Sari direct la conținut

VIDEO UPDATE Guvernul a suplimentat bugetul MApN cu 4,5 milioane euro in vederea deplasarii fregatei Regele Ferdinand in Marea Mediterana

HotNews.ro

Guvernul va adopta in sedinta de miercuri un act normativ privind suplimentarea bugetului Ministerului Apararii Nationale (MApN) cu fondurile necesare in vederea sustinerii deciziei CSAT de participare a Romaniei cu fregata Regele Ferdinand la operatiunea de impunere a embargoului pentru comertul de armament catre Libia, a anuntat premierul Emil Boc. „Guvernul trebuie sa aloce fondurile necesare acestei operatiuni; 4,5 milioane euro pentru a opera 3 luni in Marea Mediterana…suntem stat NATO, Guvernul va trebui sa gaseasca resursele… am decis sa fie gata de plecare in 30 de zile”, a declarat marti seara presedintele Traian Basescu.

UPDATE La scurt timp dupa declaratia premierului, ministrul apararii, GabrielOprea, a anuntat ca Executivul a aprobat suplimentarea bugetului cu 19,1 milioane lei (4,5 milioane euro) din Fondul de Rezerva al Guvernului.

Misiuni

Potrivit ministrului, principalele misiuni sunt cele de escortare, interdictie zonala, observare si control aerian.

Impunerea embargoului este, de asemenea, o misiune principala realizata de nava, procesul constand in: angajarea amenintarilor asimetrice; misiuni de interceptare-control pe mare; suport pentru misiuni amfibii si forte speciale.

Ca misiuni secundare, nava este pregatita sa efectueze interventii pentru inlaturarea efectelor dezastrelor de mediu, interventii la dezastre pe mare, misiuni de cautare si salvare, reprezentare internationala.

Romania va participa la aceasta operatiune cu fregata Ferdinand care are un echipaj de 205 militari si cu doi ofiteri de stat major specializati in forte navale. Fregata Ferdinand si cei doi ofiteri de stat major fac parte din fortele puse la dispozitia NATO de Romania in cadrul pachetului comun de forte de raspuns pentru anul 2011, a spus Gabriel Oprea. Potrivit obligatiilor ce le revin ca state membre, anual, tarile care fac parte din NATO transmit forte la dispozitia NATO pentru capabilitatea de raspuns al NATO. Aceste forte se negociaza si se transmit planificatorului pentru o eventuala operatie NATO. Fortele trebuie sa fie pregatite si apte sa actioneze in anumite termene. De exemplu, cei doi ofiteri de stat major au un termen de pregatire de 5 zile, iar fregatele de 60 de zile de la data solicitarii de catre NATO. Finantarea participarii acestor forte la misiuni este obligatia fiecarui stat membru, a mai spus Oprea.

  • „Prin Rezolutiile nr. 1970 si 1973, Consiliul de securitate al Natiunilor Unite a cerut tuturor statelor, in special statelor care actioneaza in cadrul unor organizatii regionale, sa asigure un embargo asupra armelor impotriva Libiei. Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord a decis, pe 22 martie, sa lanseze o operatie pentru a impune acest embargo prin monitorizare, raportare si, daca se va impune, interzicerea navelor suspecte de transport ilegal de arme sau mercenari.
  • Avand in vedere toate aceste decizii ale organizatiilor internationale, CSAT a adoptat, in aceeasi zi, 22 martie, o Hotarare privind participarea Romaniei cu forte la Operatia NATO de impunere a unui embargo asupra armelor impotriva Libiei”, a explicat ministrul Oprea.

„Fregata va efectua in Libia operatiuni de blocare a oricarei nave suspecte ca ar transporta de exemplu armament catre Libia. Participam la operatiuni la solicitarea NATO. Nava va fi gata de plecare in misiune in 30 de zile”, a precizat presedintele. Ministrul apararii a apreciat ca aceasta perioada de pregatire s-ar putea incheia chiar si mai devreme de 30 de zile.

  • Fregata 221 „Regele Ferdinand” a participat la misiuni de certificare si afirmare de nivel I si II NATO, in 2007 si 2008 in Italia si Croatia. De asemenea, fregata a participat la operatia ACTIVE ENDEAVOUR 2005, 2007, 2008, 2010, precum si la asigurarea securitatii desfasurarii SUMMIT-ului NATO din 2008, gazduit de Romania.

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/player’; if(typeof flowplayer == ‘undefined’) { document.write(”); document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/b08891651343c6da10124f194b82dda3/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”)); content channel

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro