Sari direct la conținut

VIDEO UPDATE Centralele eoliene, miza energiei curate: Cinci persoane, impuscate cu gloante de cauciuc in localitatea Cogealac din Constanta

HotNews.ro

Cinci persoane au fost ranite, luni, in localitatea Cogealac din judetul Constanta, fiind impuscate cu gloante de cauciuc, in urma unui conflict intre primar si localnici, pe de o parte, si angajatii unei firme de paza a societatii care amplaseaza centrale eoliene.

Potrivit comisarului sef Adrian Rapotan, adjunct sef in cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului (IPJ) Constanta, luni, in jurul orei 13.00, primarul din localitatea Cogealac, Hristu Cati, si cateva zeci de persoane au mers la societatea care se ocupa cu realizarea unui parc eolian in comuna pentru a o amenda. Acestia nu au fost lasati sa treaca gardul societatii, pe

Unde se afla comuna Cogealac

Unde se afla comuna Cogealac

Foto: Google Maps

motiv ca este proprietate privata.

„Agentii de paza au tras cu pistoale cu bile de cauciuc, initial in aer iar apoi, din cate am inteles, inspre picioarele localnicilor. Este vorba de un conflict mai vechi intre administratia locala si investitorul care construieste parcul eolian, referitor la eliberarea unor autorizatii”, a declarat, pentru Agerpres, purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Politie al Judetului (IPJ) Constanta, Radu Croitoru.

In urma conflictului intre primar, localnici si angajatii firmei de paza de la societatea respectiva, patru persoane au fost ranite usor cu gloante de cauciuc, fiind transportate cu ambulantele la Spitalul Judetean Constanta pentru investigatii medicale, transmite Mediafax.

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/player’; if(typeof flowplayer == ‘undefined’) { document.write(”); document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/4e396bdd37ebbb830789eb329482caae/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”)); content channel

Potrivit directorului medical de la Serviciul Judetean de Ambulanta Constanta, cinci persoane au fost ranite in urma conflictului.

„Exista cinci victime. Doua cu plagi impuscate la nivelul membrelor inferioare. Unul singur este mai instabil hemodinamic, cu plagi ceva mai grave, impuscat la nivelul toracelui. Mai avem un caz cu o plaga impuscata la nivelul cotului si inca un caz cu o plaga impuscata la nivelul membrului inferior”, a declarat, pentru Antena 3, doctor Aura Broasca, de la Serviciul de Ambulanta Constanta.

Cotidianul local „Replica” relateaza ca aproximativ 300 de localnici au protestat luni in fata primariei nemultumiti de faptul ca firma Ovidiu Development ar construi in mod ilegal un parc de eoliene pe un teren din localitate. De aici, edilul Cati Hristu, insotit de presedintele PNTCD Constanta, Tudorel Chesoi, si de localnici s-au deplasat la locul in care se construieste parcul eolian pentru a-i scoate de pe santier pe lucratori, insa intalnirea cu agentii de paza a generat intr-un adevarat scandal.

Politistii au declarat ca localnicii au aruncat cu pietre in agentii firmei de paza Romnational care s-au vazut nevoiti sa faca uz de arma, desi politistii recunosc ca nu este normal ca cineva sa traga la intamplare intr-o multime de oameni, relateaza „Replica”.

„Au trecut gloantele pe langa mine. Viceprimarul si fratele sau au fost impuscati alaturi de alte trei persoane. (…) Politia a fost prezenta la fata locului, dar nu a intervenit”, a declarat, pentru „Replica”, Tudorel Chesoi, presedintele PNTCD Constanta.

Politia ancheteaza cazul pentru a stabili daca firma de paza poate fi trasa la raspundere pentru folosirea armanentului.

Intre primarul comunei Cogealac si firma care se ocupa cu realizarea unui parc eolian in comuna exista un conflict mai vechi, edilul sutinand ca respectiva societate nu are autorizatie de constructie, insa reprezentantii societati spun ca au, motiv pentru care se judeca in instanta. Dosarul se afla pe rolul instantei, astfel ca primarul nu poate da amenzi.

