VIDEO UPDATE Hidroelectrica a activat clauza de forta majora din cauza secetei/ Livrarile se reduc cu 37%
Seceta creaza mari probleme companiei Hidroelectrica, aceasta fiind pusa in situatia de a nu putea sa-si onoreze in totalitate contractele in derulare. In aceste conditii, Hidroelectrica a activat clauza de forta majora in cadrul contractelor aflate in derulare, astfel incat compania sa poata reduce livrarile de energie, proportional cu reducerea productiei cauzata de seceta severa din acest an, a anuntat Constantin Trihenea, director general al Hidroelectrica.
Potrivit acestuia, gradul estimat de acoperire a obligatiilor contractuale din productia proprie este de 63% pana la sfarsitul anului. La atat se situeaza in acest moment productia fata de prognoza bazata pe debitele multianuale, a mai spus Trihenea.
www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/player’; if(typeof flowplayer == ‘undefined’) { document.write(”); document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/7a6f2ce586d8e816cda4ec02d133399b/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));
In acest moment se afla in derulare 41 de contracte, atat cele atribuite in mod direct (n.red. contractele cu baietii destepti), cat si cele de pe piata reglementata. Hidroelectrica va livra intreaga productie proprie, proportional, pe toate contractele.
Clauza de forta majora va fi aplicata in toate contractele de vanzare a energiei electrice in termen de 48 de ore, incepand din 27 septmebrie.
- „Astazi (n.red. 27 septembrie)la ora 13.00 Camera de Comerţ ne-a transmis cele 41 de avize necesare pentru forta majora. Potrivit clauzelor contractuale, în 48 de ore Hidroelectrica va notifica în scris fiecărui partener aplicarea clauzei care inseamna livrarea catre fiecare dintre partenerii nostri a une catitati de energie care insumat sa reprezinte exact valoarea pe care o producem”, a explicat Trihenea.
Acesta a mai spus ca se estimeaza ca pe tot parcursul trimestrului patru va fi aceasta situatie.
Din cauza lipsei precipitatiilor, debitul Dunarii a scazut vertiginos la 2.150 mc/secunda fata de 4.000 mc/sec cat reprezenta media anuala normala. Dunărea asigură 40% din producţia Hidroelectrica. În ultima perioadă, Hidroelectrica a produs circa 9.800 MWh de energie pe zi, fata de 20.000 MWh în decembrie 2010.
In aceasta situatie, clientii Hidroelectrica vor fi nevoiti sa se intrepte catre productia termo si sa cumpere direct de pe piata. Trihenea a precizat ca termocentralele, precum cele de la Turceni, Rovinari si Craiova, sunt pregatite sa furnizeze energia necesara pentru a compensa cantitatile lipsa. Printre clientii Hidroelectrica se afla renumitii baieti destepti. Companii precum Alro, Energy Holding, Arcelor Mittal, vor fi nevoite, cel putin pana sfarsitul anului, sa caute energie in alte parti, o varianta fiind bursa energiei OPCOM.
Trihenea sustine ca Hidroelectrica a apelat la clauza de forta majora pentru a nu ajunge sa produca pe pierdere asa cum s-a intamplat in 2003, an in care s-a inregistrat o seceta foarte puternica. In acel an, Hidroelectrica nu a activat clauza de forta majora, fiind nevoita sa cumpere energie termo mult mai scumpa pentru a-si onora contractele. Neactivarea clauzei a provocat companiei pierderi uriase.
UPDATE Iulian Iancu (PSD): Cresterea preturilor la energie electrica este o certitudine
- Cresterea costurilor pentru energie electrica la consumatorii finali este o certitudine, a declarat marti la TVR Info deputatul PSD, Iulian Iancu. El a explicat ca atunci cand Hidroelectrica invoca o situatie de forta majora si i se recunoaste aceasta stare de catre Camera de Comert, atunci pierderea este recunoscuta si aceasta va fi transferata consumatorului final: „Prin forta majora producatorul, cel care este afectat, solicita sa nu-si asume el aceasta pierdere si atunci vom asista la o extindere a acestei pierderi, care se va regasi si la consumatorul final”.
- „Daca Hidrolectrica vinde cu 130 -150 de lei iar producatorii pe carbune vand cu 240-270, deci iata diferenta de la la 130 la 270 e aproape de la simplu la dublu pentru cantitatile pe care ei le vor contracta pentru a-si completa deficitul hidrologic”.
- De cealalata parte, deputatul PDL, Doru Lese a sustinut la TVR Info ca singurul care pierde din cauza secetei este producatorul: Hidroelectrica.
- El a aratat ca pierderile ar trebui impartite cu furnizorul si nicidecum cu consumatorul, pentru ca niciun contract nu-i permite acest lucru:”producatorul si furnizorul isi vor imparti pierderile, in niciun caz nu se va rasfrange asupra consumatorului”.