VIDEO UPDATE Guvernul a adoptat o ordonanta ce modifica profund Legea Audiovizualului. Amenzile CNA pentru televiziuni nu mai pot fi aplicate imediat daca sunt contestate in instanta. Amenzi severe si obligatii suplimentare pentru cablisti. Agentiile de media, lovite in relatia cu televiziunile
Guvernul a adoptat in sedinta de marti o ordonanta de urgenta ce modifica Legea Audiovizualului, au spus pentru HotNews.ro surse guvernamentale. Documentul a fost adoptat fara sa fi fost dezbatut public. O versiune anterioara a proiectului de ordonanta, care includea prevederi ce afectau profund independenta CNA, activitatea agentiilor de publicitate si a cablistilor, a starnit proteste vehemente ale acestora in ultimele saptamani, pana cand guvernul a declarat, pe 14 noiembrie, ca proiectul „nu mai este de actualitate”.
Contactati marti la pranz de HotNews.ro, mai multi reprezentanti ai industriei de media si publicitate au spus ca nu au fost informati si nu au primit niciun fel de informare oficiala cu privire la textul ordonantei de urgenta, a carei adoptare a fost anuntata initial de Digi24. Postul de televiziune a notat ca documentul a fost trecut pe ordinea de zi suplimentara a sedintei de azi a Guvernului.
Legea audiovizualului este o lege organica, dar a mai fost modificata, in trecut, prin ordonanta de urgenta, ultima data in 2008, tot in perioada alegerilor.
UPDATE 1 Potrivit noii versiuni a ordonantei, obtinuta de HotNews.ro, cele mai multe dintre prevederile versiunii care a circulat in prima parte a acestei luni raman intacte. Ies unele prevederi care, potrivit unor surse, ar fi fost „pricina de infringement de la Comisia Europeana”, precum cea care ar fi intarit controlul politic asupra CNA, prin posibilitatea ca membrii forului audiovizual sa fie demisi de catre Parlament prin respingerea rapoartelor anuale de activitate. Sunt pastrate masuri precum cele ce urmaresc:
- transparentizarea fata de televiziuni a fluxului de bani intre beneficiarii de reclama si agentii
- obligatii suplimentare, tehnice sau de alta natura, pentru cablisti, precum si amenzi de 1-3% din cifra de afaceri a acestora, aplicabile practic imediat
- aplicarea sanctiunilor CNA pentru televiziuni doar dupa solutionarea eventualelor contestatii in instanta
- masuri care exclud efectiv aplicabilitatea principiului „must carry” pentru sistemele DTH
- prevederea prin care posturile generaliste ies din randul „serviciilor de programe cu pondere semnificativa in formarea opiniei publice” – in functie de care se calculeaza eventuale pozitii dominante de piata. Acestea servicii se limiteaza acum la „serviciile de programe de stiri, de analize si dezbatere pe teme politice si/sau economice de actualitate”.
Aceste masuri contestate vehement, acum doua saptamani, de Uniunea Agentiilor de Publicitate din Romania si de seful Asociatiei Cablistilor, Radu Petric. Acestia vorbeau, atunci, despre „berlusconizarea” audiovizualului, invocau „interesele Intact” si criticau incalcarea principiilor concurentei si ale libertatii economice.
www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/player’; if(typeof flowplayer == ‘undefined’) { document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/756ed32407b67e3d8ee13897e44f555f/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));
UPDATE 2 Purtatorul de cuvant al guvernului a anuntat in conferinta de presa aceasta ordonanta, spunand ca initiatorul proiectului „a fost Ministerul Comunicatiilor, apoi a urmat tot traseul de avizare, inclusiv Ministerul Finantelor, Ministerul Justitiei”. Pe pagina unde MCSI supune dezbaterii publice proiectele pe care le initiaza, proiectul de ordonanta de urgenta nu figureaza.
Intrebat care sunt conditiile exceptionale care justifica o astfel de ordonanta, Andrei Zaharescu a reafirmat ce scrie in preambul, anume ca „se doreste eliminarea de practici netransparente si neconcurentiale”. Intrebat de ce nu a existat dezbatere publica, Zaharescu a spus: „Atata vreme cat guvernul a hotarat ca intr-adevar este prioritar sa se elimine aceste practici neconcurentiale, nu vad care ar fi impedimentul sa se voteze astazi”.
UPDATE 3 IAA Romania, asociatie ce reprezinta clientii de publicitate, agentiile si media, a retransmis marti o pozitie anterioara prin care cerea tuturor partilor sa dialogheze pe tema modificarii Legii. Victor Dobre, directorul IAA Romania: „Vom avea o pozitie oficiala cat se poate de repede. Asociatiile industriei au invitat toate partile la dialog din momentul in care erau doar simple discutii in presa si nu ne-a bagat nimeni in seama”.
UPDATE 4 Cum prezinta Executivul tintele ordonantei de urgenta adoptate azi: „combaterea coruptiei si a sistemelor subterane de achizitionare a spatiului media”, „sa stopeze practica distribuitorilor de servicii de a efectua modificari in mod unilateral in grilele de programe”, „modificarea criteriilor de stabilire a serviciilor de programe cu pondere semnificativa in formarea opiniei publice”.
- Vezi in documentul atasat ce se schimba in legea audiovizuala, potrivit noii versiuni a ordonantei
in curs de actualizare