Cotidianul Financiarul relata in iulie 2009 ca primarul din Cogealac, Cati Hristu, impreuna cu un grup de consilieri locali, refuza sa elibereze avizul necesar pentru ca autoritatea judeteana sa poate acorda certificatul de urbanism investitorului, impiedicand astfel finalizarea celui mai mare parc eolian din Europa, investitie care se ridica la 1,1 miliarde de euro, si provocand disensiuni in comuna, intrucat investitia este sustinuta de majoritatea locuitorilor, care si-au concesionat terenurile investitorului pe sume mari de bani.

Investitia a fost demarata in 2006, cand SC Ovidiu Development SRL, in numele CEZ, a incheiat un acord scris cu Primaria Cogealac pentru dezvoltarea unui parc eolian. Imediat dupa organizarea alegerilor locale de vara trecuta, lucrurile au luat o intorsatura neasteptata, scrie Financiarul. Noul primar a retras avizul acordat SC Ovidiu Development SRL, blocand astfel obtinerea documentatiei necesare de la Consiliul Judetean Constanta.

Inainte de acest episod, SC Ovidiu Development SRL apucase sa incheie contracte de concesiune cu aproape 100 de localnici din Cogealac, care au fost de acord sa puna la dispozitia investitorului terenurile proprietate personala in schimbul unei redevente de 1.800 de euro/an.

Cum s-a nascut proiectul de la Fantanele – Cogealac, in valoare totala de 1,1 miliarde euro

  • CEZ Group a anuntat ca va construi in Romania, in Fantanele si Cogealac, cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, cu o putere instalata de 600 MW (CEZ.ro)
  • Grupul Cez a cumparat proiectul eolian de la Continental Wind Partners (CWP), printr-o tranzactie de 315 mil. euro
  • Initial, proiectul a fost conceput de grupul Monsson, controlat de omul de afaceri suedez Emanuel Muntmark (nascut in Romania), care a vandut ulterior 95% din proiect catre CWP (Money.ro)
  • Prima etapa, la Fantanele, include 139 de turbine eoliene cu o capacitate de 347,5 MW si va deveni operationala pana la sfarsitul lui 2010. 
  • Lucrarile de constructie la cea de a doua etapa, de la Cogealac, care va produce 252,5 MW, sunt estimate sa inceapa in a doua jumatate a acestui an, cele 101 de turbine devenind operationale in 2011. 

UPDATE Energia regenerabila, ca afacere de viitor – Comisia Europeana impune statelor membre, inclusiv Romaniei, o tinta pentru cantitatea de energie obtinuta din surse regenerabile / Legea actualizata privind promovarea energiei regenerabile, publicata recent in Monitorul Oficial, prevede facilitati pentru investitori / Sunt disponibile fonduri europene de 433 milioane euro pentru investitii in energia regenerabila / Transelectrica a incheiat, pana in luna iunie 2010, 104 contracte cu centrale electrice eoliene.

Investitiile in energie regenerabila sunt incurajate de toate tarile europene, inclusiv Romania, prin facilitati si finantari acordate investitorilor. Motivul: Comisia Europeana impune statelor membre, inclusiv Romaniei, o tinta pentru cantitatea de energie obtinuta din surse regenerabile. Potrivit documentelor oficiale, pentru Romania, tinta prevazuta de directiva 2009/28/EC este la nivelul anului 2020 de 24% ca pondere a energiei din surse regenerabile in consumul final brut de energie, reprezentand o crestere de 6.2% fata de anul de referinta 2005 (valoarea de referinta pentru 2005 este de 17.8%).

Recent, a fost publicata Legea 220/2008 (modificata) pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile, stabilind modul in care producatorii vor putea beneficia de certificate verzi. Reprezentantii Musat & Asociatii au declarat, printre altele, pentru HotNews.ro ca „sunt cel putin 10-15 investitori cu care am discutat in ultimele luni si care detin atat interes, cat si resurse de a investi in proiecte energetice din resurse regenerabile”.

Pe de alta parte, din fondurile structurale europene sunt disponibile peste 430 milioane de euro pentru „Valorificarea resurselor regenerabile de energie pentru producerea energiei verzi” – Componenta 4.2. a Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice.

Pentru a isi valorifica productia si avea acces la reteaua nationala de transport a energiei, producatorii trebuie sa incheie contract cu Transelectrica. Pana la data de 3 iunie 2010, Transelectrica a incheiat 104 contracte cu centrale electrice eoliene. Vezi lista acestora precum si a avizelor pentru centrale eoliene, aici.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro