Rompetrol a scazut in lei, scaderea este si mai adanca daca facem conversia in dolari.

Rep: Ce previziuni aveti pentru anul 2012, un an in care, sa nu uitam, avem si cateva evenimente politice internationale care ar putea sa afecteze pretul global al petrolului: alegeri in SUA, in Franta?

Titov Buzescu: In ceea ce ne priveste, pentru ca nimeni nu poate face o previziune exacta, si asta o dovedeste realitatea, credem ca barilul – care astazi este la 123 (dolari – n.red.) – poate va mai cobori in jurul valorii de 110, 115, dat fiind nivelul de accize si actualul curs leu-dolar, speram ca nu va mai avea variatii majore, nici preturile nu se vor modifica simtitor intr-o directie sau alta.

Rep: Asadar, pana la sfarsitul anului previziunea ar fi de …

Titov Buzescu: …o relativa constanta. De retinut faptul ca la modul in care opereaza actualmente companiile petroliere, in speta Rompetrol, la marginea actuala, inregistreaza pierderi.

Titov Buzescu despre procesul dintre statul roman si KazMunaiGaz legat de obligatiunile Rompetrol

Rep: Ati amintit mai devreme de actionarul majoritar al Rompetrol, Grupul KazMunaiGaz din Kazahstan. Intre statul roman si KazMunaiGaz exista in momentul asta o chestiune nerezolvata, si anume, conversia obligatiunilor in actiuni cu care statul roman nu a fost de acord, a contestat si in instanta in diverse etape…

Titov Buzescu: … s-a si pierdut …

Rep: … s-a si pierdut in instanta. Premierul Ungureanu a anuntat o relansare a discutiilor, a dialogului pe un alt plan, numind un diplomat, pe Mihnea Constantinescu, ca responsabil de dialogul pe aceasta problema. La ce va asteptati? Care ar fi termenul optimist in care sa putem astepta o solutie si care ar fi acea solutie?

Titov Buzescu: E greu de estimat. Ar fi de dorit se sa ajunga la o intelegere cat mai repede. Faptul imbucurator este ca de ambele parti exista transparenta si dorinta de dialog, asta fiind o conditie sine qua non pentru a ajunge la o intelegere. Bineinteles, cu cat acest termen este mai scurt e benefic pentru ambele parti. Ce as vrea sa adaug aici, pentru ca este o confuzie in general, vizavi de aceasta datorie. Da, era datoria post-privatizare a companiei Rompetrol. Dupa privatizare aceasta nu mai era o datorie, a fost transformata intr-un instrument financiar, cu respectarea legislatiei in vigoare, asa spune Ordonanta de urgenta a Guvernului 118 din 2003, aprobata prin Legea 89 din 2005, aprobata de Parlament si validata totodata de Consiliul Concurentei, ca nefiind ajutor de stat.

Deci este un instrument financiar al carui mod de operare era foarte bine cunoscut de ambele parti de la primul moment, dobanda de la inceput stabilita, si nu e de neglijat ca pe parcursul acestor sapte ani Rompetrol a platit 250 milioane de dolari dobanzi, transformarea in actiuni in favoarea statului roman era deja de la inceput stipulata ca o posibilitate, nu a fost o surpriza.

Rep: O posibilitate aflata la indemina companiei, la indemina actionarului. Se pune intrebarea daca dupa intrarea Romaniei in UE, cand regulile de joc s-au schimbat, nu poate fi considerata ajutor de stat aceasta operatiune?

Titov Buzescu: Nu, am asistat la o operatiune similara, in urma cu cateva zile, cateva saptamani, cazul Oltchim in care datoriile catre statul roman au fost transformate in actiuni si validate de forurile europene ca nefiind ajutor de stat.

Rep: As reveni la dialogul care exista in momentul acesta intre partea romana si partea din Kazahstan. Credeti ca e posibila o solutie de mijloc in care statului roman sa i se plateasca nu cererea maximala de 600 de milioane de euro, ci o fractiune din aceasta suma?

Titov Buzescu: Ma depaseste subiectul. Nu fac parte din echipa de negociere, nu am aceste date.

Titov Buzescu despre investitiile Rompetrol

Rep: Rompetrol inregistreaza pierderi. In conditiile acestea de piata, se pune problema unei extinderi a retelei de distributie in Romania, dar si in pietele celelalte: Bulgaria, Moldova, Franta?

Titov Buzescu: Rompetrol fiind in sine un proiect strategic pentru actionarul majoritar de al carui sprijin ne bucuram, impreuna cu pretul platit pentru achizitie si investitiile ulterioare au contribuit cu aproape 4 miliarde de dolari, de la cumpararea companiei minusurile anuale depasesc, sunt de ordinul a sutelor de milioane de dolari, deci este clar ca este un proiect pe termen mediu si lung.

In Romania avem in vedere sa ne crestem reteaua prin surse proprii cu inca 4-5 statii, suntem in curs de obtinere a autorizatiilor legale. In Bulgaria vrem sa dezvoltam un parteneriat privat care ne-ar putea creste reteaua cu inca 35 de statii.

O discutie similara avem in Moldova, rezultatul ar fi inca 15-20 de statii.

Rep: Ne puteti spune care este partenerul din Moldova?

Titov Buzescu: E prea devreme, ar fi o speculatie. Negocierile n-as putea spune ca sunt in stadii incipiente, dar departe de a fi finalizate. In Ucraina avem intentia de a ne extinde pe piata de retail. Nu e niciun secret ca ne-am deschis o sucursala si in Turcia, din care deja am inceput sa analizam oportunitatile vizavi de piata de wholesale in prima faza, si retail intr-un viitor apropiat.

Rep: Legat de piata interna, in viitorul apropiat sunt asteptati doi jucatori, Socar, care e deja prezent in piata cu 14 statii, si Gazprom Neft via Nis, o sa intre pe piata de retail. Credeti ca mai e loc pe piata de inca doi jucatori de talia celor doua companii?

Titov Buzescu: Orice piata are un anumit consum si fiecare intrare sau parasire a unei piete se bazeaza pe un business plan. Nu pot judeca datele pe care fiecare companie isi cladeste business-plan-ul, intotdeauna e loc pentru toata lumea, nu avem o temere in acest sens. Spre exemplu, Socar-ul este competitorul nostru pe piata din Georgia, deci nu ar fi ceva nou pentru noi.

Rep: As reveni la piata interna, in zona de explorare si exploatare, unde Rompetrol e un jucator. Ati anuntat in urma cu o saptamana descoperiri semnificative langa Satu Mare. Ne puteti spune mai mult, la ce anume va asteptati? Ce cantitate de gaze naturale?

Titov Buzescu: Nu e neaparat aria mea de expertiza. Ce pot sa spun e ca avem cinci perimetre concesionate pentru activitatea de explorare, Satu Mare, Zegojani, Focsani, Gresu si Nereju. Acestea se gasesc in diferite stadii de prospectiune. Intr-adevar, la o sonda la 1600 m in perimetrul de la Satu Mare sunt semne, departe deocamdata de certitudine, e nevoie de prospectiuni si analize suplimentare, mai multe detalii tehnice probabil, in timp, vi le pot da colegii mei de la Divizia de Upstream.

Rep: Este prospectarea in Marea Neagra o optiune pentru Rompetrol in urmatorii ani?

Titov Buzescu: La momentul in care stam de vorba nu este un obiectiv si nu face parte din strategie. In momentul in care apar oportunitati, sunt analizate punctual.

Rep: Care sunt cele mai mari oportunitati de piata pe care le vedeti in momentul acesta si spre care se duce Rompetrol?

Titov Buzescu: Oportunitatea pe care vrem sa o exploatam deriva din cresterea capacitatii de productie a celui mai important activ al companiei, Rafinaria de la Petromidia care isi creste capacitatea de procesare de la 3,8 la cinci milioane de tone. Este clar ca pentru a comercializa eficient aceasta productie trebuie sa ne dezvoltam partea de vanzari de retail in bazinul Marii Negre, pentru a exploata surplusul de productie in mod eficient. Asta este motivul pentru care ne concentram foarte mult pe Turcia, Romania, Bulgaria, Moldova, Georgia, samd.

Rep: Ultima intrebare pe care as vrea sa v-o adresez e legata de alt subiect la moda acum, gazele de sist. E o efervescenta atat pro, cat si contra in public in momentul acesta. E interesata Rompetrol de astfel de exploatari?

Titov Buzescu: Nu, actualmente, nu avem ca strategie in a ne dezvolta. Ca o parere personala, fara sa fiu specialist, se poate observa din literatura de specialitate ca sunt pro si contra. Din, ma rog, asa zisele efecte secundare, face parte infestarea paturii freatice, eventuale miscari tectonice, faptul ca astfel de exploatari trebuie evitate a se face in situatii, in locuri dens populate. Pe de alta parte pot exista tehnologii care sa evite aceste obstacole, mai mult n-as putea sa spun si sa iau o pozitie radicala in stanga sau in dreapta.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro